Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Bandera Verda a totes les platges de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/04/2015 02:01:28 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Bandera Verda a totes les platges de Blanes

No s’han registrat nous casos de banyistes que es queixaven de sensació de picor després de capbussar-se, i ja ha passat l’episodi de mala mar d’ahir divendres

Des del matí d’avui dissabte 4 de juliol la bandera verda que indica que està permès el bany al 100%, sense les precaucions que cal tenir quan s’hissa la bandera groga, torna a onejar al llarg dels gairebé 3 km de llargària que fan les platges de Blanes. Així ho ha decidit Protecció Civil de l’Ajuntament aquest matí a primera hora, un cop fetes totes les comprovacions.


Platja Blanes Centre, dissabte al matí
La mesura s’ha tirat endavant després de l’episodi de mala mar que va haver ahir, quan es va haver d’aixecar la bandera groga que permet el bany, però amb precaucions. Al llarg d’aquest passat divendres tan sols es van registrar alguns casos aïllats de banyistes que es queixaven de sensació de picor després de capbussar-se. A més, avui al matí efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme també han comprovat in situ que ja no es produeix aquest efecte amb al banyar-se al mar.

A l’espera dels resultats de les anàlisis de l’Institut de Ciències del Mar

Ara tan sols queda esperar que a principis de la setmana vinent els investigadors de l’Institut de Ciències del Mar tinguin enllestits els resultats de les anàlisis, en base a les mostres d’aigua que van recollir dijous a la tarda a Blanes. La raó perquè les conclusions de les analítiques es facin esperar tant és que cal fer diversos cultius per assegurar-se que els resultats siguin conclusius.


Els dos tècnics que es van desplaçar fins a Blanes per recollir les mostres van tenir el suport de l’embarcació lleugera de vigilància i rescat de Protecció Civil. Això els va permetre poder recollir aigua de mar tant arran de la platja com mar endins, on també van fer una prospecció per tenir un ventall més ample de mostres per analitzar.

Bandera Groga per Precaució durant 4 dies a les platges de Blanes

Amb la hissada de les banderes verdes que s’ha fet el matí d’avui dissabte es dóna de moment per tancada l’alerta preventiva que s’ha hagut d’activar durant aquests darrers quatre dies a les zones de bany de Blanes. L’alerta, que es va traduir amb l’enlairament de les banderes grogues que indica precaució, es va posar en marxa la tarda de dimarts, quan es van registrar els primers casos de banyistes que es van adreçar als efectius del Servei de Vigilància Salvament i Socorrisme de Protecció Civil queixant-se de sensació de picor.


Aquests casos van coincidir amb la presència arran de mar de diverses taques marronoses que es van veure surant majoritàriament a la platja de S’Abanell la tarda del dimarts, detectant-se igualment a la platja de Blanes Centre dijous al matí. Durant la jornada del dijous també es va haver d’hissar bandera vermella en una zona molt concreta de la platja de Blanes Centre –uns 350 metres lineals- davant l’augment del nombre de persones afectades per la sensació de picor a la pell en aquest espai.

La bandera vermella va estar onejant durant prop de cinc hores, i es va decidir substituir-la per la groga a quarts de cinc de la tarda, al no registrar-se nous casos. El què va impulsar l’Ajuntament a tancar 350 metres lineals de platja de la zona de Blanes Centre –la resta de platja de Blanes Centre va romandre amb bandera groga- va ser que es tracta d’un indret molt recollit i molt sovintejat per les famílies amb nens, així com grups de casals d’estiu amb mainada.


Finalment, ahir divendres la bandera groga es va tornar a hissar a totes les platges sense excepció, però aquesta vegada majoritàriament per la mala mar que hi havia a les tres zones de bany. Durant la jornada d’ahir van ser molt poques les persones que es van queixar de sensació de picor després de banyar-se. Una de les hipòtesis en què es treballa és que hi hagi un banc de meduses molt petites mar endins i que les taques marronoses que s’han detectat hagin arrossegat petits organismes urticants d’aquestes meduses, provocant els episodis de picors entre els banyistes.

En tot cas, fins al moment l’únic referent que hi ha hagut per poder explicar tots aquests casos són els resultats de les anàlisis realitzats fa una setmana a Pineda de Mar, on també es van registrar els mateixos indicis que a Blanes: les taques marronoses i les picors. Els resultats de les analítiques que també va fer l’Institut de Ciències del Mar van indicar que les taques no són nocives per a les persones, ja que es tracta de mucílags naturals originats per una o més espècies de fitoplàncton marí: algues microscòpiques.
Data de realització: 07/04/2015 | Data de la darrera actualització: 07/04/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300