Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Les estores de Corpus tanquen el cicle “Blanes Botànic”, i s’encapçalen amb la campanya “Welcome Refugees”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 05/29/2016
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Les estores de Corpus tanquen el cicle “Blanes Botànic”, i s’encapçalen amb la campanya “Welcome Refugees”

L’objectiu del cicle ha estat reivindicar la vocació de Blanes com a Ciutat Botànica. Per fer les catifes, que cobreixen gairebé 1 km de recorregut, s’han utilitzat més de 4 tones de material natural

La confecció de les populars catifes de flors naturals al barri de Raval ha posat avui diumenge punt i final al cicle Blanes Botànic, que s’ha estat fent des de mitjans d’aquest mes de maig. I és que en aquesta vila marinera, portal de la Costa Brava, el maig es viu amb especial intensitat no tan sols a través dels seus dos jardins –el Marimurtra i el Pinya de Rosa-, sinó també amb aquesta representació de l’Art Efímer que també atrau molts visitants.


Confecció Estores de Corpus 2016
L’objectiu de Blanes Botànic ha estat reivindicar la vocació com a Ciutat Botànica, recentment reconeguda amb el distintiu de Vila Florida, així com potenciar el turisme cultural i mediambiental. Per dur a terme aquest cicle, s’ha comptat amb la complicitat de diverses entitats i associacions de veïns, així com dels veïns que s’han afegit a la iniciativa omplint de flors i plantes les botigues, els balcons, etc.


Les estores de Corpus a Blanes són una tradició popular que, després que es va deixar de fer arreu de la població durant els anys 70, es va recuperar amb especial intensitat fa més de tres dècades al barri de Raval. Amb el pas dels anys, es va constituir l’Associació d’Estores de Raval de Blanes, que ha contribuït a fer perdurable aquest art català reconegut a nivell europeu amb l’esforç de molts veïns, així com de moltes persones que s’apleguen per donar un cop de mà.

Campanya “Benvinguts Refugiats”

Perquè avui diumenge hagi estat possible gaudir d’aquestes aromàtiques catifes, ha estat necessari començar a treballar des de principis d’any. És llavors quan els membres de l’entitat es reuneixen per decidir quin disseny triaran per donar forma a les estores. En anys anteriors s’han escollit diverses temàtiques, algunes d’elles coincidint amb aniversaris assenyalats, com per exemple al 2015, quan es van festejar els 50 anys del CAU, l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa.


Aquesta vegada, s’ha decidit fer sanefes, diferents tipus d’erràtics i coloristes dibuixos, sense cap tema central perquè no s’ha trobat cap celebració destacada que pogués inspirar l’elaboració. Un cop feta la tria, al mes de febrer es van començar a elaborar els dissenys començant a tallar les plantilles que s’han fet servir en la jornada d’avui, a l’hora que s’iniciava el procés de tenyir flocs i serradura fina amb colorants naturals.


Al marge dels imaginatius dibuixos que hauran decorat durant bona part d’aquesta jornada de diumenge els principals carrers del barri de Raval, també l’Associació d’Estores de Raval també ha volgut incloure un element reivindicatiu. D’aquesta manera, just en l’encapçalament del recorregut que comença a la cruïlla dels carrer Raval i Mossèn Joan Quer s’ha reproduït la coneguda figura de la campanya Welcome Refugges, traduïda al català amb un Benvinguts Refugiats. També s’hi ha afegit el símbol internacional de la pau confeccionat amb els mateixos elements naturals que les catifes.


Més de 300 persones, 4 tones de material natural i 1 km de recorregut

La matèria prima que ha fet falta per omplir d’aromàtic i colorista contingut les catifes ha sumat unes 4 tones de productes naturals. Així, hi havia gespa i bruc, una mica de flor de paradella, terra vegetal, carbonat càlcic, clova de pinyó, pellofa d’arròs, i serradura fina filtrada perquè no faci mal en la seva manipulació. Les flors, lògicament, també són una part important: hi ha clavells vermells, clavells blancs i gerbera.


Estora de l'interior de l'Església Santa Maria
El procés per tenyir els flocs i serradures és prou entretingut, i per això els membres de l’entitat i un equip d’ajudants han dedicat els darrers dissabtes a fer-ho durant el matí i deixar-ho assecar unes tres hores al terrat per recollir-ho a la tarda. Conforme s’acosta el dia assenyalat, el diumenge en què s’han de confeccionar les catifes, l’activitat va in crescendo.

D’aqueta manera, durant dos dies –dimarts i dimecres- ja s’ha elaborat la catifa que imita un rosetó a l’entrada de l’Església Santa Maria i s’ha deixat llesta per avui. Finalment, ahir dissabte, a partir de les cinc de la tarda, es van començar a dibuixar els dissenys al carrer amb l’ajut de les plantilles, una tasca que es va allargar fins la nit i que, en alguns casos, s’ha enllestit avui.


Des de primera hora del matí d’aquest diumenge i fins primera hora de la tarda, centenars de mans s’han afegit al nucli de la trentena de persones que fins ara han estat l’ànima motora, per aplegar-se junts a omplir de contingut les catifes. Es calcula que cada any hi ha unes tres-centes persones que hi col·laboren, i aquest any no ha estat diferent. Hi ha gent del barri, amics, familiars i coneguts que no perden l’ocasió de participar.

Les catifes cobreixen una superfície de gairebé 1 kilòmetre de recorregut, i fan un recorregut circular pels principals carrers del barri: Raval, Filadors, Papus i Mossèn Joan Quer. També es confecciona una estora de més reduïdes dimensions just a l’entrada de l’Església Santa Maria.

Mentre s’estan confeccionant les catifes i, sobretot quan ja s’han acabat, el reguitzell de visitants –també molts turistes- que s’acosten per admirar aquesta tradició artística es compten per centenars. Finalment, està previst que tot hagi acabat a quarts de 9 de la nit quan, després que s’haurà fet la missa vespertina, la processó de Corpus passarà per sobre les catifes, evidenciant perquè se la coneix com art efímer.

Ingredients de “Blanes Botànic”

El cicle es va iniciar el 12 de maig amb la inauguració d’una exposició oberta fins avui diumenge a Casa Oms que incloïa precisament Un passeig fotogràfic pel Corpus de Blanes, amb diverses instantànies cedides per l’Associació Estores de Corpus, l’Arxiu Municipal i el fotògraf blanenc Aitor Roger. La mostra ha testimoniat els més de 30 anys d’història recent de les tradicionals catifes florals.


Completava l’exposició L’Art de la Natura, amb il·lustracions a càrrec de l’artista Jorge Bompart. Les seves creacions s’han inspirat en la vegetació de Blanes per confeccionar diverses il·lustracions, dibuixos fets a tinta, així com el cartell que identifica Blanes Botànic. Per completar l’entorn de l’exposició, la façana de Casa Oms ha estat lluint tots aquests dies una decoració floral feta ex professo.


Un altre dels ingredients de Blanes Botànic ha estat un Concurs d’Instagram que s’ha allargat fins les dotze de la nit d’avui diumenge, identificat amb el hastag #Blanesvilaflorida. El veredicte del jurat s’emetrà el proper divendres

Data de realització: 05/29/2016 | Data de la darrera actualització: 05/31/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300