Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Comencen les obres de neteja de la riera de la Pedrera, valorades en 12.000 €


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/27/2015 01:37:03 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Comencen les obres de neteja de la riera de la Pedrera, valorades en 12.000 €

L’Ajuntament es farà càrrec del tram on no actuarà l’ACA, amb l’objectiu que tota la llera quedi en òptimes condicions, i amb el compromís que cada any s’hi faci un manteniment

Aquesta darrera setmana de novembre, amb un mes de retard respecte el què estava previst en un principi, han començat finalment les esperades obres de neteja de la riera del barri de la Carretera de Lloret-La Pedrera. Es tracta d’un cabdal que recorre el veïnat des de Mas Cateura fins la Plaça 11 de Setembre, a Mas Enlaire, just on comença la part coberta que es va començar a construir a finals del 2003, ara fa 12 anys.


Tram de la riera a tocar Plaça 11 Setembre/Riera Alta
Amb una llargària de prop d’1 km, les obres d’actuació que s’hi estan fent incidiran en la seva totalitat, després que l’Ajuntament de Blanes assumirà el tram que l’Agència Catalana de l’Aigua no durà a terme. En total, l’actuació suposarà un cost de 12.000 €. Cal dir que la neteja del 80% de la riera costa 10.000 €, dels quals 8.000 € els finança l’ACA i els restants 2.000 € van a càrrec de l’Ajuntament.


D’altra banda, el 20% restant de la riera que l’Agència Catalana de l’Aigua no estava disposada a netejar, l’assumirà al 100% l’Ajuntament de Blanes. L’actuació que es farà en aquest tram de la riera suposa un cost de 2.000 €. Els treballs del tram principal finançat per l’ACA i el consistori l’està realitzant Forestal Catalana SA, encarregada per l’agència. Per la seva banda, el 20% restant de la riera la netejarà l’empresa adjudicatària guanyadora del concurs convocat a Blanes.

Neteja integral de tota la riera

Les obres també inclouen que es netegi la brutícia, escombraries escampades i altres tipus de residus que, especialment durant l’estiu, causen males olors i molèsties als veïns de la zona. S’estan arrencant les arrels de males herbes i canyes que creixen de manera descontrolada, i està previst substituir-ho per una nova vegetació autòctona per evitar així el nou creixement a l’interior de la llera.

L’objectiu és que, un cop s’hagin enllestit els treballs, la riera tingui totes les garanties sanitàries i de salubritat que pertoca en especial a una llera que transcorre en zona urbana. Els veïns expliquen que ja feia vuit anys que reclamaven aquesta actuació, per la brutícia, escombraries escampades, canyes i sediments de diferent tipus que s’hi acumula habitualment.


Tram de la riera de La Pedrera, a tocar del local social de l'AVV
En aquest sentit, el què ja està previst quan s’hagi acabat l’actuació és reforçar la vigilància que ja es fa habitualment per evitar que de nou, a causa de comportaments incívics, es torni a omplir d’escombraries i deixalles que s’hi llencen per desfer-se’n. Per això, el què ja anunciat l’Ajuntament és que s’aplicaran escrupolosa i estrictament les sancions que estan contemplades a l’ordenança.


El matí d’avui divendres s’han acostat on s’està actuant l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del regidor de Medi Ambient, Enginyeria, Brigada i Obra Pública, Juanjo Navarro, així com de la presidenta de l’Associació de Veïns de la Carretera de Lloret-La Pedrera, Rosa García, i una altra membre de la junta. Es tractava de veure com evolucionen les obres in situ.


En tot el tram comprès des de La Pedrera –on està situat el local social- fins passada l’alçada del Carrer Víctor Català les màquines ja han començat a actuar arrencant la part més grossa de vegetació. Avui al migdia l’excavadora ja estava acabant de treure les herbes i canyes que estan a tocar de la part coberta de la riera, a la confluència de la Plaça 11 de Setembre i Riera Alta.


Tram de la riera a tocar del Carrer Víctor Català
Durant la visita, les dues membres de l’AVV han valorat positivament els resultats, si bé han recordat el compromís de l’Ajuntament perquè hi hagi un manteniment periòdic. També han demanat que es rebaixi més l’alçada de la llera en la part que està a tocar del local –que connecta amb un calaix de l’altra extrem que ja està cobert- per facilitar que, quan hi ha moltes pluges, l’aigua flueixi sense obstacles.

Compromís que es faci manteniment anual de la riera

Val a dir que precisament ara fa una setmana es va celebrar una assemblea al local social de l’associació de veïns per parlar íntegrament de la neteja de la riera, en compliment del què s’havia acordat en l’anterior trobada cque va tenir lloc a finals de setembre, i que també van encapçalar Lupiáñez, Navarro i García. Durant aquesta última reunió es van repassar els darrers esdeveniments d’aquests mesos.


En aquest sentit, es va recordar la reunió que es va fer a principis d’octubre a la seu de l’Agència Catalana de l’Aigua, a la qual hi van assistir representants de l’Associació de Veïns i de l’Ajuntament de Blanes. En aquesta trobada mantinguda amb el director de l’ACA, aquest va reiterar la postura que d’un temps ençà ha defensat aquest organisme català, en el sentit que si bé la neteja de rieres és competència seva, en canvi no és responsabilitat seva haver de fer les actuacions.


Tant l’alcalde com el regidor de Medi Ambient van reiterar la incongruència d’aquesta afirmació, ja que en totes les ocasions en què l’Ajuntament ha volgut fer algun tipus d’actuació en rieres, sempre ha hagut de demanar el preceptiu permís de l’ACA. D’altra banda, tots dos van coincidir en avançar el compromís del consistori de reservar cada any una partida dels pressupostos per fer el manteniment anual d’aquesta riera urbana.

Cobriment de la part de riera que falta per urbanitzar

Igual que ja es va tractar a la trobada de finals de setembre, en aquesta darrera assemblea també es va parlar amplament sobre un projecte que es remunta a fa més de 20 anys. Es tracta del cobriment del tram de riera que encara falta per urbanitzar. La construcció de la infraestructura, dividida en tres trams, ha d’anar a càrrec del conglomerat de propietaris del Pla Parcial Costa Brava que està pendent de realitzar-se, aturat per l’actual context econòmic.


D’un temps ençà, s’està tramitant dividir els terrenys del pla en tres parts per començar la seva urbanització per etapes i poder enllestir-ho fraccionadament. Al tractar-se d’una divisió poligonal, un cop s’hagi redactat la proposta s’haurà de portar a l’aprovació inicial del Ple de l’Ajuntament de Blanes i, posteriorment, elevar-ho a la Comissió d’Urbanisme de Girona, que haurà d’emetre el seu vist-i-plau per a la seva aprovació definitiva final, de nou al ple de Blanes. La idea plantejada pels propietaris compta amb el beneplàcit de l’Ajuntament i la societat blanenca en general, amb l’objectiu que pugui accelerar-se el cobriment de la riera.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 11/27/2015


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300