Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes promou el Carnaval amb una exposició d’imatges i material de fa més de 100 anys


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 02/01/2016 12:22:08 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

CARNAVAL 2016 OKBlanes promou el Carnaval amb una exposició d’imatges i material de fa més de 100 anys

Inclou fotografies i vídeos que van des de finals del segle XIX fins a l’actualitat, així com vestuaris i cartells de diversos anys que han servit per anunciar els actes d’aquest cicle festiu

La primera quinzena d’aquest mes de febrer es viurà a Blanes amb la gatzara i la disbauxa que caracteritzen la festa del carnestoltes, a través de les activitats del Carnaval de la Costa Brava Sud. Per promoure aquest cicle festiu, l’Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Blanes, amb el suport de diversos particulars i col·lectius, ha organitzat una exposició que s’allotja a la sala municipal Casa Oms des d’avui dilluns, i que ho farà fins el proper diumenge 14 de febrer.


Exposició sobre el Carnaval de Blanes
Durant dues setmanes, tots els visitants que s’acostin a la cèntrica sala situada al Carrer Ample podran fer un viatge en el temps per veure com es celebraven els diferents actes de les festes del carnaval en aquest municipi. La mostra inclou principalment fotografies i un muntatge en vídeo de diversos anys, així com disfresses històriques, cartells i programes que van servir en el seu moment per donar a conèixer i difondre els actes festius del carnaval.

Un viatge de més d’un segle de recorregut

Les imatges més antigues recollides a l’exposició es remunten a finals del segle XIX, i fan un recorregut que s’allarga fins arribar als nostres dies, a l’actualitat del segle XXI. Provenen de col·leccions particulars, així com de famílies de Blanes, àlbums municipals de l’ajuntament i fons d’imatges cedits a l’Arxiu Municipal de Blanes, que és qui s’ha encarregat de fer la tria per decidir quines d’elles formaven part de la mostra.


D’altra banda, a finals de l’any passat ja es va fer una crida a les associacions de veïns del municipi, així com a les entitats culturals lligades al carnaval, perquè participessin en la cessió de fotografies per enriquir la retrospectiva. Per completar aquest recorregut visual, també s’ha comptat amb els vídeos enregistrats per TV Blanes durant molts anys, que formen part de l’arxiu visual que es remunta al 1994 gestionat a través del Servei de Comunicació de l’Ajuntament.


AMBL: Fons Rafel Bataller i Francesc Salt
Amb algunes de les fotografies que formen part de l’exposició, sumades a un gran nombre que no s’hi ha inclòs, a més dels vídeos d’actes del carnaval de diversos anys -1994, 1995 i 2000- s’ha elaborat un muntatge musical que es pot visionar a la sala d’exposicions. Tant a través de les instantànies com de les imatges en moviment, el públic podrà recordar els principals actes que s’han gaudit durant els darrers anys, la major part dels quals continuen celebrant-se.


Col·lecció Família Pla Albertí
Especialment entranyables són les fotografies que corresponen a finals del segle XIX i principis del s XX, on apareixen diversos veïns del municipi disfressats i posant per a la càmera, alguns d’ells caracteritzats de personatges contemporanis del seu temps, com per exemple, el característic personatge del rodamón que immortalitzava al cinema de principis de segle Charlie Chaplin, en Charlot. Per la seva banda, a les imatges en moviment -on les més antigues es remunten a fa més de 20 anys-, es poden identificar diversos personatges coneguts de la vila tot i la disfressa que llueixen, i reviure en algun cas actes que ja no es continuen fent.

La Rua de Carrosses i Comparses de Blanes compleix 28 anys

A Blanes un dels actes més participatius del carnaval que es continua celebrant des de fa una pila d’anys és la Rua de Carrosses i Comparses, que es fa tradicionalment la tarda del diumenge. L’Ajuntament de Blanes la va organitzar per primera vegada l’any 1988, fa 28 anys, i ja llavors va tenir un recorregut bastant similar al què encara es conserva avui dia.


Carnaval de Blanes - Imatge cedida per a l'exposicó
Aquella primera rua va comptar amb una gran participació, principalment del barri de Mas Borinot, així com d’altres veïnats del municipi: Ca la Guidó, Mas Enlaire, Sa Carbonera, Valldolig, Raval i Mas Cremat. També van desfilar entitats de Blanes com ara el Grup de Majorettes, la Banda Musical, el Grup de Teatre Xiroia, el Grup Rialles, els Casals Municipals, el Club Natació Blanes, la Banda Mossèn Joan Batlle, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa i l’Esbart Joaquim Ruyra.

Altres elements que van formar part de la rua eren de procedència blanenca, però s’identificaven amb noms de gresca prou carnavalescos. Van ser el cas de la Penya els Fantàstics, les colles Camina que Caminaràs i de la Mina, la Penya dels Vergonyosos i un altre col·lectiu amb un apel·latiu encara més atrevit: la Penya Txotxin. En total, s’hi van comptar 24 comparses, 15 carrosses i diferents elements festius i musicals.


El primer any de la rua no es va organitzar encara el Concurs de Carrosses i Comparses, que va tenir lloc per primera vegada tot just en el següent cicle del carnaval, al 1989. En la categoria de comparses el primer premi el va guanyar la Colla Camina que Caminaràs amb la gresca titulada Fantasia Daurada, mentre que la disfressa de Groucho Marx va ser guardonada amb el primer premi en la categoria d’individuals.


L’exposició retrospectiva sobre el Carnaval de Blanes es podrà visitar a la sala municipal Casa Oms, als baixos del Carrer Ample número 11, fins al diumenge 14 de febrer. Estarà oberta tots els dies: laborables i festius. Als matins l’horari serà d’11 a 13 h i a les tardes de 17 a 20 h.Data de realització: 02/01/2016 | Data de la darrera actualització: 02/01/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300