Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Els pescadors de Blanes col·laboren amb el projecte europeu MINOUW, que compta amb un pressupost de 5’9 M€


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/02/2015 04:26:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Els pescadors de Blanes col·laboren amb el projecte europeu MINOUW, que compta amb un pressupost de 5’9 M€

És una iniciativa científica, tecnològica i social que té l’objectiu de trobar solucions per minimitzar aquelles captures no desitjades de les pesqueres d’arreu d’Europa en un termini de 4 anys

Per donar a conèixer el projecte MINOUW als pescadors, la Confraria de Blanes va organitzar una presentació que va tenir lloc dissabte passat a la Biblioteca Comarcal. L’acte el van encapçalar el patró major de Blanes i president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, Eusebi Esgleas; la directora general de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Àngela Seira; i la vice-presidenta del Comitè Consultiu Regional del Mediterrani de la Comissió Europea, Susana Sainz Trapada.


Presentació Projecte MINOUW - Fotografies: Ajuntament de Blanes
La part més descriptiva del projecte va anar a càrrec del seu coordinador, Francesc Maynou, de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC; així com de Sergi Tudela, que dirigeix el Programa de Pesca del Mediterrani per la WWF (Fons Mundial per a la Natura). MINOUW és un programa europeu per a recerca i innovació Horitzó 2020, i compta amb un pressupost de 5’9 M€ per dur-lo a terme entre el març d’aquest 2015 i el febrer del 2019.

Objectiu MINOUW: minimitzar les captures no desitjades

El projecte MINOUW és una iniciativa científica, tecnològica i social que s’ha marcat l’objectiu de trobar solucions i propostes que contribueixin a minimitzar totes aquelles captures no desitjades que, en el seu feinejar habitual, pesquen les embarcacions d’arreu d’Europa. La desaparició de la pràctica del rebuig es vol fer de manera progressiva, entre aquest any i el 2019, depenent del tipus d’embarcació; l’obligació en el cas dels petits pelàgics ja va començar el passat gener de 2015.


Francesc Maynou (CSIC) i Sergi Tudela (WWF)
La idea és destriar les solucions més adequades a través de la recopilació d’informació de base conjuntament amb el sector pesquer. Es vol fer amb un diàleg constant amb els usuaris finals per mesurar la seva viabilitat, així com analitzant les dimensions socioeconòmiques i ambientals de les possibles solucions. Per això, el projecte estimularà el desenvolupament de tallers amb la participació de tots els actors implicats, seguint l’exemple del Pla de Co-Gestió del Sonso a Catalunya, en què també va col•laborar-hi la Confraria de Pescadors de Blanes.

Un repte difícil però assolible

En aquest sentit, Eusebi Esgleas es va mostrar encoratjat que es puguin arribar a trobar solucions que puguin complaure a tothom treballant en equip, i va definir l’objectiu que es vol assolir com “Un repte difícil però assolible, perquè hem d’anar si o si al rendiment màxim sostenible. És l’únic camí, no n’hi ha d’altre”. El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya també va remarcar la necessitat d’adaptar-se, de canviar a una nova manera de pescar i treballar, ja que va recordar que, en els últims 20 anys, a Catalunya s’ha passat de treballar 6.000 pescadors a tan sols uns 3.000, una reducció del 50%.


Parlament Eusebi Esgleas, patró major Confraria Pescadors Blanes
Després de la presentació d’aquest passat dissabte, la idea és convocar reunions bimensuals al llarg d’un any on participin tots els actors que col•laboren en el projecte. El paper central el constituirà el coneixement tradicional amb què compten els pescadors, que ajudarà a dibuixar un diagnòstic de la situació, així com un disseny conjunt de possibles solucions. Un cop s’enllesteixi aquesta primera fase d’un any, la segona s’allargarà durant dos anys més, i consistirà en fer proves de seguiment per comprovar si funcionen o no les propostes en base a la recollida de dades que duran a terme els mateixos pescadors.


Intervenció Àngela Seira (DAAM Generalitat)
El Consorci MINOUW està format per 19 institucions de diferent tipologia, i compta amb la participació de 10 països d’arreu d’Europa. Entre els integrants hi ha especialistes de diversos àmbits: economistes, biòlegs, tecnòlegs, així com la mateixa societat civil i les administracions, a banda dels principals protagonistes: els pescadors.
Data de realització: 06/02/2015 | Data de la darrera actualització: 06/02/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300