Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un any del “Projecte MARXA”: integració d’oci a la inversa per a joves amb discapacitats psíquiques


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/16/2015 11:45:37 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Un any del “Projecte MARXA”: integració d’oci a la inversa per a joves amb discapacitats psíquiques

Prop de 700 persones han assistit durant aquest primer any a les festes mensuals dels diumenges que es fan al local “Aromes” amb joves de Blanes i poblacions de la Selva i el Maresme

Aquest mes de novembre s’ha complert el primer any de la posada en marxa a Blanes del Projecte MARXA, que deu el seu nom a l’anagrama format per dos joves discapacitats veïns del municipi; la Marta i en Xavier. Les seves dues mares, Núria Siñol i Mercè Albet respectivament, van impulsar l’any 2014 la continuació a Blanes d’una iniciativa similar a la que s’havia estat fent amb anterioritat durant cinc anys al veí municipi de Malgrat de Mar.


Festa 1er aniversari "Projecte MARXA"
Per poder-ho fer, van comptar amb el suport i la col·laboració d’Olga Garsaball i Ramon Hernández, que regenten la cafeteria i cerveseria Aromes, situat al centre de Blanes. Un diumenge a la tarda de cada mes, el local passa a ser un lloc de trobada perquè els joves amb discapacitats psíquiques se’l facin seu i puguin disposar d’un espai d’oci normalitzat on escolar música mentre prenen alguna cosa, tot plegat en un ambient segur i sense riscos d’exclusió social.

De fet, del què es tracta justament d’això: fer una mena d’integració a la inversa, en el sentit que no es barra el pas a ningú que es vulgui afegir a la festa, sigui o no discapacitat. De manera indiscutible, però, els protagonistes absoluts són els joves de Blanes i poblacions d’arreu de la Selva i el Maresme que gaudeixen del seu espai propi, el gaudeixen i el fan seu durant tota una tarda i són el què se sol dir l’ànima de la festa.


I és que, si bé s’ha avançat molt durant els darrers anys, en l’actualitat la integració dels discapacitats psíquics a la societat en general encara no resulta gens fàcil quan volen gaudir amb el màxim de normalitat possible d’activitats d’oci i lleure. Sovint aquest tipus d’esbarjo els està barrat per desconeixement o per incomoditat i, justament per trobar-hi una solució, es va posar en marxa el Projecte MARXA.

Prop de 700 participants durant el primer any de celebracions

Durant tot aquest primer any de funcionament del Projecte MARXA a Blanes es calcula que han assistit a les onze festes que s’han fet a l’Aromes prop de 700 persones. En cada trobada mensual hi ha més de 50 assistents –el màxim aforament amb què compta-, aproximadament la meitat dels quals són nois i noies amb alguna discapacitat psíquica o física, els seus veritables protagonistes.


Els acompanyen regularment tres voluntaris: l’Ernesto de Badalona, en Joan de Blanes i la Vero de Mataró. Igualment, des de cada entitat o centre de treball on assisteixen els nois i noies també vénen els seus propis monitor. Així, hi ha joves de la Fundació Aspronis i l’Associació Kedem? de Blanes; de la Fundació Marpí de Pineda; i del Centre Garrofers d’Arenys. En aquests centres i entitats també hi treballen o son atesos nois i noies d’altres localitats de la Selva i el Maresme.


En casos puntuals, també els acompanyen els seus familiars, sobretot si s’han hagut de traslladar des de localitats més llunyanes. Amb tot, el què es procura és que els joves se sentin lliures i al seu aire, sense que la seva presència sigui per controlar-los sinó al contrari, perquè sigui més segura.

Des del Mi Carro de Manolo Escobar fins al Boig per Tu de Sau

El balanç d’aquest primer any de funcionament del Projecte MARXA és plenament positiu des de l’organització. Ja se sap que, com diu la dita, les comparacions són odioses, però en aquest cas no fan sinó consolidar el criteri que el canvi que s’ha fet del lloc de celebració de les festes ha estat plenament positiu.

Durant cinc anys s’havia estat comptant amb la col·laboració d’una discoteca de Malgrat de Mar per celebrar-les però, per diverses circumstàncies, es van haver de deixar de fer. Va ser llavors quan gràcies a la intervenció de l’Olga i en Ramon les festes es van traslladar a Blanes i, tot i que el nou local és de dimensions molt més reduïdes, en canvi els nois i noies s’ho passen millor i han agraït aquest canvi.


Els promotors del projecte a Blanes, amb l'alcalde,
en Xavi i la Marta
Així ho explica una de les fundadores del Projecte MARXA, Mercè Albet: “Aquest primer any de funcionament a Blanes ha estat molt positiu, perquè els ha agradat més l’Aromes que no pas la discoteca de Malgrat on celebràvem al principi les festes. Aquí s’hi trobem més acollits i es poden fer l’espai més seu, més al seu gust i mida”.

Precisament aquest és un altre factor que valoren positivament tant la Mercè com els familiars dels nois i noies: “Abans tenien més espai i a més era una discoteca. Per això podries arribar a la falsa conclusió que era millor....: al contrari ! Aquí, al estar tan recollits, tots estem més tranquils perquè estan molt més segurs, i l’ambient i el tracte és molt més familiar”.

Certament, qualsevol que hagi pogut assistir a alguna de les 11 festes que s’han fet fins ara de la nova etapa del Projecte MARXA no podrà dir que siguin precisament ensopides o avorrides: ans al contrari. Una de les persones que ho corrobora és justament Olga Garsaball, que regenta l’Aromes amb Ramon Hernández: “És al·lucinant la marxa que tenen! Tenen una energia i una capacitat de divertir-se envejable i que es contagia. Tant, que fins i tot jo mateixa, quan he acabat de servir-los, em poso a ballar amb ells”.

De fet l’Olga és qui també s’encarrega de fer de DJ, una feina que invariablement, de la mateixa manera que es fa als locals convencionals, esdevé prou curiosa i divertida per les sol·licituds que li poden arribar a fer: “A banda de demanar cançons del moment o d’aquelles que no falta mai en una festa, també hi ha peticions certament singulars, com per exemple el ‘Mi Carro’ de Manolo Escobar, que sempre me la demanen, o bé el ‘Boig per Tu’ de Sau”.


Si bé aquests temes són dels més punxats a les festes de l’Aromes, també hi ha una cançó que a més –seguint amb les litúrgies que es fan a les discoteques- serveix sempre per tancar la sessió. Es tracta de l’Amigos para Siempre que van popularitzar Los Manolos en motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona de l’any 1992.

En aquest cas, però, a banda de servir com a sintonia de tancament, sempre va dedicada a algú en especial. Són precisament els mateixos joves els qui trien la persona a honrar i, en aquest cas, en la darrera festa que es va fer a l’octubre, es va fer en record pel pare d’un dels nois que havia mort recentment.

Festa del 1er aniversari del Projecte MARXA a Blanes

Com no podia ser d’una altra manera, per celebrar el primer any de vida del funcionament del Projecte MARXA a Blanes aquest diumenge 15 de novembre es va organitzar una festa d’aniversari. Donat que el passat mes d’octubre encara era molt d’hora per festejar Tots Sants i la Castanyada, en aquesta nova trobada mensual es va recuperar la celebració.Pastís 1er aniversari Projecte MARXA
Per això, es va demanar a tothom que vingués disfressat amb els motius terrorífics i els personatges fantàstics que identifiquen aquesta festa, i es a tornar a posar al local part de la decoració de Tots Sants que ja hi va haver fa quinze dies. D’altra banda, per a tant assenyalada ocasió també es va convidar a l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, perquè conegués de prop l’experiència que es fa al municipi.

El moment culminant de la festa va arribar quan es va donar pas a l’entrada del pastís d’aniversari, que va ser acollit amb l’habitual alegria amb què se celebren els fets extraordinaris a les festes del Projecte MARXA. L’Aromes va estar ple de gom a gom durant tota la tarda, donant plenament sentit a l’altra lectura que té l’anagrama dels noms de la Marta i en Xavi, una marxa que s’espera que encara es pugui seguir celebrant durant molts anys més.
Data de realització: 11/16/2015 | Data de la darrera actualització: 11/16/2015

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300