Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta la Plataforma de Suport de Blanes a Stop Mare Mortum, per aturar el genocidi al Mediterrani


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 06/23/2016 09:47:44 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Es presenta la Plataforma de Suport de Blanes a Stop Mare Mortum, per aturar el genocidi al Mediterrani

Durant aquets mes de juny ja han organitzat diverses activitats a la vila, formant part d’una campanya de suport a les persones refugiades i en defensa dels drets humans

La Plataforma de Suport de Blanes a Stop Mare Mortum està formada per un grup de persones que prové de diferents entitats, mogudes per la voluntat de donar visibilitat en aquest municipi al problema de les persones refugiades. Si bé es tracta d’una ferida oberta que porta anys sagnant, ara s’ha agreujat encara més amb la guerra de Síria, que des d’aquest col·lectiu blanenc es considera que no deixa de ser un conflicte més provocat pel desequilibri opressor que està ofegant mig món, com ara Palestina, Kurdistan o Sàhara.


Acte Plataforma de Suport de Blanes a "Stop Mare Mortum"
Tal com explica la portaveu de la plataforma, Pepa Sánchez: “Davant la inacció de l’administració i dels partits polítics, aquest mes de juny hem començat el nostre camí organitzant un parell d’activitats per mobilitzar i conscienciar la població blanenca”. Així, fa dues setmanes, el diumenge 12 de juny, van convocar una concentració davant l’Ajuntament de Blanes que va incloure la lectura d’un manifest, seguida d’un berenar solidari.

Plataforma Stop Mare Mortum, per aturar el genocidi al Mediterrani

La darrera activitat, dotada de més contingut, va tenir lloc divendres passat a la nit, el 17 de juny, i va comptar amb diversos ingredients. Així, es va muntar una parada informativa amb pintxos i entremesos solidaris, completada per una sessió de presentació que es va acompanyar amb la projecció de diversos vídeos relacionats amb la temàtica, comptant amb la col·laboració de l’entitat blanenca La Focal.


El portaveu de la Plataforma "Stop Mare Mortum", Carles Darder
Carles Darder, membre actiu de la Plataforma Stop Mare Mortum, es va encarregar de presentar Stop Mare Mortum, explicant que són una plataforma ciutadana plural que vol fomentar un canvi en les polítiques migratòries, d’estrangeria i asil de les institucions i els estats europeus. Darder puntualitza: “Creiem que el què està passant al mar Mediterrani és una nova forma de genocidi del segle XXI. Tant per acció -hem vist com es disparava a gent al mar- com per omissió d’ajuda, obligant-les a jugar-se la vida per arribar a Europa en lloc de crear vies segures d’accés”.

Parla amb coneixement de causa, ja que per copsar aquesta realitat que denuncien i donar suport efectiu, un grup de la plataforma va viatjar aquest passat mes de gener a Lesbos. Fruit d’aquesta experiència, Carles Darder va relatar de primera mà casos colpidors i realitats abusives, com per exemple que les conegudes armilles que s’han pogut veure mil cops a la televisió, a banda de costar de 50 € a 100 €, estan farcides d’un tipus de material que si es mulla pesa el doble i s’enfonsa, per tant no serveixen precisament per aquesta utilitat.


El trajecte entre Turquia i Lesbos, que pot allargar-se entre una i dues hores, costa uns 1.000 €. Sovint es fa en barques amb capacitat per a 30 persones, però les màfies que organitzen els viatges les omplen amb el doble de gent. Els ocupants pugen a la barca sense capità ni tripulants, en molt males condicions, i solen arribar al seu destí amb hipotèrmies i entumiment, sinó tenen pitjor sort i moren en l’intent.

Intercalades amb les seves paraules, també es van poder sentir les veus en primera persona de voluntaris i refugiats, projectades en vídeo. Així, es va escoltar l’Idris, un afganès de 30 anys que treballava de traductor per la OTAN a Kabul, i que va haver de marxar per por de represàlies. Un altre testimoni que no va necessitar traducció va ser el de Raúl Torres, un voluntari de 23 anys natural de Vic, que treballava a Grècia com a coordinador del projecte Better Days.


També van entrevistar Christofonos, un pastor ortodox californià que denunciava la responsabilitat subsidiària que té Occident envers la situació que s’està vivint, denunciant l’esforç que fan les autoritats gregues perquè les persones refugiades esdevinguin invisibles, inexistents. Stop Mare Mortum va néixer a finals d’abril del 2015 fruit de la indignació després de la mort d’unes 900 persones en un naufragi a la costa italiana, al canal de Sicília.

Es va crear per acabar tant amb les morts al Mediterrani com amb el desemparament que pateixen les persones que es veuen obligades a marxar de casa seva. També treballen per ampliar el concepte de persona refugiada, perquè entenen que aquelles que marxen de casa seva per motius econòmics i socials també han de ser acollides sota criteris de protecció internacional, perquè sovint fugir és l’única sortida possible a la situació de pobresa extrema en què es troben.


La seva tasca es basa en dos eixos: la mobilització i la sensibilització de la ciutadania, i la incidència política. Per això treballen fent concentracions i accions, xerrades, elaborant material de sensibilització i formulant propostes polítiques per aturar el genocidi que consideren que s’està produint: “El mar Mediterrani s’està convertint en una autèntica fossa comuna: des de l’any 200, hi ha perdut la vida més de 30.000 persones”.

Plataforma de suport de Blanes a Stop Mare Mortum

A banda de començar a fer bullir l’olla de l’opinió pública blanenca, el col·lectiu ja ha aconseguit recollir 525 € que aniran destinats íntegrament a la Plataforma Stop Mare Mortum. S’han recaptat a través dels dos berenars solidaris que ha organitzat, on es podien degustar diverses delícies preparades pel cuiner vegà Xavi Mausé: pizza d’espinacs i remolatxa, pinxos de carbassó a la vinagreta, pastissos de pastanaga i de garrofa, truita de patata i galetes artesanals, entre d’altres.


La portaveu de Blanes anima a tothom a col·laborar amb la plataforma: “Sabem que costa, que fa mandra, que de vegades no ens sentim propers a la gent que ho organitza, però creiem que el motiu de la nostra crida té tot el fonament i pot confluir amb totes les sensibilitats”. El correu de contacte de la Plataforma SMM a Blanes és stopmmblanes@gmail.com .


Data de realització: 06/23/2016 | Data de la darrera actualització: 06/23/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300