Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una catedràtica i un mosso d’esquadra protagonitzen l’exposició de pintura “escenes” a la Sala García-Tornel


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/15/2016 04:15:31 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una catedràtica i un mosso d’esquadra protagonitzen l’exposició de pintura “escenes” a la Sala García-Tornel

Es tracta d’un passeig per l’obra de dos artistes gironins: Francesc Orench, de Blanes, i Rosa Pagès, de Banyoles. Tots dos compartiran la mostra que es podrà visitar fins l’1 de maig

La Sala García-Tornel de Blanes allotja des del vespre d’aquest divendres l’exposició escenes, que protagonitzen els artistes gironins Francesc Orench i Rosa Pagès. La mostra fa un passeig per l’obra de dos pintors del territori amb una posada en escena compartida i ben particular alhora, mostrant cada creador el seu cromatisme i visió de situacions i paisatges més propers que sovint evolucionen cap a un exercici d’abstracció.


Francesc Orench i Rosa Pagès
L’escenari que ens proposen els dos artistes forma un univers de colors i formes que interaccionen amb l’espectador apel·lant als seus sentits, i capten la mirada del visitant des del primer moment. Fins aquí podríem estar parlant perfectament d’una exposició com moltes altres que sortosament protagonitzen artistes més o menys coneguts pel públic en general.

De mosso d’esquadra a pintor i a l’inrevés

Ara bé, el què potser pot cridar l’atenció és que un dels pintors de qui estem parlant treballa habitualment en una professió força allunyada de l’art. Es tracta del Francesc Orench (Blanes, 1958), Mosso d’Esquadra de l’Àrea Bàsica Policial de la Selva Litoral amb seu a Blanes. Llicenciat en criminologia i Arquitectura Tècnica, la seva relació amb la pintura artística ja ve de ben jove, als anys 70, després de fer diferents estades a Eivissa.


Va ser durant aquell periple quan va despertar-se-li la seva part creativa i artística, donant pas a una formació en pintura a l’oli totalment autodidacta. Entre els anys 1976 i 1991, així com posteriorment a partir del 2008, ha participat en diferents exposicions col·lectives, tant en sales d’art com en muntatges a peu de carrer. També ha realitzat cartells anunciadors de fires, festes majors i actes rellevants, entre d’altres.

La seva versatilitat l’ha dut a il·lustrar des de contes fins a cartes de menús de grans sopars i casaments, a banda dels quadres. La seva obra està repartida a Blanes, El Prat, Barcelona, Girona, Califòrnia, Holanda i d’altres indrets després d’haver estat adquirida. Inicialment inspirat en el naïf, el figurisme i en el paisatgisme de cases, carrers o marines, en l’actualitat ha passat a fer pinzellades més fortes, sinceres, lliures i creatives en una incursió en el món abstracte.

Al llarg de la seva trajectòria artística ha participat en un total de 12 exposicions tant a Blanes com al Prat de Llobregat. Casualment, les dues darreres allotjades en sales d’exposicions que ha fet a la seva vila natal ha compartit l’espai amb bons amics. Respecte la seva obra, la periodista i crítica d’art parisenca Sonixe Avnatamoff diu d’ell: “Fa una pintura plena de vida, amb pinzellades plenes d’emoció i expressió, amb contundència. És vida en moviment, desplaçament emocional. Veig en la seva pintura un aire de les darreres creacions de Van Gogh, especialment en el quadre ‘Camp de blat amb corbs’. La seva tendència és impressionisme abstracte, amb força, vigor i color”.

Rosa Pagès, catedràtica en filologia anglesa i pintora

L’artista que forma tàndem amb Francesc Orench a escenes és Rosa Pagès (Banyoles, 1967), catedràtica d’institut en filologia anglesa, pintora i il·lustradora que combina la docència a l’Institut de Celrà amb la seva passió per la pintura, la il·lustració i l’art en general. Igual que el seu company de sala, Rosa Pagès és de formació autodidacta, tot i que ha fet cursos amb l’il·lustrador Jaume Cluet i de gravat amb Alicia Gallego. També ha estat alumne d’artistes com ara Josep Perpiñá, Ramon Pujolboira i Gonzalo Tabuenca, entre d’altres.


Ha mostrat la seva obra en diversos locals de Girona ciutat, al Col·legi Oficial d’Aparelladors de Vic, Centre Cultural Costa i Font de Taradell, i Sala dels Minyons de Terrassa, entre d’altres. Actualment és col·laboradora habitual de la revista Les Garrotxes de l’editorial Gavarres i ha publicat el llibre Las Hijas de Eva, il·lustrant els relats de l’escriptora Maria García Trinidad, guanyadora de diversos premis literaris.

La seva pintura ha anat evolucionant seguint una enriquidora trajectòria. Així, ha passat des de les geomètriques estructures dels laberíntics teulats de Girona de la primera etapa, passant a les composicions més a la manera de Mondriane amb primeríssims plans de façanes fins a una nova visió de l’entorn bucòlic de l’estany de Banyoles i arribant ara al paisatge més mariner blanenc, representat en diversos quadres.

El pintor i crític d’art Josep Perpinyà ha dit d’ella: “L’estil autèntic no és una manera de fer segons un pla establert, és el sentiment interior que s’ha anat desenvolupant al llarg de la carrera professional i que sorgeix espontàniament. Això no vol dir que sigui quelcom estàtic i inamovible, sinó que va creixent i minvant igual que la persona, va cremant les diverses etapes imprevisibles de la vida sacsejada per un munt d’elements incontrolables”.

Units per la mateixa passió per la pintura

El què ha unit tots dos artistes en una mateixa exposició, més enllà de la passió per l’art que comparteixen, han estat uns amics comuns amants de la pintura que els van posar en contacte. D’aquesta manera, Francesc Orench va proposar a Rosa Pagès participar plegats en aquest projecte.


L’exposició escenes es podrà visitar fins l’1 de maig a la Sala García-Tornel del cèntric Carrer Ample. L’horari és de dilluns a divendres de 18 a 21 h, els dissabtes d’11 a 14 h, i els diumenges d’11 a 14 h.
Data de realització: 04/15/2016 | Data de la darrera actualització: 04/18/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300