Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes reivindica el seu Patrimoni Monumental com atractiu turístic i cultural


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 04/20/2016 06:53:07 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTOSBlanes reivindica el seu Patrimoni Monumental com atractiu turístic i cultural

Avui s’ha inaugurat la Ruta de les Ermites i la Ruta Patrimonial, que inclou Casa Saladrigas, coincidint amb el 125è aniversari del naixement del seu arquitecte, Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí

L’Ajuntament de Blanes segueix treballant en l’objectiu de posar en valor tots aquells elements d’interès artístic i patrimonial que fan singular i atractiu aquest municipi de la Costa Brava. Aquesta tarda s’ha fet un nou pas endavant amb la inauguració de dues noves propostes que uneixen la reivindicació de reafirmar la identitat pròpia i un ric atractiu turístic i cultural: la Ruta de les Ermites i la Ruta Patrimonial.

Homenatge a Isidre Puig Boada

El fet de triar la data del 20 d’abril no ha estat casualitat, ja que justament avui es compleix el 125è aniversari del naixement d’Isidre Puig Boada, l’arquitecte deixeble d’Antoni Gaudí, i per això s’ha aprofitat la coincidència per retre-li homenatge. A Blanes, Isidre Puig Boada va fer, entre d’altres, la restauració del Convent dels Caputxins, la Casa de la Creu –avui desapareguda-, la restauració del Santuari del Vilar i la Casa Saladrigas, l’incomparable marc d’exposicions de diferent caire.


Inauguració Placa Ruta Patrimonial: Casa Saladrigas
Per aquest motiu, després que s’ha fet la inauguració de dues de les plaques que identifiquen la Ruta de les Ermites i la Patrimonial -a l’Ermita de l’Esperança i a Casa Saladrigas respectivament-, l’acte s’ha completat amb la conferència Isidre Puig Boada i Blanes. Ha anat a càrrec d’Aitor Roger, tècnic de l’Arxiu Municipal, i de Carles Freixes, enginyer en Edificació autor de la tesina Dels castells a les cases de poble: Isidre Puig Boada. L’interès noucentista pel patrimoni arquitectònic.


Conferència a càrrec de Carles Freixes i Aitor Roger
Precisament la descoberta de la placa de Casa Saladrigas l’han fet familiars de l’arquitecte i besnéts de l’antic propietari de l’edifici. També han assistit a la conferència que s’ha allotjat en aquest edifici, on s’hi ha exposat documents d’una part del fons personal que es conserva a l’Arxiu Municipal. La Ruta Patrimonial s’ha inaugurat amb dues primeres plaques de Casa Saladrigas i Casa Oms, i s’anirà ampliant amb les que s’ha previst continuar instal·lant en altres punts d’interès.

Blanes, punt de referència de l’arquitectura a principis del segle XX

Durant els anys 20 del segle XX, Blanes era una referència artística en el món de l’arquitectura, ja que durant aquella època van coincidir en aquesta vila de la Costa Brava destacats noms propis d’aquest art. A banda d’Isidre Puig Boada, cal esmentar la figura de Francesc Folguera, l’autor de l’Exposició Universal del 1929 a Barcelona. Folguera, com Puig Boada, també venia a Blanes a passar-hi els estius i va construir l’Ermita de l’Esperança i el Palau de la Dolçor (la centenària pastisseria Ca l’Orench), entre d’altres.


El tinent d'alcalde de Cultura, Quim Torrecillas, amb familiars
de l'arquitecte Puig Boadas i de l'antic propietari de Casa Saladrigas
Fins i tot està documentat que el mateix Antoni Gaudí venia a Blanes tot sovint per negociar amb la Família Milà, els amos de La Pedrera, sobre com havia de ser aquest singular edifici de Barcelona, avui dia visitat per centenars de milers de persones. A Blanes també es recorda la construcció que va fer Antoni Gaudí de les dues trones que antigament s’alçaven a l’Església Santa Maria. Les hi va encarregar al genial arquitecte tarragoní la família Massó, i van lluir durant uns anys en els dos extrems de l’altar. Malauradament, l’incendi que va patir l’Església Santa Maria durant la Guerra Civil va provocar que avui dia ja no es conservin.


La inauguració d’una de les primeres plaques de la Ruta Patrimonial, completada amb una conferència, ha volgut ser un sentit homenatge envers la memòria d’Isidre Puig Boada, que tant va fer en el seu moment pel patrimoni blanenc. Puig Boada i Gaudí es van conèixer el 1914 quan el primer encara estudiava, i posteriorment va treballar al temple de la Sagrada Família, encarregant-se de fer realitat la nova façana de la Passió, entre d’altres.


Per la seva banda, la Ruta de les Ermites la formen set localitzacions amb les ermites de la Salut, Antiga, El Vilar, Sant Joan, Santa Bàrbara, Sant Francesc i l’Esperança. El cost de les plaques de senyalització de les dues rutes, així com el seu disseny i fabricació l’ha costejat l’Ajuntament de Blanes, llevat de les Ermites, que ha comptat amb l’aportació de l’Associació Estimem les Ermites de Blanes, que ha assumit la meitat del cost de les 7 plaques que corresponen a les ermites.


Inauguració placa Ruta de les Ermites, a l'Esperança
Les plaques segueixen la línia de disseny iniciada fa pocs anys, quan es va posar en marxa la Ruta Literària Roberto Bolaño, i inclouen textos en quatre idiomes –català, castellà, anglès i francès- perquè el visitant pugui conèixer millor l’edificació que senyalitzen. Així com la Ruta Bolaño està senyalitzada en vermell, a Ruta de les Ermites s’identifica amb el color blau i la Ruta Patrimonial amb el color groc.


L’acte de la descoberta de dues de les plaques que formen part de la Ruta de les Ermites i la Ruta Patrimonial l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del primer tinent d’alcalde de Cultura i Arxiu de l’Ajuntament de Blanes, Quim Torrecillas, i de la regidora de Promoció de la Ciutat, Dafne Galvany.


També hi ha assistit l’Arxiver Municipal, Toni Reyes, així com una nombrosa representació de l’Associació Estimem les Ermites i l’ermitana que s’encarrega d’obrir i acompanyar les visites que es fan a l’Esperança, Montserrat Llambí. Val a dir que precisament han estat la mateixa ermitana i la regidora de Promoció de la Ciutat les que s’han encarregat de descobrir la placa que identifica la Ruta de les Ermites.





Data de realització: 04/20/2016 | Data de la darrera actualització: 04/20/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300