Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’especialista Mikel Pagola reivindica els focs d’artifici com un art efímer on el disseny hi té molt a veure


Camí de tornada


Menú principal



Noticia publicada a la web el 06/08/2016 09:34:25 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’especialista Mikel Pagola reivindica els focs d’artifici com un art efímer on el disseny hi té molt a veure

L’assessor tècnic en nombrosos esdeveniments pirotècnics i gran coneixedor del concurs internacional blanenc va tancar ahir al vespre un nou curs d’Aula Blanes a la Biblioteca Comarcal

L’entitat cultural Aula Blanes va tancar ahir al vespre el cicle de xerrades del curs 2015-2016 amb un tema que forma part de l’ADN de molts blanencs i blanenques: els focs d’artifici. Per aquest motiu, una part de la conferència també va tractar sobre el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que el ponent coneix prou bé. Es tractava de Mikel Pagola, especialista i assessor d’esdeveniments pirotècnics que coneix prou bé el certamen blanenc.


Jordi Gaitan i Mikel Pagola
També és el fundador i director de Piroart.com, portal especialitzat en pirotècnia que ha esdevingut en un referent del sector i que dóna servei a concursos i espectacles pirotècnics d’arreu. També ha fundat els projectes Calendari Pirotècnic Mundial i World PyroTanquing per donar visibilitat als concursos pirotècnics, i ha estat membre del jurat qualificador i assessor d’esdeveniments en concursos de Tarragona, València, Salvador de Bahía (Brasil), Vitoria, Pamplona, així com el de Blanes, entre d’altres.

Focs artificials a concurs: art o tècnica?
Mikel Pagola va descriure ahir les principals claus per poder apreciar un castell de focs d’artifici i valorar-ne la seva qualitat. Tot plegat presentat sota un anunciat prou atractiu: Focs artificials a concurs: art o tècnica? Pel ponent la resposta era molt fàcil de contestar, ja que va defensar els espectacles pirotècnics com un art efímer on el disseny hi té molt més a veure del què ens podríem imaginar.


Esclat d'una mascletà a València
L’especialista va encetar la xerrada oferint l’enregistrament d’una mascletà a les Falles de València per passar tot seguit a descriure la peça principal que avui dia mou un espectacle de focs d’artifici: la carcassa. Perquè el públic entengués millor de què parlava, Mikel Pagola en va portar una descarregada del material explosiu, cosa que va propiciar que fes una exhaustiva descripció sobre com funcionen tècnicament aquests elements que configuren els castells de focs.


Una carcassa de focs d'artifici descarregada de material
Des del punt de vista de Pagola, el què s’hauria de promocionar és l’autoria del disseny dels castells de focs, recordant com en realitat els esclats de llum i color en el cel imiten la natura, i més concretament flors com el crisantem o la peònia. Mikel Pagola també es va mostrar taxatiu: per a ell el millor pirotècnic és qui provoca més emoció amb la menor quantitat possible de material, escurant la imaginació perquè així sigui. Per recolzar aquesta idea, va posar com exemple un dispar de l’empresa Caballer on jugava amb la sincronització del dispar de manera rítmica, comptant aviat amb la complicitat del públic, que recolzava picant de mans cada vegada que hi havia un espetec.


La darrera part de la xerrada la va dedicar com no podia ser d’una altra manera parlant del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava que s’organitza a Blanes des de fa 46 anys. Segons Mikel Pagola, el certamen blanenc és molt conegut tant a l’estat espanyol com a l’estranger, i les pirotècnies el consideren un dels més reconeguts, no tant per la quantia econòmica dels premis, sinó pel prestigi i els anys de tradició que l’han fet conegut arreu.


De cara al proper mes de juliol Aula Blanes ha organitzat les V Jornades Pedagògiques d’Estiu que tindran lloc el 6 de juliol, que tractarà sobre la pedagogia del cos: El cos com a eina d’aprenentatge, amb Sílvia Paz i Míriam Cabré. D’altra banda, els dies 11, 12, 13 i 14 de juliol es faran Tallers Steam per a joves, un projecte que vol fer un pas més en la divulgació per convertir-la en experiència pràctica i per a joves. Totes dues propostes s’allotjaran a la Biblioteca Comarcal.



Data de realització: | Data de la darrera actualització: 06/08/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300