Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes potencia la cultura popular catalana amb un Cap de Setmana Tradicional, amb Castellers i Havaneres


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/02/2016 11:30:48 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

FOTO ACTUACIOBlanes potencia la cultura popular catalana amb un Cap de Setmana Tradicional, amb Castellers i Havaneres

Coincidint amb el 2on Aniversari de la “Colla dels Maduixots”, dissabte al vespre es va fer una Diada Castellera amb tres colles i diumenge una Cantada d’Havaneres amb el grup Port Vell

Durant aquests darrers dies, a cavall entre finals d’abril i l’1 de maig, Blanes ha viscut un Cap de Setmana Tradicional, amb l’objectiu de potenciar la cultura tradicional catalana. Ho ha fet a través de dues jornades centrades el vespre del dissabte i el migdia d’aquest passat diumenge.

II Aniversari de la Colla Castellers de l’Alt Maresme

Un dels principals leitmotivs que ha mogut l’Ajuntament de Blanes a organitzar aquest Cap de Setmana Tradicional ha estat la celebració del 2on Aniversari de la Colla Castellers de l’Alt Maresme, més coneguts pel seu nom més popular: els Maduixots. L’entitat està formada per força integrants de Blanes, així com de diverses poblacions de l’Alt Maresme, cosa que els fa molt apreciats en aquesta zona del territori on tenen molts llaços de companyó.


Diada Castellera - II Aniversari Colla "Maduixots"
El què també els ha fet molt populars a Blanes són les seves actuacions, ja que han format part i acompanyat diversos esdeveniments molt assenyalats en aquest municipi, com per exemple la Festa Major de Santa Anna, o bé el cap de setmana promocional Blanes 12. Aquesta vegada però, la seva presència ha estat encara més especial que en anteriors ocasions.

Conveni de col·laboració amb 7 ajuntaments de la zona

Així ha estat, perquè Blanes ha estat el municipi escollit enguany per allotjar la Diada Castellera anual de la colla, que també ha comptat amb la participació de dos col·lectius més: la Colla Castellera Jove de Barcelona i la Colla de Badalona. L’entitat de castellers de l’Alt Maresme ha signat un conveni amb els representants de set ajuntaments del territori que inclou aquest compromís. A Banda de Blanes, també l’han firmat Calella, Malgrat, Palafolls, Pineda, Santa Susanna i Tordera.


En virtut d’aquest conveni, la colla es compromet a celebrar alternativament la diada anual pròpia en tots els municipis que l’han signat. També s’inclouen altres acords, com per exemple protagonitzar un mínim de dues actuacions castelleres anuals en cada població, així com participar activament en aquells actes municipals que promoguin la participació ciutadana, i en aquelles dates institucionals assenyalades del calendari nacional català: Sant Jordi, la Diada Nacional de Catalunya, la Festa Major, etc.

Diada Castellera amb tres colles

La Diada Castellera va tenir lloc dissabte passat al vespre a la Plaça dels Dies Feiners, que va vibrar amb especial intensitat al llarg de prop de dues hores. Inclús la temuda pluja que va estar fent acte de presència al llarg del matí de dissabte va respectar la celebració, que es va poder gaudir sense entrebancs. De fet, va estar plovent ben bé fins poc abans que arribés l’hora fixada perquè comencés la Diada Castellera, i s’estava amatent a traslladar de lloc l’activitat o no en funció d’aquesta circumstància.


En tot cas, les consecutives construccions de castells humans a càrrec de les tres colles va atraure l’atenció de vilatans i visitants que van omplir la Plaça dels Dies Feiners atrets pel so de les gralles i la gran concentració de gent que va arribar a haver malgrat la pluja que havia estat caient. La jornada es va encetar amb uns pilars de 4 d’entrada que van aixecar simultàniament les tres colles: els Castellers de l’Alt Maresme –els Maduixots-, la Colla Castellera Jove de Barcelona, i la Colla de Badalona.

Després, cada grup s’encarregava d’anar aixecant un castell en solitari en un total de tres rondes que van tancar-se de nou amb una actuació simultània de totes tres colles, finalitzant la vetllada amb un càlid i sentit aplaudiment compartit per tothom. En el cas de la Colla Castellers de l’Alt Maresme, van aixecar un 4 de 7, un 3 de 7 i un 5 de 6, tancant la sortida amb un pilar de 5.


Tot just acabar-se les actuacions, la Plaça dels Dies Feiners va continuar vibrant fins quarts de 12 de la nit amb un concert a càrrec de Miquel del Roig, que va oferir un extens repertori de conegudes cançons, corejades en moltes ocasions pel públic assistent.

Cantada d’Havaneres amb el grup Port Vell

L’endemà diumenge, l’activitat del Cap de Setmana Tradicional a Blanes es va traslladar al Banc dels Músics del Passeig de Mar, que es va omplir de gom a gom per gaudir d’una altra manifestació cultural popular catalana que, especialment en els pobles mariners, compta amb molts adeptes. Es tractava d’una Cantada d’Havaneres que va anar a càrrec del grup Port Vell.


Actuació grup "Port Vell"
El veterà grup, que ja compta amb més de 20 anys de trajectòria, va complaure amb escreix al públic fent un repàs a aquells temes més coneguts i no tant, com ara La Rosa del Port, La Gavina, La Paloma, Malalt d’Amor, Lluna Plena, Vell Pescador, Golondrinas, Cançó de Festa, La Llevantina, i fins i tot cançons que obligatòriament mai no han de faltar: El Meu Avi, La Vella Lola i el Canó de Palamós.


Val a dir que alguna de les cançons també va comptar amb la intervenció de la jove cantant Laia Tallet, que va interpretar entre d’altres la nostrada Balada d’en Lucas amb el grup. La Cantada d’havaneres ser sens dubte la millor manera possible de tancar un Cap de Setmana Tradicional que no ha tingut altre objectiu que potenciar la cultura tradicional catalana, perquè sigui més representativa i recuperi el protagonisme que a voltes sembla haver perdut.


Data de realització: 05/02/2016 | Data de la darrera actualització: 05/10/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300