Noticia publicada a la web el 11/27/2015 11:05:33 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !
Una darrera concentració i la projecció d’un documental tanquen els actes del 25N
La darrera concentració en motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista es va fer ahir abans del ple, i el documental tractava sobre la situació de la dona fa 50 anys en l’àmbit rural
Aquest passat dijous es va celebrar a Blanes el darrer dels actes organitzats en motiu del 25N, el Dia Internacional Contra la Violència Masclista. Ahir a la nit, abans que comencés la sessió plenària del mes de novembre, es va fer la darrera concentració convocada per commemorar el 25N, la tercera que s’ha fet durant aquesta setmana.
Concentració en motiu del Dia Internacional Contra la
Violència Masclista celebrada abans del ple A 2/4 de 7 del vespre, més d’una cinquantena de persones es van concentrar formant un cercle al Passeig de Dintre, davant l’edifici de l’Ajuntament de Blanes per participar en el darrer acte que s’ha organitzat enguany. L’alcalde, Miquel Lupiáñez, acompanyat pels regidors i regidores del consistori, va llegir el Manifest Institucional que uneix l’objectiu de la societat civil i les administracions públiques per deixar clar el rebuig envers la violència masclista i denunciar-ne les causes que l’originen, amb la ferma voluntat de no aturar-se fins eradicar-la.
Ser dona en una població rural d’Extremadura
L’altra activitat que s’ha organitzat aquests darrers dies a Blanes en motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista va tenir lloc dimecres passat a la nit, coincidint amb el 25N, al Centre Cultural Els Padrets. Es tractava d’una sessió de vídeo-forum a través de la projecció del documental A golpe de costumbre, que tractava sobre es vivia fa molts anys el fet de ser dona en l’àmbit rural d’Extremadura.
Projecció del documental "A golpe de costumbre" Rodat l’any 2012 per José Joaquin Sánchez –de l’Oficina d’Igualtat de la Mancomunitat Zona Centre d’Extremadura-, el treball va ser seleccionat en el IV Festival Internacional de Cinema Documental sobre Gènere. Al llarg de poc més de 35 minuts, el documental va encadenant els testimonis de diverses àvies –que abastaven des dels 72 fins als 102 anys d’edat- que expliquen com es vivia fa molts anys –a mitjans del segle XX- el fet de ser dona en diverses poblacions rurals extremenyes.
Així, rememoraven com van viure la seva infància i adolescència, el matrimoni i els fills, el treball a la llar i al camp, aspectes tant íntims com la primera menstruació o com vivien la sexualitat, o bé la manera com havien d’anar a ballar o guardar el dol vestides completament de negre durant anys en molts casos. A través de les seves paraules, es coneix com era la seva vida, equiparable en molts aspectes a la que també havien de viure fa dècades arreu del territori espanyol amb més o menys matisos.
En el col·loqui posterior que va seguir a la projecció del documental, va tornar a quedar clar una vegada més que, si bé s’ha avançat molt avui dia en la lluita per aconseguir la igualtat, encara queda molta feina per assolir la total equiparació de gènere. Els records de les àvies extremenyes també van ser el leitmotiv perquè es despertessin les pròpies vivències de les assistents a l’acte.
Tràiler d’un reportatge sobre Marta Anguita
La sessió de vídeo-forum estava organitzada per la Plataforma de Dones amb el suport de l’Associació Cultural La Focal que, tot just encetar l’acte, va oferir una sorpresa al públic després de les paraules de benvinguda de la presidenta de l’entitat, Aurora Mérida. Es tractava del tràiler d’un reportatge de La Focal que està en procés de producció: l’entrevista que van realitzar-li el passat mes d’agost a Marta Anguita, la protagonista de La maleta de Marta.
El documental, que es va projectar al cicle Docus a la Fresca que organitza des de fa sis anys La Focal, tractava sobre el cas real de Marta Anguita, una dona a qui el seu ex-marit va intentar assassinar fa 15 anys. La seva presència a Blanes –gràcies a la col·laboració de la junta local d’Amnistia Internacional- va ser una oportunitat única de poder compartir les vivències d’una víctima de violència de gènere que, sortosament, va poder salvar la vida malgrat la virulència de l’atac que va patir.
Lectura Manifest Institucional 25N Amb la sessió de vídeo-forum que es va fer dimecres i la concentració d’aquest passat dijous, s’ha tancat a Blanes el cicle d’actes organitzats en motiu del Dia Internacional Contra la Violència Masclista, que es va encetar ara fa tot just una setmana. Els actes que van començar divendres passat també han inclòs dues altres concentracions, una taula rodona sobre el Protocol d’Atenció a Dones Víctimes de Violència Masclista, i l’exposició Sentiments, que es podrà visitar fins dilluns vinent a l’Escola de Formació d’Adults Es Piteus.