Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Amnistia Internacional organitza un Cicle de Cinema i Drets Humans a Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 05/11/2015 12:37:22 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AmnistiaInternacionalAmnistia Internacional organitza un Cicle de Cinema i Drets Humans a Blanes

La propera pel·lícula es projecta el dijous dia 14: “12 Anys d’Esclavitud”. L’objectiu del cicle, que organitza conjuntament amb el Centre Catòlic, és recordar que encara hi ha molts llocs on es continuen vulnerant els drets humans

Des que es va inventar el cinema, el setè art ha servit en nombroses ocasions per ajudar a conscienciar els espectadors a obrir els ulls a d’altres realitats i conceptes -d’una manera entretinguda i a l’hora qualitativa-, fer-los parar atenció i reflexionar al voltant de temes universals, que van més enllà de la nacionalitat de producció d’una pel·lícula. Aprofitant aquest poder d’atracció que des de sempre ha tingut la imatge en moviment, Amnistia Internacional de Blanes s’ha proposat utilitzar-lo per aconseguir alhora dos objectius.

D’una banda, el més important, conscienciar a la ciutadania sobre la situació actual en el compliment dels Drets Humans Universals, recordar-los que arreu del món encara hi ha molts llocs on es continuen vulnerant; i de l’altra donar-se a conèixer encara més a la població com entitat, un grup obert a la organització d’altres esdeveniments que estiguin en la línia del què defensa.


Cicle de Cinema i Drets Humans al Centre Catòlic
Per això, han organitzat un Cicle de Cinema sobre Drets Humans, comptant amb l’assessorament i el suport del crític i expert en cinema Salvador Montalt. Cada pel·lícula escollida per Montalt perquè formi part del cicle –format per un total de 4 llargmetratges- és il·lustrativa sobre algun dels drets humans. Així, el passat 15 d’abril es va projectar el film danès Jagten (titulat aquí com La caza), dirigida per Thomas Vinterberg i protagonitzada per Mads Mikkelsen, per tractar sobre el Dret a la Presumpció d’Innocència.


Salvador Montalt
Anteriorment, el cicle va començar el 26 de març amb la projecció del film Nader y Simim: una separació, d’Asghar Farhadi. El tema que es va tractar van ser els drets i la situació de les dones a l’Iran, coincidint amb l’inici de la campanya d’Aministia Internacional Lluiten com lleones pels seus drets.

12 Anys d’Esclavitud: el Dret a la Llibertat

En les dues properes sessions que manquen per tancar el cicle es tractarà el Dret a la Llibertat i el Dret a Tenir una Llar. Per centrar la primera qüestió, el 14 de maig es projectarà la pel·lícula produïda per la Gran Bretanya i Estats Units 12 Years a Slave (12 Anys de Llibertat). Està dirigida per Steve McQueen, i la protagonitzen Chiwetel Ejiofor i Michael Fassbender.


L’argument es basa en l’autobiografia de Solomon Northup, un home negre lliure que va ser segrestat el 1841 a Washington DC i venut com a esclau. Després que va ser nominada a 9 Premis Oscar, en va obtenir 3: a la millor pel·lícula, millor actriu secundària per Lupita Nyong’o i millor guió adaptat per a John Ridley. També va guanyar un Globus d’Or a la millor pel·lícula dramàtica i dos premis BAFTA a la millor pel·lícula i al millor actor principal, per Chiwetel Ejiofor.


La pel·lícula es projectarà gratuïtament el dijous 14 de maig a partir de les 20’30 h a l’Auditori del Centre Catòlic, que col·labora amb Amnistia Internacional de Blanes en l’organització d’aquest cicle. Abans de començar la sessió, la portaveu d’AI Blanes, Ariadna Claret, s’encarrega de donar la benvinguda a tots els assistents acompanyada de Salvador Montalt, qui presenta les dades més destacades del film abans del seu visionat. Posteriorment, la sessió es completa amb un debat-col·loqui que serveix per acabar de centrar el tema de fons que es vol posar de relleu en cada ocasió.

Un nou impuls d’Amnistia Internacional a Blanes

L’entitat es va posar en marxa a Blanes fa vuit anys, i des de llavors, s’han organitzat diverses activitats puntuals. També ha anat participant amb parades informatives en totes les fires i esdeveniments destacats que s’organitzen en aquesta població al llarg de l’any, i que tenen lloc al carrer: La Fira de la Solidaritat, diferents edicions de la Fira d’Entitats, La Fira de Sant Tomàs, La Botiga al Carrer, Blanes 12, Marxa per la Pau, etc.


Ariadna Claret, d'Amnistia Internacional Blanes, i Salvador Montalt
A Blanes, Amnistia Internacional va sorgir després que en un moment determinat alguns membres del grup de Girona van decidir formar un grup local en el municipi de la Costa Brava. Un cop format AI de Balnes, aquests mateixos membres van passar a formar-ne part, entre ells Emili Bitlloch, que va passar a ser el seu primer coordinador. Ara, es vol donar un nou impuls per donar-se a conèixer encara més al municipi, i per això s’ha aprofitat la coincidència d’interessos que hi ha hagut amb el Centre Catòlic, que amb anterioritat ja havia organitzat sessions de Vídeo-Fòrum i sempre s’ha mostrat obert a allotjar activitats de caire social.

El cicle també enllaça amb l’activitat que ja s’havia fet els dos darrers anys coincidint amb el Dia Internacional dels Drets Humans, que se celebra el 10 de desembre. Al 2013 i al 2014 Amnistia Internacional ha organitzat sengles sessions de Vídeo-Forum que es van fer a la Casa del Poble, i també ha col·laborat a les sessions estiuenques de Docus a la Fresca de La Focal. L’altra ingredient que va acabar de tancar el cercle va ser poder comptar amb la col·laboració de Salvador Montalt. L’expert i crític de cinema ja col·laborava anteriorment amb el Centre Catòlic en les sessions de Vídeo-Forum i aviat va afegir-se al projecte que se li va proposar.



Després que el proper 14 de maig es faci la projecció de 12 Years a Slave, el Cicle de Cinema i Drets Humans es tancarà l’11 de juny amb la pel·lícula italiana Il Villaggio di Cartone, amb guió i direcció d’Ermanno Olmi, i protagonitzada per Michael Lonsdale i Rutger Hauer. El llargmetratge il·lustrarà el Dret a Tenir una Llar, i tracta sobre un sacerdot que, després de veure com la seva parròquia s’està quedant sense feligresos, dóna asil a un grup d’immigrants clandestins que es refugia a la seva església i lliurar-s’hi per tenir cura i protegir-los.

El tema de fons que es portarà a debat serà la situació de les persones migrants, un tema que avui dia continua de plena activitat. En aquest cas, coincidirà amb una altra campanya global que du per nom SOS Europe. Inicialment Amnistia Internacional tenia previst endegar aquesta campanya durant la propera tardor. Les darreres tragèdies que s’estan donant en diferents punts del Mediterrani, però, ha provocat que s’hagi avançat l’inici d’aquesta campanya amb caràcter urgent. Tant és així, que a la propera projecció del Cicle de Cinema sobre Drets Humans que es farà aquest proper dijous, 14 de maig, ja es començaran a recollir signatures de suport.



Data de realització: 05/11/2015 | Data de la darrera actualització: 05/11/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300