Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes presenta “Bixest”, la nova temporada amb estrenes i antigues peces


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/22/2016 07:20:13 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

L’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes presenta “Bixest”, la nova temporada amb estrenes i antigues peces

L’espectacle inclou la presentació de diversos balls i d’altres rescatats dels seus 50 anys d’història, entre ells el primer que va interpretar el grup l’any 1962, “Dansa de Castellterçol”

Coincidint amb el mes de juny hi ha molts cicles que acaben, però també d’altres que comencen, i més encara tractant-se d’una població de la Costa Brava com és Blanes, on l’estiu és sinònim d’inici de noves activitats, quan s’enceten noves etapes. Una de les entitats blanenques que no falta a la cita de cada principi d’estiu és l’Esbart Joaquim Ruyra, que ja compta amb 54 anys d’història.


Espectacle "Bixest": El Ball de l'os - Fotografies: Antònia Borràs
Ja ha esdevingut tradicional que presenti nova temporada amb l’estrena de nous balls, però també recuperant-ne d’altres. Aquesta vegada ho han fet sota el suggestiu títol de Bixest, any de traspàs, que vol parlar de moment de canvi, pont entre una i altra època que està fent el grup blanenc. Els dansaires van proposar als espectadors un viatge caòtic i catàrtic, amb coreografies noves molt trepidants i diferents, acompanyades amb la recuperació de material històric del grup.

Incorporació d’estrenes i repàs de danses històriques

Sense moure’s de l’escenari, el públic va poder gaudir d’estrenes, peces encara recents des que s’han incorporat, i d’altres molt més pretèrites en el temps. Tant, que fins i tot es va poder tornar a veure la primera dansa que va ballar el grup el 15 d’agost de 1962, a la primera actuació que va fer a Manlleu: La Dansa de Castellterçol.


La primera part es va encetar amb el Ball de l’os, que se celebra per les dates del Carnestoltes i que avui dia encara se’n fa festa a municipis com Prats de Molló, Sant Llorenç de Morunys, Arles de Tec o Mata. Es va completar amb una selecció d’alguna de les danses de l’espectacle DAD.EXE, Dret A Decidir Executable. El treball, estrenat per l’esbart el juliol de fa quatre anys, és un recorregut pels quatre pals tradicionals de la dansa d’arrel al nostre país, treballada per diferents coreògrafs amb l’eix comú de crear un discurs compromès amb el país.

Les tres peces que es van poder tornar a veure, així com els respectius coreògrafs, van ser: la Rumbejada, de Montse Colomé; el Contrapàs de Cesc Gelabert, i la Gran Jotada, de David Martínez, l’actual director de l’Esbart Joaquim Ruyra. Per la seva banda, després de La Dansa de Castellterçol que va encetar la segona part, la van seguir La Bolangera de Roses, una dansa clàssica del repertori català.


A cavall entre la tradició i la creació, el recorregut va continuar amb un viatge al sud del principat i al nord del País Valencià: el Ball de les Majorales d’Horta de Sant Joan i el Galop de panderetes de Castelló de la Plana. L’enèrgica interpretació a càrrec dels dansaires va ser obsequiada per un sentit i llarg aplaudiment, que va donar pas a la intervenció que va fer el grup juvenil: la jota de Pinell de Brai.


Grup Juvenil: La jota de Pinell de Brai
Castellers, un viatge a Ses Illes i una Polca com a bis

La recta final de Bixest el va encetar el Ball de Valencians, que ha sobreviscut als nostres dies en forma d’entremès festiu que acaba donant pas a les torres humanes, els castells. La creació és de Jaume Guasch, i la música és de Joan Moliné. Darrera seu, el viatge artístic va aturar-se definitivament a ses Illes Balears, amb tres peces que van complaure tant pels seus moviments com per les cançons que els acompanyaven.


El tercet de composicions d’arrels mallorquines creades pel director de l’Esbart Joaquim Ruyra, David Martínez, s’inspiren en el ric folklore balear. Es tracta de sengles versions de temes tradicionals: Que balli sa coixa, del grup Arrels Noves; el Parado de Valldemosa, provinent de les antigues Brandes, danses d’origen francès; i Es Jaleo, l’acte central de la majoria de les festes patronals de l’illa de Menorca, sobretot per Sant Joan, quan és festa grossa.


Tancant l’actuació, l’Esbart Joaquim Ruyra va tornar a sortir a l’escenari per oferir un bis en forma de Polca House, que va comptar aviat amb la complicitat del públic assistent, que va corejar amb palmes les salutacions dels dansaires. Va ser llavors quan el cos de dansa va aprofitar per fer un reconeixement públic a Albert Llorens, un dels ballarins que no va poder actuar dissabte a causa que, durant els assajos de l’espectacle, va patir una lesió lleu que el mantindrà allunyat dels escenaris durant un temps.

Properes actuacions de l’Esbart Joaquim Ruyra

Durant aquest estiu l’agenda de l’Esbart Joaquim Ruyra està farcida d’actuacions, algunes de les quals el tornaran a portar de nou a la seva localitat d’origen. Així, al juliol organitzarà una nova edició del Festival Folklòric Internacional amb grups d’arreu del món a Blanes, i més endavant té programades actuacions a diverses localitats catalanes.


Durant la Festa Major de Santa Anna serà fidel a la tradició recuperada fa uns anys d’oferir el dia de la patrona –el 26 de juliol- la dansa del Ball de Morratxes, que es tanca convidant al públic a afegir-s’hi en el Toquen a Córrer. D’altra banda, aquell mateix dia tancaran la jornada festiva, després que s’hagi fet l’espectacle pirotècnic del Concurs Internacional de Focs d’Artifici. Ho faran acompanyats de música en directe, interpretada per la Cobla dels Sons Essencials, amb qui ja va fer la gira del DAD.EXE, Dret a Decidir Executable.

Data de realització: 06/22/2016 | Data de la darrera actualització: 06/22/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300