Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les platges de Blanes es tenyiran de taronja a partir de dissabte amb el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/12/2015 01:25:32 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Les platges de Blanes es tenyiran de taronja a partir de dissabte amb el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme

El servei dirigit per Protecció Civil compta com a novetats amb una nova embarcació per rescats marítims, així com la renovació total que s’ha fet del lloc de socors de Cala Bona

Del 13 de juny al 13 de setembre les platges de Blanes es tenyiran de taronja amb la incorporació dels vint-i-dos efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme (SVSS), que estarà en marxa novament a l’estiu. Inicialment n’hi haurà setze, mentre que a partir de l’1 de juliol se n’incorporaran sis més.

Prèviament a la posada en funcionament, aquest divendres tots els socorristes que formen part del servei ja han començat les primeres tasques amb un curs que s’ha fet durant tota la jornada. Avui també s’han dedicat a fer treballs d’adequació dels llocs de socors perquè tot estigui a punt de cara a demà dissabte.


Jornada Formativa Servei Vigilància Salvament i Socorrisme (SVSS)
La sessió formativa impartida avui ha anat a càrrec de Josep Lluís Pouy, cap de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes, que dirigeix el servei. La jornada ha consistit en un curs de prevenció de riscos laborals adaptat a la funció de socorrista aquàtic, principalment a l’entorn laboral en què treballen, així com les mesures preventives que han d’adoptar.

Socorristes més proactius i vigilants de l’entorn

A la sessió d’avui divendres també se’ls han donat instruccions i indicacions sobre com ha de ser específicament el servei. Segons Josep Lluís Pouy, “Es tracta d’un tipus de vigilància pro-actiu, és a dir: els remarco que no han d’esperar a veure que una persona està en dificultats per llençar-se a l’aigua a rescatar-la, han d’anticipar-se en la mesura del possible, estar amatents davant possibles casos en què sigui necessària la seva intervenció”.


Reunió informativa SVSS - Estiu 2014
El cap de Protecció Civil també recorda que aquesta manera d’afrontar les actuacions està donant els seus fruïts positius durant els darrers anys: “Gràcies a la major interacció entre els socorristes i els usuaris de les platges estem aconseguint evitar més ocasions de perill que podrien haver desembocat en situacions d’emergència. Quan detecten que hi ha un perill potencial, actuen abans que sigui massa tard”.

En general, es tracta de casos molt quotidians en què l’observació és fonamental per poder prevenir. Així, hi ha des de la persona que es detecta que està nedant amb símptomes d’esgotament, fins la que porta massa temps prenent el sol i pot acabar patint una lipotímia, passant per casos més greus com una dolència cardíaca, on la rapidesa és fonamental.


Un altre aspecte que s’ha remarcat als efectius del SVSS són les funcions que Josep Lluís Pouy defineix com de valor afegit. Es tracta que tinguin cura del seu entorn immediat –entre la platja i el passeig- controlant el mobiliari urbà,les boies de senyalització marítima, així com les activitats que hi ha quotidianament en aquest àmbit, tant les no desitjades com les no autoritzades. En aquestes dues últimes categories s’hi inclouen tant casos de venda ambulant com de repartiment de propaganda, els massatges que es donen a la platja, o fins i tot els petits furts i delictes menors que puguin produir-s’hi.

Les platges de Blanes, Territori Cardioprotegit

Un altre dels aspectes en què es té especial cura a les platges de Blanes, que fan que el servei continuï sent pioner arreu de l’estat espanyol, és que són Territori Cardioprotegit. No tan sols perquè els socorristes han assistit a un curs especialitzat adreçat exclusivament al personal d’emergències per a la utilització dels DEA, desfibril·lador extern automàtic.

Els efectius del SVSS disposen d’un total de 6 DEA al seu abast: 3 estan distribuïts en cada lloc de socors, 2 altres formen part de l’equipament dels vehicles de Protecció Civil, i el sisè està implementat a l’Oficina de Turisme d’Els Pins, molt a prop de la platja, i en plena zona turística. A banda d’aquests desfibril·ladors mòbils, també n’hi ha 5 de fixes, situats a les columnes situades molt a la vora de la platja on els podrien necessitar.Per tant, en cas de necessitat, els efectius del servei poden tenir al seu abast fins a 11 DEAs.


Eqipament del SVSS
El curs d’utilització d’aquests aparells els ha impartit la Universitat de Girona a través del programa de Dipsalut –l’organisme autònom de salut de la Diputació de Girona, que també ha facilitat els aparells-, i ha format els socorristes de Blanes tant en el seu ús com en la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) que complementa l’aprenentatge. Es tracta d’una formació específica per a personal d’emergències, diferent al què s’imparteix a la ciutadania en general perquè aprengui a utilitzar els DEA públics.

Una nova embarcació i renovació del Lloc de Socors de Cala Bona

Entre les novetats que s’han incorporat aquest estiu destaca la renovació que s’ha fet d’un dels tres llocs de socors amb que treballa el Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme. Es tracta de la caseta d’obra que hi ha a Cala Bona, que durant els darrers mesos s’ha renovat de cap i de nou, amb una inversió d’uns 35.000 €.

En total, hi ha tres llocs de socors repartits a les àrees on es dona el servei. Així, a banda del que hi ha a Cala Bona, els dos altres estan situats a la platja central de Blanes –a tocar del Club Vela Blanes i del lloc habilitat per a persones amb mobilitat reduïda-, així com a la platja de S’Abanell, on també hi ha el servei de la cadira amfíbia que es dóna durant dos mesos, des de l’1 de juliol fins al 6 de setembre.


L’altra novetat d’aquest 2015 en el SVSS és la nova embarcació que s’ha comprat per fer vigilància i rescats. Es tracta d’una barca semi-rígida que ha significat un cost d’uns 15.000 euros, dels quals una part ha estat subvencionada per la Diputació de Girona. El preu de la nova embarcació és inferior al què és habitual, ja que s’han pogut aprofitar alguns dels elements de l’anterior vehicle aquàtic que hi havia en funcionament, com ara el motor i el sistema de comandament.

Servei Municipalitzat, pioner a l’estat espanyol

Per vuitè any consecutiu, el Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme depèn directament de l’Ajuntament de Blanes a través del Departament de Protecció Civil, la qual cosa facilita una sèrie de funcions que, si es contracten externament, no són possibles. Una d’elles és que es facilita la coordinació amb la Policia Local de Blanes perquè puguin desenvolupar funcions de seguretat ciutadana.

A banda de la seva tasca directa i principal de vigilància i salvament, els socorristes també en realitzen d’altres de complementàries del seu àmbit. Un d’ells és la col·laboració que es fa amb el Projecte Medusa informant del nombre d’assistència per picades, així com identificant la tipologia d’aquest animal més freqüent.

També es col·labora amb l’Agència Catalana de l’Aigua en la recollida de dades d’interès mediambiental: temperatures, estat de l’aigua, abocaments, etc. Una altra de les funcions diàries és encarregar-se de senyalitzar si l’estat de la mar és apte per al bany a través de tres banderes: verda (quan el bany està permès); groga (cal tenir precaució a l’hora de banyar-se) i vermella (el bany està prohibit per a tothom). A Blanes hi ha una quarta bandera per senyalitzar la presència de meduses.Data de realització: 06/12/2015 | Data de la darrera actualització: 06/12/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300