Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Una Comissió de la UE visita Blanes per conèixer el treball dels pescadors en la reducció de captures no desitjades


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/14/2016 04:36:15 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Una Comissió de la UE visita Blanes per conèixer el treball dels pescadors en la reducció de captures no desitjades

Forma part del projecte MINOUW, una iniciativa per trobar solucions per minimitzar els descarts de les pesqueres d’arreu d’Europa amb un pressupost de 5’9 M€

Avui dijous ha començat a Blanes una trobada de dos dies que aplega pescadors, representants del govern i l’ONG WWF (Fons Mundial per a la Natura), per tractar sobre els avanços que hi ha hagut en el projecte MINOUW. Es tracta d’un treball finançat per la Unió Europea que té com a objectiu contribuir a l’eliminació progressiva dels descarts en la pesca europea. La trobada s’allotja a la nova sala d’actes de la Confraria de Pescadors de Blanes.


Trobada UE Projecte MINOUW a Blanes
La captura de peces no desitjades, o rebuig, és un problema generalitzat de la pesca mundial. Les captures no desitjades es retornen mortes al mar en la majoria dels casos, el què suposa un malbaratament dels recursos naturals. El responsable del projecte MINOUW és Francesc Maynou, de l’Institut de Ciències del Mar-CSIC, qui ha explicat: “No hi ha un sistema de pesca perfecta per evitar el rebuig al 100%. Però hi ha espai per a la millora i la gestió adequada dels rebuigs, específicament a la Mediterrània, on té conseqüències per a tot el sector de la pesca, però sobretot en els ingressos dels pescadors i en la disponibilitat de recursos a llarg termini”.


Presentació de Francesc Maynou, responsable del projecte
D’altra banda, Maynou també ha puntualitzat: “Amb el projecte MINOUW estem utilitzant els millors coneixements científics disponibles, tenint en compte els impactes econòmics en la indústria, i promovent innovacions o millores en les eines i tecnologies de recollida de peixos per assegurar als pescadors que s’arriba a la menor quantitat possible de rebuig”. La iniciativa aplega pescadors, científics i els administradors de tota Europa al voltant de tres conceptes clau: enfocament participatiu, consultes de baix a dalt, i treball de camp.

Les activitats inclouen investigació pura, proves, i intercanvi de punts de vista i de pràctiques pesqueres, totes elles adaptades a les embarcacions locals reals. Les parts interessades participen en igualtat de condicions, i fins al març de l’any 2018 es desenvoluparan un total de 17 estudis de casos específics en 7 països, inclosa la pesca basada en les arts d’arrossegament, teranyina, rastell, nanses, cadups, tresmall i palangre, per fer un seguiment dels resultats i desenvolupar un conjunt de tècniques que puguin ser utilitzades pel nombre més gran possible de pescadors.


Els responsables del MINOUW s’han mostrat molt encoratjats amb els primers fruits, tal com explica Francesc Maynou: “Els primers resultats del projecte són molt prometedors. No només hem vist una forta participació dels pescadors, sinó també una voluntat molt forta per la seva part per resoldre tot el relacionat amb el rebuig. Han començat a compartir idees amb altres pescadors i científics de diferents països i amb altres parts interessades a resoldre el problema del rebuig. A més, s’ha desenvolupat una aplicació que ajudarà els científics a recopilar dades sobre el rebuig de forma voluntària”.

Per la seva banda, el president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya i patró major de la Confraria de Blanes, Eusebi Esgleas, ha valorat de manera molt positiva aquesta iniciativa: “Per a nosaltres és un honor poder participar en el projecte MINOUW que, en el cas de Blanes, és de pesca d’arrossegament. Pensem que els descarts, més que eliminar-los, el què caldria fer seria evitar pescar peix immadur. Això seria una mala política de pesca que hem de mirar d’evitar per poder aconseguir tenir una pesca sostenible”.


Durant la reunió de dos dies, que es clourà demà divendres, els participants estan compartint els seus resultats, incloent la visita a un projecte únic a Roses, una fàbrica que elabora productes del mar sobre la base del rebuig. Al llarg de la primera jornada d’avui dijous, que culminarà a la nit amb un sopar de germanor, els ha donat la benvinguda l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que ha desitjat que el projecte sigui un mitjà més per aconseguir que hi hagi una pesca més sostenible a nivell europeu.


Val a dir que tots els participants, de diverses nacionalitats i països, compten amb un sistema de traducció simultània, a través dels intèrprets que estan instal·lats en cabines insonoritzades que s’han muntat a la Confraria de Pescadors especialment per a la ocasió. Fins aquí, res d’inhabitual, però on sí que hi ha hagut una destacada singularitat és que, a banda de les traduccions al castellà, anglès, italià i portuguès -que són les que sempre s’ofereixen-, aquesta ha estat la primera vegada en què també hi havia el servei en català.


Cabines de traducció simultània
Un projecte europeu que compta amb 5’9 M€ de pressupost

El projecte MINOUW es va donar a conèixer als pescadors de Blanes el juny de l’any passat, en una jornada que es va allotjar a la Biblioteca Comarcal. Llavors es va presentar com un programa pesquer europeu per a la recerca i innovació Horitzó 2020 que compta amb un pressupost de 5’9 M€ per dur-lo a terme.


Confraria de Pescadors i Port de Blanes
La desaparició de la pràctica del rebuig es vol fer de manera progressiva, depenent del tipus d’embarcació, ja que l’obligació en el cas dels petits pelàgics ja va començar el gener de l’any passat. La idea és destriar les solucions més adequades a través de la recopilació d’informació de base conjuntament, colze a colze amb el sector pesquer.


S’està fent doncs a través d’un diàleg constant amb els usuaris finals per mesurar la seva viabilitat, així com analitzant les dimensions socioeconòmiques i ambientals de les possibles solucions. Per això, el projecte estimula el desenvolupament de tallers amb la participació de tots els actors implicats, seguint l’exemple del Pla de Co-Gestió del Sonso a Catalunya, en què també va col·laborar-hi la Confraria de Pescadors de Blanes.Data de realització: | Data de la darrera actualització: 07/14/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300