Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

La Great Tuna Race es consolida com a referència en ciència ciutadana


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/30/2015 02:25:43 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

GREAT TUNA RACELa Great Tuna Race es consolida com a referència en ciència ciutadana

La prova competitiva de captura, marcatge i alliberament de tonyines gegants ha començat enguany a Blanes, comptant amb la participació d’11 equips

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de la directora general de Pesca i Afers Marítims, Àngela Seira, ha presentat aquesta setmana a Barcelona la segona edició de la Great Tuna Race, que enguany ha començat a Blanes amb la prova disputada el cap de setmana del 16 i 17 de maig, i que en aquesta segona edició es completarà al Garraf i a Llançà.


Presentació Great Tuna Race a Barcelona
La prova disputada a Blanes va comptar amb el recolzament del Club Vela Blanes, on es va constituir la seu de abans de sortir a la mar per disputar-la. D’altra banda, el CV Blanes també va allotjar un sopar de germanor per estretar relacions i coneixences entre els membres dels 11 equips de les respectives embarcacions que van participar. Tant a Blanes com a la presentació de la Great Tuna Race de Barcelona, hi ha participat el seu director, Ignasi Ferrer, que defineix l’experiència com una prova competitiva de captura, marcatge i alliberament de tonyines gegants.

Una prova a cavall entre l’esport i la ciència

La Great Tuna Race està organitzada per l’Associació Catalana per una Pesca Responsable (ACPR), en col•laboració amb World Wide Foundation (WWF) i la International Game Fishing Association (IGFA), amb el suport del Departament d’Agricultura. La prova va néixer l’any passat amb l’objectiu de promoure la pesca responsable i el respecte al medi ambient, així com per impulsar la investigació entorn a la tonyina mediterrània per conèixer com evoluciona la població de túnids, i per permetre una gestió racional dels estocs en benefici de tots els pescadors, tant els professionals com els recreatius.


Great Tuna Race a Blanes
Consisteix en un seguit de mànegues de dos dies de durada cada una, durant les quals els participants pesquen i marquen tonyines gegants. Es fan servir tant marques de tipus convencional (spaguetti) com de tipus electrònic (seguiment per satèl•lit). Aquesta tasca es fa sota la supervisió de científics del WWF, que vetllen pel bon tracte als animals, i que posteriorment s’encarreguen d’analitzar les dades recollides. El guanyador és l’equip la tonyina de la qual ha realitzat un major desplaçament amb la marca electrònica, recollint per tant més dades per a la ciència.


Enguany, amb la segona edició de la Great Tuna Race, s’ha consolidat com la prova científica de referència. Blanes s’ha incorporat aquest 2015 per primera vegada a la competició, i de cara al 2016 s’ha confirmat una quarta extensió a les Canàries, més concretament a Lanzarote. Actualment, s’està en negociacions per ampliar-la a d’altres zones del Mediterrani, mentre que pel que fa a Blanes, està assegurada una continuïtat de la prova de cara a l’any vinent, en base a l’èxit aconseguit en aquesta primera experiència.

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 05/30/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300