Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

De Magic Johnson a Rafel Nadal, passant per Blanes, Escòcia, Estats Units, Cuba, Tailàndia i la resta del món


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/02/2016 11:00:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

De Magic Johnson a Rafel Nadal, passant per Blanes, Escòcia, Estats Units, Cuba, Tailàndia i la resta del món

El periodista blanenc de TV3, Rafel Bagot, ha presentat el seu llibre “Corre, Vola, Viu !”, amb singulars experiències esportives i com a viatger arreu del món, amanit amb dosis de bon humor

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes es va quedar petita ahir al vespre per allotjar la presentació del llibre Corre, Vola, Viu !, el primer que ha escrit el periodista del programa Espai Terra de TV3 Rafel Bagot. Es podria dir que –aplicant una analogia esportiva que s’escau amb una de les temàtiques del llibre- en Rafel comptava amb l’avantatge de jugar a casa, ja que és de Blanes. Ara bé, justament del què tracta el seu primer treball no és de Blanes, sinó de tot el món que siguem capaços d’abastar amb la imaginació


Presentació "Corre, Vola, Viu !" - Fotografies: Javier Calvete
Rafel Bagot ens agafa de la mà i ens du a una quinzena de països d’Europa, Àsia, Àfrica i tot el continent Americà de dalt a baix, on ha viscut situacions divertides, sorprenents i curioses, alhora que de vegades certament arriscades. Hi ha dues temàtiques dominants: el pur plaer de conèixer gent i llocs nous –en aquest sentit, l’autor reivindica la figura del viatger abans que la del turista- i els esports en el més ample sentit: atletisme, bàsquet, futbol americà, lluita tailandesa, etc

Per introduir l’acte, Rafel Bagot va comptar amb una presentadora de luxe, companya de treball i conciutadana, la periodista de TV3 Fina Brunet. Tots dos comparteixen una altra coincidència difícil d’emular: han estat pregoners de la Festa Major de Blanes. També el va acompanyar en la presentació Quim Torrecillas, no tan sols en la seva qualitat de tinent d’alcalde i regidor de Cultura, sinó també com amic de la infantesa de l’autor, amb qui han compartit moltes vivències.


Fina Brunet, Rafel Bagot i Quim Torrecillas
En aquest sentit, però, Quim Torrecillas va remarcar que no havia vingut a presentar el llibre d’un seu amic, sinó d’un gran escriptor, deixant clar que li havia agradat molt per la seva intensitat. Per això, va confessar haver-se’l llegit en tan sols set hores, perquè el seu contingut és addictiu. Rafel Bagot també va comptar amb aportacions d’altres amics i companys de professió, en aquest cas enregistrades en vídeo.

La més apreciada va ser la de l’alpinista blanenc internacional Jordi Tosas –que també apareix en un dels capítols del llibre-, que es va disculpar per no haver pogut ser a Blanes com li hagués agradat. Jordi Tosas va definir Corre, Vola, Viu! com “Un llibre atrevit i divertit”, que l’havia sorprès agradablement perquè, a diferència d’altres llibres de viatges, fugia molt del turisteig i aprofundia molt més en la coneixença d’altres cultures, altres maneres de ser.
Al terme de l’acte l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el tinent d’alcalde i regidor de cultura, Quim Torrecillas, van lliurar sengles obsequis d’agraïment a Rafel Bagot i Fina Brunet. La presentació a Blanes ha estat la primera que ha fet quan tot just fa pocs dies que el llibre que ha sortit d’impremta. La setmana vinent començarà el tour que el durà a Figueres, Olot, Barcelona, Sant Cugat, Girona i altres destinacions.


A Blanes tornarà a venir per Sant Jordi per poder fer una litúrgia poc vista aquí, i que ahir va ocupar força estona a l’autor: signar llibres. Més endavant és molt possible que torni a protagonitzar un nou acte de presentació tenint en compte l’èxit de convocatòria d’ahir al vespre, i que moltes persones van haver de marxar al no haver físicament més espai a la sala.

Un viatge pels seus viatges

El sots títol del llibre –Un viatge pels meus viatges- ja és prou aclaridor del què ens espera entre les planes dels 12 capítols que composen el seu primer treball, que es pot llegir d’una sola atacada per poc que te’n descuidis. Parla de veure món i les anècdotes viscudes, de conversar amb gent amb moltes realitats diferents. Així, hi trobem des de l’experiència d’haver hagut de passar una nit a la presó de Bielorússia fins anar a cavall per les estepes mongoles de Genguis Khan.


També inclou molts testimonis, com el d’una una xinesa manipulada mentalment pel seu govern que explica que Tiananmen no va existir mai, un cubà que reflexiona sobre el futur del seu país, o bé nois marroquins que volen creuar l’estret en patera per millorar la seva situació. També hi ha experiències personals de l’autor prou intenses, com la vegada que va haver de superar un dengue en un hospital del nord de Tailàndia, viure als Estats Units o un accident en moto que va patir a Laos.

Ara bé, tot plegat ho explica Rafel Bagot amb generoses dosis de bon humor i unes ganes d’adaptar-se a les noves situacions, per terribles que siguin, envejables. Són viatges amb motxilla, trepitjant carrer i patejant-se els països per on passa, que és com explica que es pot conèixer millor la seva gent i compartir la vida amb ells. En definitiva, és fer de periodista arreu del món, escoltant, aprenent i entenent per comunicar-ho després a qui et vulgui escoltar.

El món de l’esport com a fil conductor

Si bé els llocs que coneixem a través dels ulls de Rafel Bagot són un nexe comú dels 12 capítols, un fil conductor molt més poderós és el món de l’esport des d’una vessant molt ampla. Entre les anècdotes més destacades s’hi inclou entrar als vestidors de l’NBA per parlar amb els jugadors i entrevistar Magic Johnson i Pat Riley; anar a uns Highland Games-Jocs de les Terres Altes a Escòcia on llancen pedres i pals; viure des de dins un torneig de Winbledon; o bé recordar a Lituània els jugadors de bàsquet que van marcar llegenda, com Sabonis i Marchulenis.


Especialment intens és el capítol que dedica a parlar de com es va preparar per córrer la marató de Barcelona i els dolorosos entrebancs físics que va haver de superar. La insaciable curiositat del periodista i la seva afició pel món de l’esport introdueix al lector en el takraw, un esport que es practica a Tailàndia, on també va entrenar per Muay Thai, lluita tailandesa. Igualment, relata l’entrevista que va fer amb Ronaldo a París, així com també l’aventura d’haver practicat futbol americà, bàsquet i atletisme en una escola als Estats Units

Periodista, apassionat de l’esport i dels viatges

Aquests són els tres eixos amb què es defineix a ell mateix Rafel Bagot: periodista, apassionat de l’esport i dels viatges. Explica que de petit ja volia ser futbolista. No hi va arribar, però els ha pogut veure d’a prop durant 20 anys al Departament d’Esports de TV3, on ha estat redactor i ha presentat els esports al TN Matí, del Canal 3/24, on va ser part d l’equip fundacional, així com a La Nit al Dia, amb Mònica Terribas.


Des de fa un parell d’anys, és reporter al programa Espai Terra, a TV3, i en el seu currículum s’hi compten articles i reportatges en diversos mitjans de premsa escrita locals i comarcals, així com haver estat conductor de magazines i programes de reportatges a diverses ràdios. No ha tingut gaire temps d’avorrir-se. Ha fet d’speaker de l’Estadi Olímpic amb els Barcelona Dragons i també del Camp Nou en una edició del Gamper, de professor de matemàtiques, d’anglès i traductor d’estrelles de l’NBA.

De jovenet, va viure un any als Estats Units i des de llavors no ha parat de voltar, tal com testimonia el seu primer llibre. En l’àmbit esportiu, ha corregut una marató i dues triatlons, ha jugat federat a futbol, bàsquet, handbol i futbol americà, entre d’altres. Actualment, corre, practica kung fu i txi kung, aprèn a tocar la guitarra... i sempre té la motxilla a punt.
Data de realització: 04/02/2016 | Data de la darrera actualització: 04/02/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300