Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes presentarà les conclusions i recomanacions del procés participatiu de la C-32 en un acte públic


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 04/26/2016 11:13:25 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes presentarà les conclusions i recomanacions del procés participatiu de la C-32 en un acte públic

La sessió informativa oberta al públic tindrà lloc aquest dijous 28 d’abril, el mateix dia que s’ha convocat el ple municipal on també es tractarà aquest mateix tema

El Procés Participatiu sobre el Projecte de Prolongació de la C-32 que s’ha estat realitzant a Blanes des del febrer, culminarà amb els seus dos ingredients finals aquesta setmana. A conseqüència d’aquest mateix periple, s’ha redactat una Memòria del Procés on s’explica com s’ha desenvolupat, les fases de què ha constat, i els resultats de la Consulta Popular del passat 17 d’abril.

A partir d’aquí, els tècnics de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Blanes i l’empresa contractada pel consistori per assessorar-lo durant tot el procés -que s’han encarregat d’elaborar la memòria-, també inclouen diverses conclusions i recomanacions. N’hi ha que estan adreçades a l’administració organitzadora del procés (l’Ajuntament de Blanes) i d’altres a l’administració competent per a la realització del projecte (Generalitat de Catalunya).


Jornada Consulta Popular 17 d'abril
Per donar a conèixer tant la Memòria del Procés com aquest seguit de Conclusions i Recomanacions, l’Ajuntament ha convocat una Sessió Informativa oberta al públic que tindrà lloc aquesta mateixa setmana. Més concretament, es farà el dijous 28 d’abril a les sis de la tarda, una hora abans que el Ple Municipal Ordinari d’aquest mes d’abril, on també es tractarà aquest mateix tema.

Conclusions i Recomanacions a l’Ajuntament i la Generalitat

Abans de passar a les conclusions i recomanacions, en la Memòria del Procés ja s’adverteix que aquestes s’han de situar en el context en què s’ha desenvolupat el procés participatiu, així com en les seves limitacions. En aquest sentit, es considera que el fet que l’organitzador del procés no sigui l’òrgan competent per desenvolupar el projecte ha condicionat tot el seu desenvolupament.

Les recomanacions que es proposen són de dos tipus: materials (sobre el projecte) i relacionals (sobre la manera de produir els acords). Donat que el projecte és l’impulsa la Generalitat, no és competència de l’equip tècnic del procés formular recomanacions sobre la seva conveniència o no. Amb tot, tant en l’enquesta presencial com en la online realitzada durant el procés, s’observa que majoritàriament no es considera com alternativa a la C-32 cap de les opcions que es proposaven.


D’altra banda, en les enquestes també es recull l’opinió que el projecte causarà un impacte ambiental molt negatiu sobre el territori. Per això, fent referència a què durant el debat del 7 d’abril alguns ponents van assegurar que l’administració competent tenia decidit tirar endavant el projecte, l’equip tècnic considera que caldria una revisió del mateix per tal de reduir l’impacte ambiental sobre el territori.

En l’apartat referent a la forma de produir-se els acords, es remarca que el resultat de la jornada participativa ha reflectit l’existència d’un malestar per part d’un nombre significatiu de ciutadans blanencs respecte la prolongació de la C-32. Per últim, en l’informe es cita un paràgraf de la guia elaborada per la Direcció General de Participació Ciutadana, on es fa al·lusió a que sovint la ciutadania el què vol dir en processos similars no és tan sols el missatge simple i negatiu de l’Aquí No, sinó el més complex i sofisticat del No d’aquesta manera.

Recomanacions a l’Ajuntament

En relació al projecte, proposa que l’Ajuntament que demani al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat la redacció d’un nou estudi d’impacte ambiental sobre el projecte que s’adeqüi a la normativa vigent i que sigui més curós i respectuós amb el territori. D’altra banda, sobre la manera de produir-se els acords es fan tres recomanacions, començant perquè es mantingui el diàleg i la relació amb la Plataforma Aturem la C-32.


En aquest darrer sentit, proposa la creació d’una Comissió d’Estudi i Seguiment sobre el projecte, sempre i quan el col·lectiu accepti les limitacions competencials que té l’Ajuntament en aquesta matèria. També considera convenient i necessari que qualsevol mena d’acord en relació al projecte compti amb el màxim de consens i transparència possibles, evitant acords unilaterals o amb simples criteris d’oportunitat política. Per últim, es recomana mantenir informada la ciutadania sobre qualsevol novetat al voltant del projecte de prolongació de la C-32 amb notes de premsa, audiències públiques, debats, etc.

Recomanacions a la Generalitat

Respecte el projecte, es torna a recomanar que el Departament de Territori i Sostenibilitat faci un nou estudi d’impacte ambiental que s’adeqüi a normativa i que sigui més curós i respectuós amb la fauna i flora. Igualment, fa tres recomanacions en relació a la manera de produir-se els acords. La primera és que la Generalitat demostri que s’escolta al territori i no només a les institucions locals amb els seus alcaldes al capdavant, sinó també contesti als ciutadans que han presentat al·legacions al projecte.


La segona recomanació parla d’incorporar actors institucionals i no institucionals en el disseny i execució de la política proposada, si bé establint prèviament els límits sobre el què es pot decidir o no, però permetent el diàleg i donant resposta a les demandes plantejades sigui en el sentit que sigui. Igualment, proposa la creació d’una Comissió de Seguiment i Avaluació sobre l’execució del projecte.

Finalment, la tercera conclusió recull de nou –igual que en el gruix de recomanacions adreçades a l’Ajuntament- la necessitat d’informar la ciutadania i ser transparent en tot moment sobre el projecte. Per això, proposa que s’habiliti un espai web sobre el projecte al qual es pugui enllaçar des del web institucional de l’Ajuntament de Blanes.
Data de realització: 04/26/2016 | Data de la darrera actualització: 04/26/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300