Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Oficina de Català presenta la 15a edició del Voluntariat per la Llengua, amb 60 participants


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/20/2015 02:23:42 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Campanya de voluntariat per la llenguaL’Oficina de Català presenta la 15a edició del Voluntariat per la Llengua, amb 60 participants

Aquesta setmana s’ha complert la fita d’haver arribat a les 100.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya. A Blanes ja fa 11 anys que s’organitza, i ha mobilitzat 2.500 ciutadans

La Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes va allotjar ahir al vespre la presentació de la Campanya de Voluntariat per la Llengua, que aquest 2015 ha arribat en aquest municipi a la seva 15a edició consecutiva. L’actual entrega culminarà el proper 11 de febrer, i inclourà 10 sessions de conversa d’una hora cada una, amb un aprenent o aprenenta del català.


15è Voluntariat per la Llengua de Blanes
El Voluntariat Lingüístic, conegut també com Parelles Lingüístiques, consisteix a posar en contacte una persona que està aprenent català amb una altra de catalanoparlant perquè puguin practicar la llengua en un ambient distès: passejant, en un bar, en un centre cívic, assistint a un espectacle, fent una visita cultural, etc.

Més de 2.500 blanencs i 100.000 parelles arreu de Catalunya en 11 anys

Aquesta campanya d’arrel ciutadana va començar el març de 2004, ara fa 11 anys, i al llarg de totes les edicions ha mobilitzat en aquest municipi més de 2.500 blanencs, amb una mitjana d’unes 150-300 persones cada any. Precisament cal dir que aquesta setmana s’ha complert una fita prou destacada, ja que a data de 17 de novembre de 2015 s’ha arribat a les 100.000 parelles lingüístiques.


Aquesta 15a edició que ara ha començat a caminar a Blanes compta amb la participació de 60 persones. Inicialment, en aquest municipi es va començar fent una edició de Voluntariat per la Llengua anual, el mes de març, i darrerament lka campanya s’entén com un programa obert al llarg de tot l’any amb dues edicions marcades: els mesos de novembre i de març. Per això, la borsa de voluntaris i aprenents està permanentment oberta i la gestiona l’Oficina de Català.

Incentius i beneficis del campanya

Entre els beneficis d’aquesta campanya, hi ha l’estrictament lingüístic, que és la millora d ela fluïdesa que experimenten els aprenents, i també el social, perquè ajuda a la integració i a la cohesió socials. A més a més, incideix en un aspecte clau per millorar l’actitud lingüística dels catalanoparlants: el fet de mantenir la llengua catalana encara que la fluïdesa de l’interlocutor no sigui completa, entenent aquesta actitud com a signe d’hospitalitat i d’ajuda de l’altre i no pas com a signe de mala educació.


Aquest recorregut d’11 anys de feina fa que aquest programa estigui totalment arrelat al territori i compti amb la implicació d’institucions, del teixit associatiu, comercial i econòmic del municipi. N’és un exemple l’adhesió de les dues entitats de comerciants de Blanes, amb més de 300 botigues, bars i restaurants associats. A més a més, aquesta campanya es duu a terme de manera normalitzada en els centres educatius de secundària coma eina de suport a la tasca docent.


D’altra banda, des de l’Oficina de Català es programen tot un seguit d’activitats paral·leles, culturals i de coneixement de l’entorn, per incentivar aquesta cohesió de grup. Entre elles, destaquen enguany una sortida que es farà la setmana vinent per visitar Figueres, així com la col·laboració que es fa cada any amb la Marató de TV3 amb els Tastets de Cuines del Món a 1 €, en la qual voluntaris i aprenents estan convidats a portar un plat cuinat per ells com a aportació solidària de grup envers aquesta altra iniciativa popular.


La directora de l'Oficina de Blanes, Elisa Sola, durant
la presentació del 15è Voluntariat per la Llengua
L’any 2005, el Voluntariat per la Llengua va ser reconegut per la Comissió Europea com una de les 50 millors pràctiques de reforç per a l’aprenentatge d’una llengua que s’estaven portant a terme a la Unió Europea, i una mostra de l’èxit d’aquesta iniciativa és que s’ha implantat a les Illes Balears, al país Valencià, a Andorra. A la Vall d’Aran per a l’occità, i s’ha adaptat a l’estranger a la província de Bolzano (Itàlia) i a la regió de Flandes (Bèlgica)


Data de realització: 11/20/2015 | Data de la darrera actualització: 11/20/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300