Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Rècord de públic amb 16.000 visitants a l’exposició de les fotògrafes Anna M Barnés i Esperança Ros


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/24/2014 12:03:31 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Expo_ApassionadesRècord de públic amb 16.000 visitants a l’exposició de les fotògrafes Anna M Barnés i Esperança Ros

La mostra era una selecció de les més de 31.700 imatges cedides a l’Arxiu Municipal a través d’un conveni signat aquesta setmana amb l’Ajuntament

Des de fa uns quants anys ja ha esdevingut una tradició que l’Arxiu Municipal de Blanes organitzi a l’estiu una exposició amb el cada vegada més extens fons d’imatges que prové de donacions desinteressades que han fet ciutadans i ciutadanes de la vila. Es tracta de mostres que registren sempre un gran volum de visitants, ja que recorden el Blanes de fins a més d’un segle enrere, aturant-se en una o altra temàtiques determinades en funció dels seus autors. També conviden a descobrir paisatges inèdits alhora que es poden recordar personatges que perduren en la memòria col·lectiva de la vila.


Aquest 2014 el nombre de visites ha estat el més elevat registrat fins ara, de manera que ha constituït un rècord absolut quant a afluència de públic en qualsevol exposició organitzada a Blanes. Això és perquè l’han visitat prop de 16.000 persones, més concretament: 15.978. Paral·lelament, el catàleg que es va editar amb més de 200 imatges i textos d’anàlisi sobre el fons i l’activitat de les fotògrafes, va exhaurir els 500 exemplars que es van imprimir per a la seva venda.

Apassionades per la fotografia: Anna M. Barnés & Esperança Ros

L’exposició es va presentar sota el títol Apassionades per la fotografia. Anna M. Barnés & Esperança Ros, Blanes 1955-1992 i estava composat per 175 instantànies positivades, que provenien del fons d’imatges lliurat a l’Arxiu Municipal a través de l’Ajuntament de Blanes. Va estar allotjada durant tot l’estiu a la sala municipal García-Tornel del carrer Ample i la completava un audiovisual, informació de la carrera de les fotògrafes, així com dues ampliadores del seu antic laboratori.


Ahir dijous, 23 d’octubre, es va signar el conveni que formalitza la cessió del fons d’imatges Barnés-Ros a l’Ajuntament. L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Josep Marigó, i la fotògrafa Anna Maria Barnés. Els van acompanyar la regidora de l’Arxiu Municipal, Susana Ramajo, i el seu director, Antoni Reyes.

Donació de més de 31.700 imatges a l’Arxiu Municipal

Anna Maria Barnés i Fauria ha fet donació a l’Arxiu Municipal de Blanes del fons fotogràfic que ella i la seva col·lega Esperança Ros varen generar al llarg de més de 40 anys de carrera. Són imatges datades entre la dècada dels anys 50 i principis dels anys 90 del passat segle XX.


Històricament, Esperança Ros (Blanes, 1923-1980) i Anna Maria Barnés (Blanes, 1934) són les primeres dones que van exercir la fotografia tant amateur com professional en aquest municipi. El fons que ha aconseguir conservar Anna M. Barnés és ingent. Es tracta de més de 31.000 imatges que varen fer al marge de la botiga en què treballaven i que regentava l’Esperança: foto Ros. Treballaven en equip i és gairebé impossible destriar quina imatge és d’una i quina és de l’altra.


El fons fotogràfic està integrat per 31.784 fotografies a través de negatius sobre plàstic en blanc i negre i en color, així com dos negatius sobre placa de vidre i algunes imatges positivades. Amb aquesta donació l’Ajuntament de Blanes, a través del seu Arxiu, adquireix el compromís de tractar arxivísticament el fons, fer-ne divulgació, posar-lo a disposició dels investigadors i del públic en general, i mantenir-lo en les condicions de seguretat i conservació que garanteixin la seva preservació.


La incorporació d’aquest fons permet que quedi fixat clarament el paper d’ambdues artistes com a protagonistes de la història fotogràfica de la ciutat al llarg de la segona meitat del segle XX. Tot això tant des del seu vessant de fotografia més documental, com de fotografia creativa, fruit del treball al laboratori. De fet, moltes d’aquestes imatges van ser mereixedores de premis en diversos concursos a nivell local, comarcal i nacional.


Capítol a banda mereix recordar que Anna Maria Barnés i Esperança Ros varen ser les primeres dones en destacar en una professió que, en el seu temps, encara no s’havia popularitzat tant entre el sexe femení com en l’actualitat. Per aquest motiu, costa molt que als arxius es puguin conservar fons amb dones com a promotores i protagonistes de la història, aportant aquella mirada diferent que, sovint, va més enllà d’estereotips.Data de realització: 10/24/2014 | Data de la darrera actualització: 10/24/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300