Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes aposta per revaloritzar el patrimoni del Vescomtat de Cabrera com atractiu turístic cultural


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/06/2016 12:13:00 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Reconstrucció del Palau de Blanes · Il·lustració: Isidre Puig BoadaBlanes aposta per revaloritzar el patrimoni del Vescomtat de Cabrera com atractiu turístic cultural

Un dels eixos d’acció serà la restauració del Castell-Palau dels Vescomtes i l’organització d’esdeveniments com ara fires i recreacions històriques. El punt de partida serà un conveni que signaran l’Ajuntament, el Bisbat i l’Associació Amics del Palau

Si aprofundim en les arrels de la història de Blanes, hi ha un període de l’Edat Mitjana que va significar per al municipi una etapa molt destacada, lligada al poder feudal que llavors exercien a bona part del territori els Vescomtes de Cabrera. Les dues viles capdavanteres del vescomtat eren Blanes i Hostalric: la primera com a lloc de residència, cort dels vescomtes i gran centre comercial i la segona com a centre administratiu.


Reconstrucció Castell-Palau de l'arquitecte Isidre Puig Boada
Blanes encara conserva testimonis molt destacats d’aquella època, principalment amb els vestigis del Castell-Palau –ubicat on actualment s’emplaça l’Església Santa Maria i l’Esbarjo Parroquial- i la Font Gòtica, situada al Carrer Ample. Aquest darrer vestigi, que es conserva en molt bon estat després de la restauració de l’any 2006, és una dels millors exemples d’arquitectura civil gòtica que encara es pot visitar, i va ser declarada Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat l’any 2013.

Recuperar i donar nous usos al Castell-Palau del Vescomtat de Cabrera

Recuperar i remodelar el Castell-Palau dels Vescomtes ha estat un somni plantejat des de fa temps a Blanes. No tan sols per posar en valor aquesta destacada part de la història, sinó també per a projectar-ho com un atractiu turístic del seu ric patrimoni cultural. Fruit d’aquesta inquietud, a Blanes es vol impulsar aquest projecte en una acció conjunta que sumarà els esforços de l’Ajuntament, el Bisbat de Girona i l’entitat blanenca Amics del Palau dels Vescomtes de Cabrera.

També es compta amb el recolzament i complicitat del Consell Comarcal de la Selva, així com diversos municipis del territori que abastaven l’antic poder feudal dels Vescomtes. Ara bé, el projecte en què s’està treballant no es queda tan sols en voler fer la restauració i adequació del Castell-Palau per usos culturals i socials, sinó que es tracta de veure com generar activitat econòmica i atracció turística oferint tot un seguit de recursos als visitants. Per arribar a aquesta fita, un pas necessari serà el conveni que es signarà amb el Bisbat -propietari de l’antic Palau, actual Parròquia Santa Maria-, l’Associació Estimem el Palau i l’Ajuntament de Blanes.


L'Església Santa Maria, antic Castell-Palau dels Cabrera
La restauració, però, ha de permetre dotar al Castell-Palau dels mecanismes que ajudin a generar activitat econòmica tant a Blanes com a la seva àrea d’influència, així com que ajudin a entendre l’important paper que va exercir el port de la vila blanenca dins l’àmbit comercial del Vescomtat de Cabrera. D’aquesta manera, el Castell-Palau actuarà com a revulsiu que permetrà organitzar activitats a l’entorn del coneixement de la vida a l’època dels Cabrera a l’actual comarca de la Selva.

Això es farà a través d’activitats de dinamització com ara fires, recreacions històriques, jornades gastronòmiques, simposis, visites guiades i altres tipus d’esdeveniments. Tot aquest seguit d’activitats vindran a sumar-se a les que ja realitzen amb un notable èxit de públic altres municipis com Hostalric –amb la visita de la muralla i les torres de guaita restaurades al llarg de 25 anys- o el Castell de Montsoriu d’Arbúcies, el castell gòtic més imponent de Catalunya. El què es pretén és treballar una xarxa àmplia de municipis amb un missatge unificat que permeti revaloritzar el patrimoni material i immaterial dels Cabrera.

Taula rodona sobre el Vescomtat de Cabrera

El punt de partida per començar a fer difusió del projecte ha estat una taula rodona que va tenir lloc ahir al vespre a Blanes, comptant amb la participació de l’alcalde d’Hostalric, Josep Antoni Frias; el gerent del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals; el rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura, el representant de l’Associació Amics del Palau dels Vescomtes de Cabrera, Joan Surís; i el president del Centre d’Estudis Selvatans, Joan Llinàs.


Taula Rodona sobre el Vescomtat de Cabrera
Per la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor dels Departaments de Cultura i Arxiu de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, va actuar com a moderador de la taula rodona que es va allotjar a la Sala de Plens. Presentada sota el títol Posem en valor el nostre patrimoni: el Vescomtat de Cabrera i el Palau de Blanes, va comptar amb una notable assistència de públic interessat en el tema.


L'arquitecte Joan Surís, de l'Associació Estimem el
Palau dels Vescomtes de Cabrera
Al llarg de l’acte es va remarcar la necessitat de comptar amb la complicitat de tots els agents del territori relacionats amb el Vescomtat de Cabrera. És una de les condicions bàsiques perquè una de les principals fons de finançament del projecte de recuperació del Castell-Palau pugui ser la propera convocatòria dels Fons FEDER europeus. Per això, el projecte local de Blanes esdevé en un projecte de territori. Els dominis dels Cabrera abastaven més de 50 parròquies de les actuals comarques de la Selva, el Maresme, el Vallès Oriental i Osona, ja que es tractava d’una de les grans jurisdiccions feudals catalanes que va haver entre els segles XII i XV.

El Castell-Palau de Blanes, Bé Cultural d’Interès Nacional

Aquest important vestigi dels Cabrera va ser declarat Monument Històric l’any 1949 i, posteriorment, la Generalitat també el va distingir com un Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment només en queden les façanes i alguns altres elements després que originàriament comptava amb quatre torres de defensa, edifici de planta i pis i un pati d’armes al seu centre. L’Església Santa Maria era llavors una petita construcció inclosa al fort i el seu campanar una de les torres.


Les úniques parts conservades a banda de l’actual església són la base que salva el desnivell, les restes de murs meridionals i orientals, la sagristia i la façana occidental, que consta d’una gran porta amb arc de mig punt adovellat i dues finestres trevolades de diferents mides. A les restes dels murs perimetrals meridionals s’entreveuen encara dues arrencades de volta de creueria, i a la banda oriental també resten dues finestres, però sense grans pedres com les de la façana principal.Data de realització: 04/06/2016 | Data de la darrera actualització: 04/06/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300