Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes dedicarà els actes de la diada a la figura de l’escriptor blanenc Joaquim Ruyra


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/01/2015 11:59:04 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes dedicarà els actes de la diada a la figura de l’escriptor blanenc Joaquim Ruyra

Es presentarà el llibre “Joaquim Ruyra i els caputxins” al Convent de Blanes, i es faran Rutes Literàries per mar i terra, entre d’altres activitats que es faran entre el 10 i el 13 de setembre

En l’àmbit literari de la història recent de Blanes hi ha una figura que, de manera indiscutible, destaca per sobre de molts altres escriptors que van trobar la inspiració en aquest municipi de la Costa Brava per fer les millors creacions de la seva vida. Joaquim Ruyra, nascut a Girona però blanenc durant tota la seva vida, va desenvolupar a Blanes la seva millor obra, inspirant-se en el paisatge i els vilatans.

Al llarg dels darrers anys, Blanes ha homenatjat i reivindicat la figura d’aquest escriptor en diverses ocasions, i la propera tindrà lloc coincidint amb el cicle de l’11 de Setembre. Durant aquest llarg cap de setmana que propiciarà la festivitat de la Diada Nacional de Catalunya, l’Ajuntament de Blanes ha organitzat diverses activitats complementades amb els actes que es fan habitualment en motiu d’aquesta festa tan assenyalada.


Joaquim Ruyra al balcó de casa seva, al Carrer Ample,
el 27 de setembre de 1934 - Fotografia Fons Recvll (AMBL)
Emmarcant aquest cicle d’homenatge, durant tots aquests dies es penjarà al balcó de la casa del Carrer Ample on vivia l’escriptor una fotografia de gran format protagonitzada per ell. La imatge reprodueix la instantània que va ser presa el 27 de setembre de l’any 1934, en motiu dels 75 anys que complia llavors Joaquim Ruyra, i s’hi veu el mateix indret on estarà penjada: el balcó de casa seva.

Presentació del llibre “Joaquim Ruyra i els Caputxins” al Convent de Blanes

L’acte central del cicle dedicat a l’escriptor serà la presentació del llibre Joaquim Ruyra i els Caputxins que tindrà lloc el 12 de setembre en un paratge carregat de contingut: el Convent de Blanes. Ruyra va estar molt vinculat amb l’orde dels caputxins, especialment a les comunitats d’Arenys de Mar i Pompeia (Barcelona).

El volum publicat fa una aproximació a la concepció religiosa de la vida que tenia l’escriptor a través de tres narracions breus, que el mestre Ruyra va dedicar a l’entorn caputxí. Es tracta de: La bona olor de Sant Francesc, una glossa de la figura del sant; El frare escalfallits, un divertiment sobre les peripècies del pare Pancraci basat en un equívoc lingüístic; i Les coses benignes, un acostament a la veritable essència franciscana d’amor i caritat en comunió amb la natura.


Precisament aquest darrer relat, Les coses benignes, ha complert aquest 2015 el 90è aniversari de la seva publicació, que anys més tard també s’inclouria al recull de narracions titulat Entre flames, editat al 1928. La presentació del llibre es farà justament on es va ambientar aquest conte, al Convent de Blanes, on durant molts anys van viure i treballar una petita comunitat de frares caputxins: des del segle XVI fins a mitjans del XIX.

La presentació anirà a càrrec de Jordi Cervera i Valls, frare caputxí i professor de Bíblia a la Facultat de Teologia de Catalunya, que s’ha encarregat de fer la introducció de la nova publicació juntament amb el poeta i assagista Jordi Pàmies. L’acte es completarà amb una lectura dramatitzada de diversos paràgrafs del llibre, a càrrec de sis actors, així com amb les intervencions de l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i del regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas.

Donada la singularitat que tindrà l’esdeveniment, les places per participar-hi són limitades, i el públic que vulgui assistir-hi caldrà que s’inscrigui prèviament a través de l’Arxiu Municipal de Blanes. Es pot fer al correu electrònic arxiu@blanes.cat, o bé al telèfon 972 355 268.

Ruta Literària Joaquim Ruyra per mar i terra

Dos altres actes destacats que inclourà el cicle d’activitats dedicades a l’escriptor seran les rutes literàries que es podran fer durant aquests dies. L’excepcionalitat d’aquesta ocasió serà que, per primera vegada, es podrà seguir la ruta per mar que va dissenyar una estudiant de Blanes de 23 anys, Joana Muñoz Mora, i que van poder realitzar només en la vesant terrestre durant el curs escolar passat més de 200 nois i noies.


Alumnes de Blanes seguint la Ruta Ruyra amb Joana Muñoz, abril 2015
La Ruta Literària per mar s’ha programat perquè es faci el dissabte 12 de setembre al matí, i l’encapçalarà Joana Muñoz, qui s’encarregarà de fer les explicacions als participants. L’itinerari sortirà de Blanes i anirà fins a Santa Cristina, passant per Sa Forcanera, Es Viver, S’Agüia i tots aquells paratges que van inspirar relats com El rem de trenta-quatre, Jacobé o L’Idil·li d’en Temme. El principal atractiu de la ruta marítima són les descripcions d’aquest paisatge vorejat per aigua que va fer el mestre Ruyra.


Ruta Ruyra, aturada davant la Casa Pairal de l'escriptor
També s’ha organitzat una Ruta Literària per terra el diumenge 13 de setembre, en dues sessions que es faran al matí i al migdia, en aquest cas amb el guiatge de l’historiador blanenc Aitor Roger, qui al 2003 va ser secretari tècnic dels actes de commemoració de l’Any Ruyra. L’expert en la vida i obra de l’escriptor, donarà a conèixer l’univers ruyrià a través dels paisatges blanencs que va dibuixar en paraules a la seva obra, així com els estats d’ànim dels seus personatges, que l’escriptor descrivia als seus relats per intentar entendre el paper de l’home en el món.

En tots dos casos, tant en la ruta literària marítima com en la terrestre, les places són limitades i també caldrà fer inscripcions prèvies amb el mateix sistema. Per correu electrònic a l’adreça arxiu@blanes.cat, i per telèfon al 972 355 268. Val a dir que per participar a la sortida per mar cal pagar un preu simbòlic de 5 € per poder pujar al creuer, ja que l’empresa de viatges col·labora en l’organització de l’esdeveniment amb bona part dels costos.

Exposició Ruyra i les coses benignes

El punt de partida de la ruta literària per mar serà el Monument a Joaquim Ruyra del Passeig de Mar, mentre que l’itinerari per terra sortirà des de Casa Oms, la planta baixa de les dependències municipals que hi ha al Carrer Ample, al costat de la Sala d’Exposicions Municipal García-Tornel. L’espai de Casa Oms allotjarà de l’11 al 27 de setembre l’exposició que es presenta sota el títol Ruyra i les coses benignes.

La mostra reuneix les aquarel·les de Miquel Oliveras que il·lustren el llibre Joaquim Ruyra i els Caputxins. El pintor, nascut a Olot l’any 1968, pertany a la nissaga dels Vayreda, i al 1988 va ingressar a l’ordre dels frares menors caputxins, ordenant-se Prevere al 1997. Com a pintor ha fet nombroses exposicions arreu de Catalunya i a l’estranger, i les obres que es podran visitar descriuen paisatges del convent de Blanes i l’univers ruyrià que l’envolta.


El Convent de Blanes, vist des del mar - Fotografia: Aitor Roger
L’exposició es complementa amb material divers que prové de l’Arxiu Municipal, com ara exemplars dels tres llibres editats a principis del segle XX que recullen l’obra de Ruyra –Marines i Boscatges, La Parada i Entre Flames-, o bé documents originals dels diferents homenatges que se li han fet a Blanes: al 1934, 1958 i, principalment, al 2003 en motiu de l’Any Ruyra. La mostra Ruyra i les coses benignes s’inaugurarà l’11 de setembre al matí, i estarà oberta tots els dies per ser visitada des de les cinc de la tarda fins les vuit del vespre.

Suport de diverses empreses i institucions

Per a l’organització dels actes dedicats a Joaquim Ruyra, l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb el suport i col·laboració de diverses empreses i institucions. Així, a banda de la implicació de l’ordre dels Caputxins de Sarrià, també s’hi compta Editorial Mediterrània, Dofi Jet, Panoràmic Blanes el Convent de Blanes, Fleca i Pastisseria Marina, Cava Laviret, Peixos Ros i les vinyes blanenques Cal Correu, productores del vi Blanc de Vela.

Data de realització: 09/01/2015 | Data de la darrera actualització: 09/01/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300