Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

“Iaia!”, de Montserrat Carulla, omplirà de públic el Teatre de Blanes dissabte


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/18/2014 01:11:55 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

“Iaia!”, de Montserrat Carulla, omplirà de públic el Teatre de Blanes dissabte

A cinc dies de la representació, la venda d’entrades anticipades segueix a molt bon ritme, i ja s’han cobert dos dels tres blocs del recinte, amb la perspectiva que s’exhaureixin totes les localitats

Des que el passat mes d’octubre es va anunciar en roda de premsa la nova programació del Teatre de la Costa Brava Sud, que incloïa l’obra Iaia! protagonitzada per Montserrat Carulla, la venda d’entrades anticipades ja va començar a registrar les primeres butaques plenes al Teatre de Blanes. El ritme s’ha accelerat especialment durant aquests darrers dies, en què s’acosta la data de la funció, que tindrà lloc el dissabte 22 de novembre a les 9 de la nit.


Teatre de Blanes - Fotografia: Joaquim Llorens
La Iaia! és Montserrat Carulla (que interpreta el paper de Xesca), el seu nét (a la realitat i a la ficció) Aleix Peña, i el seu fill, Roger Peña: el director. Dalt l’escenari, completa el tercet protagonista l’actriu Arantxa Jiménez, que assumeix el paper de Sílvia (la xicota de’n Josep) des del passat mes d’octubre. La representació que s’ofereix dissabte vinent a Blanes és una bona oportunitat de poder veure en escena una de les actrius amb més trajectòria del teatre català en estat pur, en un paper a mida per dir adéu als escenaris.

Un espectacle d’actualitat amb el regust del teatre d’embolics

El Josep (Aleix Peña) jove i a l’atur, viu al piset de la seva àvia, que el manté. Una nit coneix la Sílvia (Arantxa Jiménez), una noia de casa bona, i la convida al pis. L’àvia els interromp i, des d’aquell moment, es crearan una sèrie de confusions i malfiances entre la parella, potenciades pel caràcter tafaner i mudable de l’àvia que, a més, és addicta a l’orxata, les noves tecnologies i el xat.

Els dos joves s’agraden, potser fins i tot senten alguna cosa més. Tot podria ser perfecte, si no fos que l’àvia sempre està pel mig, i si no fos també perquè el noi amaga un dolorós secret. A Iaia! tothom busca alguna cosa, tot i que sovint ningú no sap què busca exactament.

Una comèdia familiar

Intentar definir l’obra exclusivament com una comèdia seria faltar a la veritat i, a més, seria injust. Això és perquè Iaia! no és una d’aquelles funcions en què es fa allò de riure per riure, tan sa i tan respectable com qualsevol altra forma d’expressió teatral, però no seria ben bé el cas. Sense renunciar a la comicitat, és una obra de sentiments, de situacions quotidianes, que fins i tot poden arribar a ser cruels.


Iaia!
És, per tant, una comèdia tendra i àcida, alhora que també és un fidel reflex de l’actualitat de la gent del carrer, amb temes de fons com l’atur, la soledat dels vells, la diferència de classes, la problemàtica dels desnonaments, la relació entre generacions, i la lluita aferrissada i gelosa de dues dones per retenir l’home que totes dues necessiten. Tot plegat hi té cabuda a Iaia!, una comèdia que busca aprofundir en la importància dels sentiments i les ganes de viure.

Més de 50 anys dedicats a les arts escèniques

Resumir el currículum de la que, sens dubte, és la primera gran dama del teatre català resulta impossible. N’hi ha prou de dir que la seva trajectòria depassa la mitja centúria dedicada al teatre, el cinema i la televisió i, en general, a totes les disciplines de les arts escèniques. Una bona prova és que, quan fa poques setmanes va complir els 84 anys d’edat, ho va fer dalt l’escenari, coincidint amb la representació número 100 de Iaia!.


En cinema l’hem pogut veure a El Orfanato, però és a la petita pantalla –la més propera i la més democràtica, per a totes les butxaques- on se la recorda amb més emoció. El seu paper a la sèrie de TV3 El cor de la ciutat va marcar, allò que en diuen, un abans i un després, igual que d’altres coneguts serials catalans com ara Secrets de Família o, més recentment, La Riera. Més difícil de destacar són els seus papers al teatre, perquè tots ells han deixat empremta: La Filla del Mar, Pigmalió, El Temps i els Conway, A Little Night Music o bé La Reina de Bellesa de Leenane, entre d’altres.

A banda del recent Premi Gaudí d’Honor, Montserrat Carulla també a rebut la Creu de Sant Jordi i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya.
Data de realització: 11/18/2014 | Data de la darrera actualització: 11/18/2014

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300