Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Estrena de la publicació “Tastets de l’Arxiu” amb la donació de 23.000 fotografies de Josep Ma Padern


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/07/2015 10:05:02 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

EXPO JOSEP M PADERNEstrena de la publicació “Tastets de l’Arxiu” amb la donació de 23.000 fotografies de Josep Ma Padern

La presentació del primer exemplar coincideix amb la inauguració de l'exposició amb una selecció del fons documental, ampliat amb una nova donació feta ara pel fotògraf i cineasta

L’Arxiu Municipal de Blanes i l’Ajuntament de Blanes van presentar ahir divendres el primer número d’una nova iniciativa: Tastets de l’Arxiu, que neix amb l’objectiu de seguir creixent amb edicions de caràcter periòdic. Habitualment, l’Arxiu ja s’encarrega d’organitzar cada any una exposició de gran format que complementa amb un catàleg, i també edita la Revista Blanda, especialment apreciada per molts convilatans.


Presentació "Tastets de l'Arxiu"
Una altra de les seves activitats públiques és preparar el material i documentació que complementen altres mostres que no són pròpies d’aquest servei. Precisament aquesta feina que s’esmerça en diverses exposicions sovint no s’acaba reflectint en forma de cap publicació o catàleg que en deixi constància. Amb aquest objectiu, s’ha posat en marxa Tastets de l’Arxiu, amb format de tríptic amb mida de revista, del qual se n’han editat 300 exemplars gratuïts.

Cessió del Fons Fotogràfic del fotògraf i cineasta blanenc Josep Ma Padern

Per donar contingut a aquest primer número, l’Arxiu Municipal de Blanes ha comptat amb una estrena immillorable. Es tracta de la donació que ha completat aquest mes de novembre un dels artistes contemporanis més reconeguts del municipi, amb prestigi internacional. Es tracta del fotògraf i cineasta Josep Maria Padern, germà del conegut pintor Joan Padern.


Exposició "El Blanes de Josep Ma Padern: 1955-1986"
El fons inclou més de 23.000 fotografies, així com més d’un centenar de pel·lícules filmades en Súper 8. Es tracta tant d’imatges de paisatges, activitats i celebracions que van ser enregistrades a Blanes, com imaginatives ficcions que han guanyat diversos premis d’àmbit gironí, i elaboradíssims reportatges que ens acosten a alguns dels racons del món on el van dur els nombrosos viatges que ha fet.


Edifici Nautilus, anys 70 - Fotografia de Josep Ma Padern
Pel que fa a les fotografies, l’Arxiu ja comptava amb una anterior donació de material cedit per l’artista l’any 2007, notablement ampliat ara. Aquestes noves instantànies i pel·lícules permeten tenir un coneixement més detallat de la seva producció des de 1955 fins gairebé l’actualitat.

Exposició El Blanes de Josep Ma Padern: 1955-1986

Coincidint amb aquesta darrera donació, l’Arxiu Municipal ha organitzat una exposició de petit format que du per títol El Blanes de Josep Ma Padern: 1955-1986. Per il·lustrar el cartell de la mostra, que s’allotja als baixos de l’antiga Casa Oms, al Carrer Ample, s’ha triat una fotografia en color on es veu el primer edifici d’apartaments turístics que es va construir a Blanes l’any 1967, els Nautilus.

L’exposició inclou una selecció del fons documental amb una quarentena de fotografies que mostren l’evolució del municipi des de mitjans dels anys 50 fins a ben entrada la dècada dels 80. Per completar la mostra, també s’ofereix el visionat d’una selecció de l’obra cinematogràfica de Josep Maria Padern en format DVD, així com material cedit per l’artista, com per exemple la moviola que feia servir per elaborar els muntatges, i el projector amb què els visionava.


L'equip de l'Arxiu, Josep Ma Padern i la seva esposa,
el president de l'AFIC i autoritats
Precisament la projecció d’una de les seves pel·lícules en el seu format original amb bobina de cel·luloide de Super 8 –amb el característic i nostàlgic so que fan aquests tipus d’artilugis quan funcionen- va formar part de l’acte inaugural i de presentació que va tenir lloc el vespre d’aquest passat divendres. L’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas, i del fotògraf i cineasta Josep Maria Padern, van encapçalar la celebració, que va comptar amb una massiva afluència de públic.


El matrimoni Padern-Balaguer i el regidor de Cultura,
Quim Torrecillas
També van participar-hi el director i tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes, amics i familiars de l’artista. La sala es va quedar aviat petita per acollir la gran quantitat de persones que van voler ser les primeres en recordar aquell Blanes que continua retingut en la memòria de molts blanencs i blanenques i en les instantànies que va immortalitzar Padern.


L'alcalde, Miquel Lupiáñez, amb Josep Ma Padern
Coincidint amb l’acte inaugural i de presentació de la nova publicació Tastets de l’Arxiu, l’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes va retre un acte de reconeixement a la trajectòria fotogràfica i cinematogràfica de Josep Maria Padern, a qui va lliurar una placa commemorativa. L’artista va ser un dels fundadors d’AFIC Blanes l’any 1960 i, durant aquests darrers 55 anys, no ha deixat de participar activament amb l’Agrupació, de la qual en continua sent president honorífic.


El tècnic de l'Arxiu Municipal, Aitor Roger, llegeix un
escrit en nom de Josep Ma Padern
L’exposició El Blanes de Josep Ma Padern: 1955-1986 es podrà visitar fins al 29 de novembre. L’horari de dilluns a divendres és d’11 a 13 h; els dissabtes de 17 a 20 h i els diumenges d’11 a 13 h i de 17 a 20 h.


Exposició de Josep Ma Padern a la Sala del Carrer Ample
Un artista de la imatge fixa i en moviment

Josep Maria Padern i Faig (Colera, 1927) és pioner en el món dels negocis turístics a Blanes, on s’hi va traslladar amb la seva família en acabada la Guerra Civil. Als 40 anys va inaugurar el primer edifici d’apartaments turístics de Blanes, els Nautilus, de 10 pisos d’alçada i situat davant la Platja de S’Abanell. L’empresa Padern va ser la promotora de l’obra, el seu pare –constructor d’ofici- també hi va col·laborar, mentre que son germà, com a pintor reconegut, es va encarregar de la decoració.


Sense tenir cap referent o amic que l’introduís en aquest món, i sentint-se cada vegada més atret per l’art fotogràfic, es va comprar la seva primera càmera a mitjans de la dècada dels 50. L’any 1955 la va utilitzar per fer un reportatge gràfic de la coronació canònica de la Mare de Déu del Vilar, i quatre anys més tard va guanyar el Primer Concurs Comarcal de Fotografia Artística Documental. Al 1960 va fundar l’AFIC de Blanes conjuntament amb altres amics -un d’ells, el fotoperiodista blanenc Joaquim Robert- i l’any 1972 va ser escollit president de l’entitat, càrrec que va ocupar durant vuit anys.


Cap a finals de la dècada dels 80, al 1989, conjuntament amb el Trofeu Quillat de Fotografia es va celebrar el concurs amb el tema Blanes. Josep Maria Padern el va guanyar en la primera edició amb una obra que mostra la desembocadura de la Tordera en un dia ennuvolat. Per la seva banda, les primeres notícies que el vinculen amb el món cinematogràfic es remunten al 1952. Anys més tard, al 1965, va guanyar el Trofeu Kodak en el 1er Festival del Rollo amb el film Tot plegat res. També va rebre el primer premi del Festival del Rollo de Girona amb la pel·lícula Abismo, i en el I Concurs Cinematogràfic Provincial del Rollo de 1966 va ser guardonat amb el premi al millor documental amb l’obra titulada Repòs.


Casat al 1955 amb Marta Balaguer, que també el va ajudar durant molts anys en el negoci familiar, el matrimoni és un gran amant dels viatges i ha dedicat el seu temps d’oci a conèixer altres països i cultures. L’artista aprofitava aquests viatges per fotografiar i filmar els paisatges que veia, amb enquadraments originals i perspectives insòlites.Data de realització: 11/07/2015 | Data de la darrera actualització: 11/07/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300