Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Institut Serrallarga tanca els actes del 40è aniversari amb una exposició i un llibre commemoratius


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/06/2015 11:07:26 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Expo_SerrallargaL’Institut Serrallarga tanca els actes del 40è aniversari amb una exposició i un llibre commemoratius

Al llarg de quatre dècades un dels primers centres gironins que va impartir estudis d’FP ha ensenyat a més de 13.000 alumnes, gràcies la tasca de prop de 800 professors i professores

La inauguració d’una exposició i la presentació d’un llibre commemoratius han encarrilat la recta final del munt d’activitats organitzades durant aquests darrers mesos per celebrar els 40 anys que ha complert l’Institut Serrallarga de Blanes, un cicle que es va encetar al maig d’aquest 2015. Tots dos actes van tenir lloc el vespre d’aquest passat dijous, a la mateixa Sala M. Luisa García Tornel on s’allotja la mostra, comptant amb una massiva assistència de públic.


Inauguració Exposició 40 anys Institut Serrallarga
El centre educatiu és un dels primers d’arreu de comarques gironines que va començar a impartir estudis de Formació Professional i, durant tots aquests anys, ha seguit encapçalant diversos projectes educatius pioners en diversos àmbits. Un exemple de com de nous i desconeguts eren els estudis que va començar a impartir fa 40 anys és que durant el primer curs tan sols van anar-hi 12 alumnes. Al segon curs la xifra ja va augmentar fins a la seixantena, i actualment hi ha 1056 alumnes i 94 professors.


Sumant tots els cursos que s’han fet, hi ha hagut un total de 745 professors i 13.264 alumnes. Inicialment el centre es va allotjar en unes dependències que hi ha sobre l’Arxiu Municipal de Blanes, al costat de l’antic Palau dels Vescomtes de Cabrera. El seu nom oficial era Centro Nacional de Formación Profesional, tot i que popularment a Blanes se’l coneixia com La Profe. A la dècada dels anys 80, l’activitat es va traslladar a l’actual ubicació, on es van iniciar ensenyaments d’ESO.

Inauguració de l’exposició i presentació d’un llibre commemoratius

L’acte inaugural d’aquet passat dijous el va presidir l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que precisament és exalumne d’aquest centre educatiu durant els primers anys de la seva posada en marxa. L’acompanyaven la directora de l’Institut Serrallarga, Mercè Torroella –que també és una altra exalumne-, i la regidora d’Educació, Susana Ramajo, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.


Mercè Torroella, Miquel Lupiáñez i Susana Ramajo
També van participar-hi membres de l’equip directiu, mestres i estudiants que actualment assisteixen al centre, així com exalumnes i antics professors que, lògicament, se sentien especialment emocionats de poder retrobar-se en l’acte commemoratiu. A grans trets, l’exposició fa una mirada retrospectiva a les quatre dècades d’història amb què ja compta el centre educatiu blanenc. Per això, un dels seus principals elements són les fotografies, així com un vídeo per completar el repàs en imatges de les quatre dècades.


Altres elements que es poden trobar distribuïts al llarg de la sala són tota mena d’objectes i documents que d’una manera més explícita mostren la intensa activitat que s’ha viscut a les aules i els passadissos de l’institut durant 40 anys. Així, emmarcant l’entrada principal de la sala que dóna al cèntric Carrer Ample, hi ha una taula de windsurfing, que testimonia el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Vela que s’hi imparteix des de fa uns anys.


A l’interior d’una vitrina hi ha els llibres d’actes que registren els certificats acadèmics, així com altres elements administratius prou curiosos. Un d’ells és una completa col·lecció de segells que reprodueixen les signatures dels diferents directors i directores amb què s’ha comptat, així com antigues disqueteres d’ordinador, d’aquelles que emmagatzemaven 160 kb i que llavors van significar tota una revolució tecnològica.

En un altre dels racons, el visitant es podrà entretenir jugant amb diverses maquetes de socials: n’hi ha una que genera vapor, una altra que connecta elèctricament diversos components i, fins i tot, un robot submarí. Aquí també hi ha diversos tipus d’impressions i treballs, com per exemple una sèrie de peces petites la mar de corrents, però que tenen com a peculiaritat que han sorgit d’una màquina impressora de 3D del Departament de Tecnologia.


Ara bé, si el què es vol veure és maquinària, la sala més petita allotja una completa mostra d’enginys i aparells antics i moderns de diferents branques, entre ells els d’Electricitat i Electrònica, alguns dels quals encara fan servir els professionals d’aquests camps. Una mostra dels Treballs de Recerca, dossiers amb material editat per diferents departaments, diversos exemplars de la Revista La Puça editada a l’institut i altres objectes són una bona mostra que uneix les trajectòries del que han utilitzat i utilitzen les diferents famílies dels cicles formatius.


L’exposició dels 40 anys de l’Institut Serrallarga es podrà visitar fins al 15 de novembre, i estarà oberta tots els dies, de dilluns a diumenge. Als matins la sala Maria Luisa García Tornel obrirà de 10 a 13 h, i a les tardes de 17 a 19’30 h.

Llibre dels 40 anys de l’Institut Serrallaga de Blanes

Coincidint amb la inauguració de l’exposició, també es va presentar el llibre que recull els 40 anys de trajectòria de l’Institut Serrallarga. Per a la seva elaboració, s’ha comptat amb les aportacions d’un gran nombre de persones vinculades al centre educatiu. Val a dir que l’edició i recull de tot el contingut ha anat a càrrec de Lourdes Domènech, Assumpció Vaquer –que s’ha fet càrrec de les correccions lingüístiques- i la mateixa directora del centre, Mercè Torroella.


Ha estat un treball dur, però també entretingut i molt emotiu. Per a la gran família vinculada amb l’institut, ja que ha estat al centre de bona part de la seva vida, o bé ha significat el pas per una de les etapes més intenses, molt propera a l’imminent salt a la realitat que significa incorporar-se al món laboral o fer estudis universitaris.


Projecció del Vídeo-Resum dels 40 anys
Especialment significativa és la imatge que s’ha triat per il·lustrar la portada del llibre commemoratiu. Es tracta de la fotografia d’un pont que hi ha a l’institut que el mostra amb perspectiva, i que vol tenir un significat que va més enllà d’una imatge del centre. Vol indicar camí, objectius, una porta que s’obre als estudiants per iniciar els diferents tipus d’ensenyament, així com l’acompanyament que hi poden trobar.


El cicle d’actes commemoratius dels 40 anys de l’Institut Serrallarga es tancarà definitivament amb una Jornada de Portes obertes que es farà d’aquí a dues setmanes. En aquest darrer acte hi seran especialment convidats els antics professors i alumnes.

Data de realització: 11/06/2015 | Data de la darrera actualització: 11/07/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300