Noticia publicada a la web el 09/24/2014 09:42:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes celebra el Dia Mundial de la Salut Mental
La Biblioteca Comarcal ha allotjat aquesta setmana una xerrada organitzada per l’Associació Positiva, que aplega familiars de malalts mentals de la Selva i el Maresme
Davant la proximitat de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, aquesta setmana s’ha celebrat a la Sala d’Actes de la Biblioteca Comarcal de Blanes una xerrada divulgativa sobre aquest tema. La va organitzar l’Associació Positiva, que aplega familiars de malalts mentals de la Selva Marítima i el Maresme Nord, comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes. L’entitat té la seva seu a la veïna localitat de Malgrat de Mar, i aplega socis de les dues demarcacions territorials.
La xerrada es va presentar sota el títol La família davant el trastorn mental, i va anar a càrrec del Doctor Javier Merino, psiquiatra i coordinador del Centre de Salut Mental de Blanes. El fet de poder acceptar que un familiar pateix una dolència greu no resulta gens fàcil, i en el cas de les malalties mentals s’hi afegeixen els prejudicis i el rebuig social, la qual cosa sovint acaba abocant a la família a l’aïllament.
A causa d’aquesta soledat, els familiars que actuen com a cuidadors poden experimentar símptomes de fatiga, insomni, irritabilitat o pèrdua de la gana, entre d’altres. El primer pas que cal donar és reconèixer que la família necessita ajuda, i en aquest sentit aquesta pot arribar establint contacte amb altres persones que es troben en aquesta mateixa situació. És a dir: familiars de malalts mentals.
L’intercanvi d’experiències i poder disposar d’un lloc on poder compartir emocions ajuda a combatre aquest estrès i, d’aquesta manera, el familiar pot descarregar-se de la càrrega psicològica que suposa sentir-se allarat per unes circumstàncies que són complicades. Justament en aquest sentit es va pronunciar el Doctor Javier Merino, qui va deixar clar que per al tractament dels pacients és molt important el recolzament de la família.
Diversos estudis assenyalen que la genètica és un factor important però no determinant a l’hora de patir malalties mentals, i en canvi l’acció de l’entorn és molt més decisiva. Aquesta afirmació es recolza principalment en un estudi genètic que es va fer amb dos bessons idèntics en dos moments de la seva vida: tot just acabar de néixer i 50 anys més tard.
L’estudi va concloure que, passat mig segle, els gens dels dos bessons ja no s’assemblaven tant i hi havia moltes parts que eren diferents entre un individu i l’altre. Per això, s’entén que els gens s’expressen i evolucionen en funció de l’entorn, de l’ambient que rodeja l’individu, i no pas per factors d’herència. Justament per aquest motiu és tant important l’acció de la família.
Durant la xerrada també es va promocionar una trobada que es farà el proper 11 d’octubre a Igualada, que aplegarà associacions i famílies d’arreu de Catalunya. L’Associació Positiva ha organitzat un autocar per apropar-s’hi que sortirà de Malgrat de Mar a les 8 del matí.
Informació i Contacte Associació Positiva: Telèfon 628 132 101, C/Travessera del Mercat, 17 de Malgrat de Mar. Correu Electrònic: associaciopositiva@hotmail.com