Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Processó Penitencial del Sant Crist 2016


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 03/30/2016 12:10:58 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Processó Penitencial del Sant Crist 2016

Enguany s’ha encarregat de portar la imatge del Sant Crist en la processó de Divendres Sant Jordi Sarabia, ajudat a les forquetes per Joan Sarabia i Jordi Gibert

Els actes religiosos de la Setmana Santa a Blanes compten amb tres principals ingredients que són seguits pels devots i devotes, però també per nombrosos espectadors, que els presencien al llarg del recorregut: les dues processons de divendres i diumenge, així com l’Aplec del Vilar que va tenir lloc aquest passat dimarts, festiu a Blanes. Especialment intensa és la Processó Penitencial del Sant Crist, que se celebra coincidint amb la nit de divendres sant, i que aquí es coneix també com la Processó del Silenci, per la gran solemnitat i sentiment que l’envolta.


Processó Divendres Sant - Fotografies: Quim Llorens
Abans que comencés, els Manaies de Blanes van fer l’Anunci de la Processó, repetint l’experiència iniciada l’any passat de fer-ho quan faltaven 20 minuts per començar la processó. Els armats realitzen el recorregut que a partir de les 10 de la nit faran tots els components de la processó a pas lleuger, encapçalats pel nou capità que tot just el dia abans havia protagonitzat el canvi del capità. Des d’ara, qui comanda els manaies és Josep Navarro, després que durant tot l’any anterior ho va ser Claudi España i Fabregat.


Val a dir que la jornada del divendres ja havia tingut un altre ingredient afegit al migdia, amb la presentació dels Manaies Iuniores. La nova secció dels armats de Blanes –formada per 22 nois i noies- va fer la seva primera cercavila envoltada de centenars d’espectadors que van celebrar especialment l’experiència aplaudint en nombroses ocasions al llarg del recorregut pels carrers del centre de la vila que van fer al llarg d’una hora.

Jordi Sarabia, portador del Sant Crist a la processó

Tornant al divendres a la nit, després que els manaies van haver completat l’Anunci de la processó, van entrar a l’interior de l’Església Santa Maria, a l’espera que comencés tota la litúrgia de la cerimònia religiosa. El moment més intens arriba quan el portant de la creu accedeix a l’altar, on reposa la creu que haurà de portar al llarg de tot el recorregut. Enguany l’encarregat de dur-la ha estat Jordi Sarabia que, minuts abans que comencés la processó, explicava que potser s’havia posat més nerviós quan va començar els assajos que no pas el dia assenyalat.


Jordi Sarabia feia 7 o 8 anys que esperava torn per poder tenir l’honor que significa poder dur la creu durant la processó. L’acompanyaven portant les forquetes Joan Sarabia i Jordi Gibert i, com és costum aquests darrers anys, a l’hora de carregar-se la imatge a pols, ho va fer acompanyat del so de la percussió de la banda dels Manaies de Blanes. A partir d’aquí, un cop carregada la creu, la comitiva va iniciar els primers passos de la processó, després que amb anterioritat les altres tres confraries que en formen part ja havien tret les respectives imatges a l’exterior del temple, on s’aplegaven centenars de persones.

Estrena dels nous penons de les confraries

Una de les principals novetats que hi ha hagut enguany, tant en aquesta processó com en la de diumenge, ha estat que les confraries que en formen part han estrenat els nous penons. Es tracta de l’estendard que les identifica, i que es llueix duta per un o una portant precedint tant el pas de la imatge com els diferents fidels que la segueixen. La Processó Penitencial del Sant Crist l’encapçalen els Manaies, que es van aturant per oferir diverses figures i formacions militars, i els segueix la confraria del Natzarè.


Darrera d’aquesta confraria se situa el portant de la creu amb el Sant Crist, una imatge que es calcula que pesa uns 80 quilos, i que va ser estrenada per primera vegada en la Setmana Santa de l’any 1940. Les dues darreres imatges de la processó són el Crist Jacent –l’única figura que no es carrega a pes, ja que disposa d’un sistema de rodetes per la gran embergadura que té la imatge-, i finalment tanca la comitiva la Dolorosa.


Com és habitual, al llarg del recorregut de la processó s’hi van aplegar centenars de persones, a banda de la multitud de penitents i fidels que van acompanyar cada pas al seu darrera. Tampoc no van faltar a la Processó Penitencial del Sant Crist els membres de la Capella Santa Cecília, que es van situar darrera del pas del Natzarè per interpretar peces religioses, entre elles la del Miserere, que va escriure el blanenc d’adopció Mossèn Joan Batlle.


L’altre ingredient musical el van aportar els membres de la Banda del Col·legi Santa Maria, l’entitat que tot just l’any passat va estar celebrant els seus primers 50 anys de vida. La processó va fer el mateix recorregut que ha enfilat aquests darrers anys: va baixar pel Carrer Nou, va seguir pel Carrer Ample, Passeig de Dintre, Carrer Muralla, Carrer Raval, Plaça Mossèn Joan Quer i tornada a la Plaça de l’Església per entrar de nou a la parròquia.

Data de realització: 03/30/2016 | Data de la darrera actualització: 03/31/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300