Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Què s’hi juga la nostra salut quan fem esport a Aula Blanes


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 11/11/2015 11:56:07 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AulaBlanesQuè s’hi juga la nostra salut quan fem esport a Aula Blanes

La sala Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal es va omplir de gom a gom per allotjar la xerrada protagonitzada pel Doctor Ivan Ibáñez, especialista en nutrició i fisiologia de l’exercici

Una vegada més, la convocatòria de xerrades mensuals que organitza Aula Blanes va tenir una resposta massiva en la cita que va tenir lloc el vespre d’aquest passat dimarts a la Biblioteca Comarcal de Blanes. La Sala d’Actes Roberto Bolaño es va omplir de gom a gom per assistir a la conferència del Doctor Ivan Ibáñez, que es presentava sota un títol en forma de pregunta que, qui més qui menys, ens hem fet nostra en més d’una ocasió: Fer esport és sinònim de salut?

Per contestar-la, l’especialista en nutrició i fisiologia de l’exercici va començar la seva ponència revisant l’evolució que ha tingut la fisiologia en la història. Si bé va destacar com l’esperança de vida ha passat dels 28 anys en l’època de l’Imperi Romà als 80-85 anys de l’actualitat, també va deixar clara l’evidència que estem en una societat amb molt sedentarisme i amb molta comoditat, de fet excessiva, fins a l’extrem que la manca d’activitat física ha esdevingut en l’actualitat en un factor de risc de mort, suposant un augment del 3’3%. La manca d’exercici físic, doncs, ha esdevingut gairebé en una malaltia.


Xerrada del Doctor Ivan Ibáñez - Fotografies: Aula Blanes
El Doctor Ibáñez va insistir en què l’activitat física i l’exercici físic s’ha demostrat que són una magnífica eina terapèutica contra l’envelliment, a favor de la qualitat i l’esperança de vida i que serveix per a respondre a malalties també d’ordre neurològic. Amb una afirmació prou contundent com que “L’edat no és una barrera per l’exercici físic, el ponent va destacar que l’envelliment es pot combatre quan millorem la massa muscular, manteniment l’indicador de VO2 màxim en nivells òptims, compensem la baixada d’hormones que pateix el cos amb l’edat i concebem l’exercici físic com un medicament.

Com fer l’activitat física, l’exercici físic i l’esport

El doctor Ivan Ibáñez va parlar del principi del FITT, tenir present i ben dissenyat la freqüència, la intensitat, el tipus d'exercici i el temps a dedicar és un principi clau per la salut fent esport. Els estudis mostren que cal sortir de la zona de confort per poder millorar, cal tenir clars els límits de seguretat per poder enfortir la nostra forma física. Per trobar aquest límits i altres paràmetres que poden servir fins i tot per millorar el rendiment hi ha les proves d'esforç.

Un altre aspecte a tenir en compte és la nutrició, clau per la salut, ja que pel ponent som el que absorbim. Conèixer el metabolisme basal i la manera com es formen -i no pas com es cremen- les calories és imprescindible per a dissenyar nutricions, que no hem de confondre amb les dietes personalitzades. També va donar un bon consell: menjar cada tres hores.


La pràctica esportiva deixa de ser saludable quan es passen els límits de seguretat, quan no es té control mèdic -imprescindible fer una prova d'esforç a l’any-, quan el cos oxida excessivament i apareixen l'acció dels radicals lliures, quan hi ha una obsessió per l'exercici físic –vigorèxia- i, en general, quan no s'escolta el cos i no es respecten les pròpies sensacions. Al llarg de la seva explicació fins i tot va fer una afirmació contundent i punyent: hi ha dubtes seriosos que l'esport d'elit sigui saludable.

Com és habitual, als torns de paraula finals es van resoldre dubtes i es van fer noves aportacions, i va ser llavors quan es va advertir que en les exigents curses d’ultrafons, ironmans, trails de muntanya i tot de modalitats esportives que s’han popularitzat, no es poden fer sense cap control. En aquest sentit, va aconsellar controls mèdics, entrenaments seriosos, i nutrició adequada. Per tot aquest seguit de raons, el Doctor Ivan Ibáñez va concloure taxatiu que en alguns casos s’haurien de prohibir perquè directament afecten de manera negativa a la salut de les persones.



Data de realització: 11/11/2015 | Data de la darrera actualització: 11/11/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300