Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Policia Local de Blanes fa prevenció sobre estafes i furts amb una xerrada informativa


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/29/2015 06:44:20 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

La Policia Local de Blanes fa prevenció sobre estafes i furts amb una xerrada informativa

Presentada sota el títol “Nous temps, velles estafes: No et deixis enganyar!”, la sessió informativa s’ha fet avui a la tarda al local social de l’associació de veïns de Ca la Guidó

Contràriament al què se sol pensar, els tipus d’estafes i furts que es detecten en l’actualitat solen ser enganys prou coneguts. Un dels consells que acostuma a donar la Policia Local de Blanes, en base a l’experiència que els han donat molts anys de servei, és que els ciutadans i ciutadanes estiguin sempre alertes, actius i vigilants, per no acabar sent víctimes d’aquests tipus de delictes, tant al carrer com a la pròpia llar.


Xerrada sobre estafes i furts - Fotografies: Quim Llorens
Amb la crisi, han augmentat encara més els furts i les estafes, dos delictes que les víctimes no arriben a denunciar perquè sovint són petites quantitats de diners que creuen que no recuperaran. Es tracta d’enganys per aconseguir diners a canvi de res. Per prevenir sobre aquests delictes, les àrees de Govern Local i Acció Social de l’Ajuntament de Blanes han organitzat una xerrada-col•loqui que ha tingut lloc aquesta tarda de divendres al local social de l’Associació de Veïns de Ca la Guidó.

Abans d’iniciar la sessió, el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia, l’ha introduït convidant als assistents a aprofitar l’experiència de poder tenir més informació sobre les estafes i furts més habituals. La idea de fer la xerrada a Ca la Guidó no ha vingut provocada perquè darrerament s’hagin detectat més estafes i furts del què és habitual, sinó perquè la mateixa associació de veïns s’ha interessat perquè es vingués a fer, arran d’una ronda de reunions que ha estat fent la Policia Local durant els darrers mesos amb totes les entitats veïnals de Blanes.


Encapçalada pel caporal Miquel Àngel Recio i l’agent José Miguel Gallego, la sessió s’ha plantejat amb l’objectiu que serveixi d’orientació per a protegir la seguretat i el benestar de la ciutadania, prevenir sobre les estafes i furts més comuns, i que són evitables només estant alerta. Es tracta de la tercera edició d’una xerrada que els dos policies ja s’han encarregat de fer amb anterioritat al Casal de la Gent Gran Benet Ribas i a la Casa del Mar. Totes tres s’han presentat sota el mateix títol: Nous Temps, velles estafes: no et deixis enganyar!.

Consells pràctics per no ser víctimes d’estafes i furts

De la mateixa manera que en les dues primeres edicions la sala on es van fer les xerrades es van omplir de públic, avui l’experiència ha tornat a ser plenament participativa, amb gran quantitat de persones que han omplert el local de l’entitat veïnal. La sessió ha consistit en facilitar informació útil i pràctica, a través de la presentació de les diferents modalitats d’estafes i furts que es produeixen.

Per fer la xerrada encara més entenedora, Miquel Àngel Recio i José Miguel Gallego han recolzat les seves explicacions amb fragments de vídeo i retalls de diari, explicant d’una manera molt planera com han d’actuar els ciutadans per evitar ser víctimes dels furts i les estafes més típiques. En aquest sentit, han fer prevenció sobre diverses modalitats; des dels tril•lers fins a les estafes de la loteria, el tocomocho, l’estampeta, el natzaré o l’engany del desnonat.


També han parlat d’estafes no tant conegudes, com la de la taca, que consisteix en què una persona s’acosta a la víctima i li taca la jaqueta o l’abric. Un segon implicat s’ofereix a netejar-li la taca i és llavors quan aprofita per robar la cartera o el primer que trobi mentre masega la víctima. Un altre engany lamentablement molt estès és el de les vendes a domicili, o bé la dels falsos instal•ladors que es presenten als habitatges simulant ser d’una empresa subministradora del telèfon, l’aigua o el gas per aprofitar-se de la bona voluntat de qui els deixa entrar a la llar.


Respecte aquest darrer àmbit, els domicilis particulars, els policies han explicat que la gent gran és més susceptible de ser estafada perquè habitualment viuen sols a casa i la pròpia inseguretat els fa confiar molt de la gent. Per aquest motiu, un dels principals consells que han donat, és que no es refiïn dels desconeguts, que no deixin entrar a casa seva cap instal•lador si no té cita prèvia, o bé vigilar de no treure gaires euros de cop quan van a l’entitat bancària a retirar-ne.

L’acte s’ha tancat repartint a tots els assistents un resum per escrit amb les recomanacions que els han estat explicant durant poc més d’una hora. També els han facilitat diversos adhesius amb el telèfon de contacte de la Prefectura de la Policia Local de Blanes, els telèfons d’urgència i el correu electrònic del cos de seguretat per posar-s’hi en contacte.


Abans, hi ha hagut un animat torn obert al públic assistent, que ha plantejat diversos dubtes als dos agents policials. A banda de preguntes per satisfer la pròpia curiositat que suscita el tema, algunes intervencions també han tingut a veure amb casos reals que els havien passat o que n’havien sentit a parlar.Data de realització: 05/29/2015 | Data de la darrera actualització: 05/29/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300