Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Amnistia Internacional promou des de Blanes la campanya “No passis olímpicament” pels JJOO de Brasil


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/12/2016 11:11:08 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

AmnistiaInternacionalAmnistia Internacional promou des de Blanes la campanya “No passis olímpicament” pels JJOO de Brasil

L’objectiu és lluitar contra la vulneració dels Drets Humans al Brasil, on 2.469 persones ja han mort a mans de la policia de Rio de Janeiro des que va ser triada seu dels pròxims Jocs Olímpics

Que el Brasil deixi de ser campió d’homicidis i comenci a batre rècords en drets humans. Aquest és l’objectiu de la nova campanya d’Amnistia Internacional que, amb el lema No passis olímpicament, denuncia l’augment del nombre d’homicidis per part de les forces de seguretat des que el país va resultar escollit amfitrió del Mundial de Futbol el 2014, i Rio de Janeiro la seu dels Jocs Olímpics d’aquest estiu. En definitiva, la campanya exigeix a les autoritats el respecte als drets humans.


Campanya Amnistia Internacional "No passis olímpicament!"
Coincidint amb l’inici de la campanya, a Blanes s’ha celebrat en aquesta població la reunió intergrups d’Amnistia Internacional Catalunya (AIC), en la qual han participat grups locals d’arreu del país. A banda de tractar els continguts d’aquest eix de treball que durant aquests dies s’incrementarà especialment davant l’imminent inici dels Jocs Olímpics, en la trobada es van tractar temes quotidians de l’organització, es va rebre formació i es van compartir bones pràctiques.

Els integrants d’Amnistia Internacional van aprofitar la reunió per fer una fotografia carregada de simbolisme a la platja de Blanes. D’aquesta manera, van formar unes anelles olímpiques de colors i van desplegar una pancarta prou explícita de la campanya on també s’hi reprodueix el lema No passis olímpicament que la identifica. D’altra banda, aquest cap de setmana també s’ha muntat un estand al Passeig de Mar, coincidint amb la celebració de la cursa Color Blanes X Runners, repartint informació sobre la campanya.


Estand emplaçament de sortida "Color Blanes X Runners"
Fotografia: Javier Calvete
Amb motiu de l’esdeveniment esportiu, Amnistia Internacional va fer una recollida de signatures amb l’objectiu de visibilitzar la vulneració dels drets humans a Brasil i aconseguir suports. Es tractava de sensibilitzar en especial als qui estimen l’esport i no volen que en ares d’aquesta celebració que hauria de servir per unir sensibilitats, races i països, s’aprofiti per vulnerar els més bàsics drets humans.


Reunió Amnistia Internacional Catalunya
Entre els assistents a la trobada que s’ha fet a Blanes també s’hi comptava Xavier Burgués, el nou president d’Amnistia Internacional Catalunya que precisament es pot dir que s’ha estrenat en el càrrec amb aquest esdeveniment, ja que va ser nomenat tot just el passat mes d’abril. També va participar en la reunió la portaveu d’AI Blanes, Ariadna Claret Carles, així com membres del grup local i tècnics de l’oficina de Barcelona que van donar suport logístic i de contingut.

Prop de 2.500 han mort al Brasil des que va ser designada seu dels JJOO

Segons dades d’Amnistia Internacional, el Brasil està entre els campions mundials en homicidis, amb gairebé 60.000 per any, dels quals prop de 40.000 van ser per armes de foc. La violència legal és selectiva: els joves negres són el principals grup de risc, i a més al 2015 la policia va ser responsable d’un de cada cinc homicidis comesos a Rio de Janeiro.

Les dades fetes públiques per AI indiquen que si es compta tan sols des de l’any 2009, quan la ciutat va ser escollida seu dels Jocs Olímpics, i fins al desembre del 2015, han mort 2.469 persones a mans de la policia. D’altra banda, durant l’organització de la Copa Mundial de Futbol el 2014 la policia de l’estat de Rio de Janeiro va matar 580 persones, un 40% més que el 2013. Malauradament, al 2015 aquesta xifra encara va ser fins i tot més alta: 645 persones mortes, 307 d’elles a la ciutat de Rio de Janeiro.


Per tots aquests motius, la portaveu d’Amnistia Internacional Blanes, Ariadna Claret Carles, ha remarcat: “El desplegament de seguretat abans i després dels Jocs Olímpics no pot suposar un increment de les violacions dels drets humans”. D’altra banda, també ha manifestat: “En els grans esdeveniments esportius, el Brasil no només ha fracassat a deixar un llegat positiu en termes de seguretat pública, sinó que ha incrementat les violacions de drets humans. Cal que les autoritats de seguretat pública i les entitats organitzadores dels Jocs Olímpics de Rio 2016 previnguin i actuïn contra la vulneració de drets humans”.


Durant tot aquest estiu Amnistia Internacional Blanes seguirà organitzant activitats per continuar incidint en la campanya No passis olímpicament!. Ho farà coincidint amb nous esdeveniments esportius que tindran lloc en aquest municipi, que es comunicaran a través de la plana web i el facebook de l’entitat: https://www.facebook.com/Amnistia-Internacional-Blanes-279848788782976/?fref=ts

El Brasil, campió mundial d’homicidis

A tenor de les xifres que ha fet públiques Amnistia Internacional, el què aparentment podria suposar un avantatge per un país i una ciutat com és allotjar uns Jocs Olímpics o un Mundial de Futbol, al Brasil de moment està significant una corrua d’efectes negatius. El Mundial de Futbol de 2014 va suposar que des del 2013 s’incrementessin el nombre de manifestacions per protestar contra la pujada del cost dels transports públics, les despeses excessives d’organització i, per contra, la insuficient inversió en serveis públics.


A més de l’increment del nombre d’homicidis per part de les forces de seguretat, Amnistia Internacional va documentar casos de repressió policial, amb un ús excessiu de la força contra manifestants, detencions arbitràries i intervencions violentes en comunitats marginades. A banda de les accions presencials a peu de carrer, AI també ha engegat una acció online per exigir a les autoritats competents que previnguin aquest tipus d’actuacions.

Tota la informació es pot trobar en aquest enllaç del web oficial de l’organització: https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/campanas/juegos-olimpicos-rio2016Data de realització: 07/12/2016 | Data de la darrera actualització: 07/12/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300