Noticia publicada a la web el 11/25/2015 12:45:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Blanes impulsa el “Projecte Dona” per donar suport a les víctimes de violència de gènere
L’objectiu és pal·liar la situació de vulnerabilitat que pateixen les dones víctimes de violència masclista per millorar la seva situació laboral, personal i emocional
L’Ajuntament de Blanes posarà en marxa un pla integral de suport a les víctimes de violència de gènere dissenyat i realitzat per l’Àrea de Promoció de la Ciutat en col·laboració directa amb Serveis Socials, així com amb les diferents entitats i agents del territori que treballen en aquest mateix àmbit. El Projecte Dona ha començat a caminar justament avui dimecres, coincidint amb el 25N, quan es commemora el Dia Internacional Contra la Violència Masclista.
Marc Reixach, Gemma Batlle, Miquel Lupiáñez,
Txell Salarich i Xavier Borja Avui al matí s’ha lliurat a l’Ajuntament de Blanes l’ajut econòmic de 3.000 € per iniciar el projecte, a càrrec de l’entitat col·laboradora, la Fundació Obra Social La Caixa. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat de la tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Txell Salarich. També han participat Gemma Batlle, directora de Banca Institucions de La Caixa a Girona, així com els directors de sengles oficines de La Caixa a Blanes: Marc Reixach i Xavier Borja.
“Projecte Dona”, un pla transversal per donar suport en diversos àmbits
L’objectiu del Projecte Dona és optimitzar els recursos amb què es compten al territori i presentar un pla que pugui seure les bases de futures cooperacions, a través d’accions en xarxa, per donar resposta a les necessitats de les dones. Es tracta d’una nova línia de treball de l’Àrea de Promoció de la Ciutat que primer anirà orientat a les víctimes de violència de gènere, i que més endavant inclourà accions adreçades a totes les dones en general.
Per això, el Projecte Dona també treballarà des de diversos àmbits i òptiques amb l’objectiu comú de donar suport i promoció a les dones en general: emprenedoria, formació específica, jornades networking, etc. La tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Txell Salarich, remarca que es tracta d’un pla complementari als de Serveis Socials, enfocat des d’una vessant positiva i pràctica: “No és cap subsidi ni cap ajut assistencial directe. És un treball pràctic amb les dones que viuen aquesta problemàtica per tal de dotar-les d’eines i recursos personals que les ajudin a sortir de la situació que viuen”.
En aquest darrer sentit, les accions del programa que impulsa Promoció de la Ciutat són compatibles amb les dels Serveis Socials, i per això es treballarà en xarxa amb diferents estaments per poder coordinar l’acció de manera més eficient. Una de les actuacions específiques en què es podrà incidir especialment des de Promoció de la Ciutat és ajudar les dones que han patit violència de gènere perquè aconsegueixin la necessària independència econòmica. Així ho explica Txell Salarich: “El principal lligam d’aquestes dones envers el seu agressor és la dependència econòmica que tenen, i que sovint és un escull per poder trencar amb la situació que pateixen. Per això, des de Promoció de la Ciutat podem ajudar-les especialment en la recerca de feina i inclús acompanyar-les en aquest procés si s’escau”.
Els canvis socials en el paper de les dones durant els darrers quaranta anys, així com la modificació dels rols tradicionals i familiars, han comportat un augment considerable de casos de violència i la seva gravetat. Part de la població de Blanes està considerada en risc d’exclusió social, casos entre els quals s’hi inclouen les dones víctimes de violència masclista. Es tracta de pal·liar la seva situació de vulnerabilitat intervenint a través de diferents accions conjuntes i coordinades entre totes les entitats i agents del territori, aconseguint millorar la situació laboral, personal i emocional de les dones.
Els especialistes consideren que un dels elements claus per al tractament efectiu de la violència de gènere i la seva eradicació és entendre els contextos on es genera i les dificultats per identificar-la, ja que sovint la víctima no la denuncia. Saber com detectar-la, la millor manera d’orientar a les dones que la pateixen i com actuar adequadament farà que les actuacions que es duguin a terme siguin molt més efectives per aconseguir minimitzar els seus efectes i la seva persistència social.
Fases posada en marxa i actuacions previstes
El primer pas que servirà com a punt de partida del projecte és la creació d’una Taula de Treball que compti amb la participació de representants dels diferents organismes, entitats i agents del territori públics i privats vinculats amb aquesta problemàtica. Es tracta de fer una coordinació conjunta i donar a les persones beneficiàries del projecte un programa compartit on s’hi incloguin les accions proposades, així com el paper de cada agent que intervé.
La segona fase serà justament la de dissenyar l’itinerari que integri totes aquestes accions i recursos, posant-ho tot a l’abast de les potencials participants en el projecte, tant durant el seu desenvolupament com un cop hagi finalitzat el programa. L’itinerari anirà dirigit a la intervenció en cinc principals àmbits. El primer d’ells, el punt de partida, és aportar a les dones la informació necessària sobre què poden fer, on poden anar, els drets que tenen, etc.
El següent punt de l’itinerari és fer un seguiment i suport personal i emocional mitjançant tutories individualitzades per poder ajudar-les a què puguin restablir el control sobre la seva vida i la seva autonomia personal, treballant en la millora de la seva autoestima i respecte a elles mateixes. S’han de generar recursos personals que reforcin la seva capacitat per afrontar la situació de violència patida.
Un altre dels àmbits és la promoció de l’ús de xarxes de recolzament familiars, socials i dels recursos jurídics, sanitaris i socials perquè puguin trencar amb la situació de violència a través de l’accés a les ajudes i recursos municipals, l’assessorament jurídic i el suport en la conciliació. Els dos darrers espais d’actuació són d’una banda millorar l’ocupabilitat, i de l’altra la defensa i autoprotecció.
La millora de l’ocupabilitat es treballarà en base a l’orientació laboral, cursos de formació, i prospecció del mercat de treball per a la inserció laboral. Pel que fa a la millora en la defensa i autoprotecció de les dones que han estat víctimes de violència masclista, una de les eines que es posarà al seu abast són els cursos que des de fa tres anys organitza la Policia Local de Blanes.
Per últim, una altra de les fases del programa és justament la de poder detectar les possibles candidates que puguin participar en el Projecte Dona. Es farà de manera conjunta amb els diferents organismes que hi estan involucrats -que composen la Taula de Treball-, que marcaran i exposaran els criteris i les situacions personals, sociofamiliars i/o socioeconòmiques més vulnerables i amb més necessitat que s’hi facin actuacions directes i immediates. Es tracta de trobar les dones víctimes de violència de gènere amb més vulnerabilitat i més risc.