Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El joc com a revulsiu educatiu i cultural a Aula Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/22/2014 09:52:25 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

El joc com a revulsiu educatiu i cultural a Aula Blanes

L’entitat ha reprès aquest octubre el seu cicle de conferències amb Claudi Yoldi, que va plantejar la proposta que el joc i el fet de jugar són més que lleure, però encara no són cultura

Aquest dimarts 21 d’octubre l’associació Aula Blanes ha inaugurat el seu cinquè cicle de conferències amb Claudi Yoldi, expert en joc de taula i fundador de l’entitat Ludus Mundi. La xerrada, que es va fer amb caràcter extraordinari al primer pis de la Biblioteca Comarcal, portava per títol Jugar i prou? Una mirada educativa del joc.

La proposta fonamental del ponent és que el joc i el fet de jugar és avui dia més que lleure, però encara no ha arribat a l’estatus de cultura. Per demostrar-ho, va començar dibuixant el què per ell és el panorama actual de canvi o revisió de models a tots els nivells. La necessitat de passar del tenir al ser, la necessitat de deixar de viure des dels patrons socials que ens parlen només de tenir coses, coneixements, amics, rol... a viure connectats amb el ser, creu Yoldi, es pot satisfer amb el joc i el procés de jugar.


Fotografies: Aula Blanes
Claudi Yoldi va definir que hi ha cinc aspectes clau que fan del joc una eina de regeneració social:

- El joc és font de motivació, serveix per generar empatia, plaer, curiositat..
- El joc és font d'aprenentatge. En aquest punt el ponent va explicar situacions d'aula i d'universitat, preguntant-se perquè el joc desapareix de la vida quotidiana quan som grans.
- El joc és font de socialització, ja que fomenta iniciativa, interès i participació
- El joc és element de mediació i cooperació. Utilitzat en estratègies de medicació, permet generar un espai de trobada i discussió sense violència, permet reflexionar de forma relaxada i controlada.
- El joc és saludable. Poc oci és tan saludable com el joc. Entre adolescents i gent gran el joc pot proporcionar moments d'obertura i de desconnexió amb els rols socials i així mostrar-se de forma natural. En nens permet detectar capacitats i mancances com de manera fàcil i oberta.
- El joc és fonamental per emprendre. Yoldi assenyala un terme ampli d'emprenedoria, més enllà de la creació d'empreses. Per ell el joc permet plasmar de manera creativa allò que tenim al cap, experimentar-ho, simular-ho i treure'n conclusions si cal.


Una ronda de presentació de la mostra de jocs que va portar a la conferència va servir per fer entendre millor el canvi que hi ha hagut dels jocs de taula clàssics com el Monopoly o el Risk. Va destacar els jocs de taula que van revolucionar aquest món el Carcassonne o Els colons de Catan; va mostrar jocs de cooperació (Rescate); jocs d'aprenentatge d'història (Timeline); de càlcul matemàtic (Matematikus); jocs d'estratègia (La Liebre y la Tortuga); i uns divertits jocs polítics molt actuals lligats al moment català i espanyol (La Puta i la Ramoneta, Som el que decidim).

El ponent va deixar clara la seva posició respecte els jocs tecnològics, ja que per a ell el problema està en l'ús que l'adult permet que el menor en faci i en que hi ha una bona colla de jocs digitals que no serveixen per res més que per adormir al jugador. Per últim, Claudi Yoldi va insistir en la necessitat de convertir en bé cultural el joc i el fet de jugar i va destacar que Catalunya, a l'estat espanyol, és referència de creació, producció i utilització de jocs de taula.
Data de realització: 10/22/2014 | Data de la darrera actualització: 10/22/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300