Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes homenatja les religioses de l’Hospital-Asil, que marxen després de 130 anys de servei a la vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/08/2014 07:44:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

HospitalSantJaume100Blanes homenatja les religioses de l’Hospital-Asil, que marxen després de 130 anys de servei a la vila

L’Ajuntament ha lliurat a les germanes la màxima distinció que atorga la vila, una reproducció de la Font Gòtica, durant l’acte que ha tingut lloc aquesta tarda

L’alcalde i president del Patronat de la Fundació Privada de l’Hospital Sant Jaume de Blanes, Josep Marigó, ha encapçalat avui a la tarda l’acte de comiat i agraïment a les religioses de l’Institut Sant Josep de Girona que deixen l’equipament després de 130 de servei a la població. La celebració s’ha encetat amb una Missa d’Acció de Gràcies seguida per un acte d’homenatge on s’han aplegat també membres del patronat, regidores i regidores del consistori, el grup de voluntàries, residents, amics i famliars.


En nom de l’Ajuntament de Blanes, Josep Marigó ha lliurat a les germanes la màxima distinció que atorga aquesta institució, una reproducció de la Font Gòtica. Es tracta d’un guardó reservat als regidors i regidores quan deixen el seu càrrec electe al consistori, així com als pregoners de la Festa Major de Santa Anna i, ocasionalment, a personatges i institucions que han destacat pel seu servei al municipi.


Fotografia: Aitor Roger
L’alcalde i president del Patronat també ha obsequiat a cadascuna de les quatre religioses de la congregació amb una làmina de l’artista blanenc Quico Ros. En aquest cas, el dibuix que s’hi recollia reproduïa la imatge de l’Angelet que corona la Font Gòtica, remarcant el caire assistencial que ha caracteritzat la ordre religiosa durant tots aquests anys que han estat aquí. Les germanes pertanyen a la congregació de l’Institut Sant Josep de Girona, que ha decidit agrupar les seves comunitats i tancar la casa que tenien fins ara a Blanes.

Per la seva banda, la Corporació i el Patronat de la Fundació Privada de l’Hospital Sant Jaume han lliurat a les germanes un rellotge i un obsequi en forma de monòlit. En aquest darrer obsequi hi havia una placa commemorativa, on s’expressava que aquests presents eren com a sincer reconeixement pels anys de treball en favor de les persones i la seva salut, donant continuïtat a la tasca iniciada l’any 1894.


Les quatre religioses que marxaran de Blanes són la mare superiora, Inés Luis Martínez, que marxarà a Gandia; Elisa Herrera Hurtado, que anirà a Olot, i finalment Encarna Fuente Poza i Martina Miquel Peña, que no aniran massa lluny, ja que tot just marxaran al costat de Blanes, a Malgrat de Mar. L’acte de reconeixement s’ha tancat amb l’agraïment que també han rebut per part del grup de voluntàries de l’Hopistal-Asil Sant jaume, així com de l’Hospitalitat de Lourdes.

130 anys de servei a Blanes

Les monges de l’Institut Religiós de Sant Josep van arribar a Blanes fa exactament 130 anys, el 4 de novembre de 1884, curiosament llavors també van començar la seva tasca quatre germanes, el mateix nombre que hi havia ara. Antigament, els hospitals només atenien persones que no comptaven amb prous recursos i gent gran, fent la funció d’un asil sense ser-ho. En aquella època, l’Ajuntament l’administrava conjuntament amb l’església i se’n feien càrrec econòmicament.


Fotografia: Jordi Roig
Va arribar un moment, però, que no comptaven amb prous recursos, i per això van fer venir a Blanes les Religioses de Sant Josep de Girona, ja que el lema d’aquesta congregació és vetllar pels més desfavorits, els desatesos i els desvalguts. Des d’un primer moment, a banda de tenir cura dels malalts del centre, les monges també s’encarregaven de fer visites a domicili a les cases de la vila.

Precisament per aquest motiu, des què van arribar al municipi, les germanes van rebre l’estimació i reconeixement dels blanencs i blanenques i, ben aviat, es van encarregar de la gestió de l’Hospital Sant Jaume superant tota mena d’adversitats, com la Guerra Civil o la manca de germanes per poder cobrir tots els serveis que era menester. Malgrat aquests entrebancs, mai no han deixat d’oferir servei des del centre.

Actualment, la comunitat religiosa s’havia reduït a quatre germanes que vivien a l’hospital fent tasques de pastoral sanitària, assistència religiosa als pacients i residents, i oferint activitats per afavorir les relacions entre els residents i els seus familiars. Per això, participaven en diverses activitats del voluntariat, com per exemple en l’acompanyament als malalts.

100 anys de l’edifici de l’Hospital Sant Jaume i 600 anys de la institució

L’edifici que inicialment allotjava l’Hospital Sant Jaume i més tard va esdevenir en Hospital-Asil es va inaugurar el 24 de març de 1913, substituint l’anterior equipament que fins llavors estava situat al centre del municipi, en un indret que va passar a denominar-se posteriorment Plaça de l’Antic Hospital. Cent anys més tard, coincidint amb la festa de Sant Jaume, patró de la institució, el 25 de juliol Blanes de 2013 va celebrar aquest primer segle de vida, així com els 600 anys que es complien de la institució.


Per commemorar aquestes efemèrides, es van celebrar diverses activitats, la més destacada de les quals va ser una exposició commemorativa allotjada amb caràcter permanent a l’Hospital-Asil Sant Jaume. La mostra, formada per vuit plafons, mostrava l’evolució històrica viscuda centrada majoritàriament al segle XX, i es va acompanyar amb l’edició d’un catàleg que recollia la investigació feta per l’Arxiu Municipal de Blanes, del qual es van editar 500 exemplars.

Una altra de les activitats, que va formar part dels actes de la Festa de Santa Anna de l’any 2013, va ser una reproducció històrica que es va fer al centre de la vila. Entre els diferents personatges vestits d’època que van participar-hi, hi havia tres persones caracteritzades dels personatges que, un segle enrere, van fer possible la construcció de l’hospital: Joaquim Ruyra; Joan Burcet, i mossèn Jaume Arcelos.

Data de realització: 11/08/2014 | Data de la darrera actualització: 11/13/2014


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300