Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Joaquim Illas, el veí de Blanes més longeu, celebra avui el seu 107è aniversari


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/26/2016 05:14:47 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Joaquim Illas, el veí de Blanes més longeu, celebra avui el seu 107è aniversari

Amics, familiars i coneguts no s’han volgut perdre aquesta jornada tan especial, que també ha comptat amb la participació de l’alcalde i el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes

No és gaire usual que a Blanes se celebrin aniversaris de manera tan multitudinària durant tants anys. Però és que tampoc és habitual la persona que els protagonitza. Es tracta de Joaquim Illas i Illas, conegut amb el sobrenom d’en Falet, qui aquest dimarts ha celebrat el seu 107è aniversari i, per afegit –donat que avui també coincideixen el seu dia- el seu sant, enmig d’una festa que s’ha fet al migdia.


Celebració 107 anys Joaquim Illas, "Falet"
Com és habitual cada 26 de juliol des de fa 107 anys, en Falet ha celebrat a l’hora el seu sant i el seu aniversari rodejat d’amics, familiars i coneguts, que no s’han volgut perdre l’ocasió de saludar i felicitar un ciutadà tan longeu. Aquesta vegada, per fer-ho encara més especial, han acompanyat a en Joaquim Illas en la celebració dos equips de televisió de TV3 i de la Xarxa de Comunicació Local, que han rodat sengles reportatges protagonitzats per ell.


L'equip de Televisió de Catalunya obsequia amb un pastís a en "Falet"


L'equip de la Xarxa de Comunicació Local entrevista a en "Falet"
Precisament l’equip de Televisió de Catalunya ha aprofitat l’ocasió per obsequiar en Falet amb un pastís que lluïa les espelmes dels 107 anys, apagades pel mateix protagonista. Durant la celebració, que s’ha allotjat al Primer Casino de Blanes, també han felicitat a en Falet tant l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, com el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes, Quim Torrecillas.


Quim Torrecillas, Joaquim Illas i Miquel Lupiáñez
Joaquim Illas, que conserva el cap clar i les cames encara més àgils, va ser escollit pregoner de la Festa Major de Blanes de fa dos anys, al 2014. Des de llavors, si en Falet ja era prou conegut, ara encara ho és més. L’estimació que sent la gent de Blanes per ell, però, val a dir que ve de molt temps abans, ja que es pot ben dir que va ser triat per ser pregoner per aclamació popular.

Més d’un segle de vida viscuda amb vitalitat i dedicació

Vital de mena, Joaquim Illas resideix amb la seva família al centre de Blanes, i és força habitual trobar-se’l tot sol o acompanyat de la seva filla fent llargues passejades a pas lleuger. Ho fa amb unes cames més àgils que el bastó que l’acompanya, un somriure sempre a punt de dibuixar-se i una mirada entre l’enyor i la reflexió. No representa ni de bon tros l’edat que testimonia el seu carnet d’identitat, i menys encara quan rememora algun retall d’història amb tota claredat, o dóna la seva opinió respecte qualsevol tema que se li demani.


Només n’hi ha un que defuig tractar de manera taxativa: la política. Això és perquè, després que ha viscut 2 dictadures, 2 monarquies –que ara ja són 3- i 1 república, es refereix a la Guerra Civil definint-la d’una de les millores maneres amb què es pot qualificar qualsevol conflicte bèl·lic: un disbarat.


Joaquim Illas amb la seva família
En “Falet” va néixer al carrer Roig i Jalpí, en una escaleta al costat mateix de la casa on viu actualment, i el seu sobrenom li deu a son pare, que es deia Rafel, però a qui s’hi adreçaven com “Rafelet” o “Falet”. Joaquim Illas era el més gran de quatre germans i el seu primer ofici va ser en una espardenyeria (com el seu pare, que també treballava de pescador), una indústria que llavors era molt important a la vila.


També va treballar set anys al taller mecànic de la fàbrica de Can Tosas, així com en un altre negoci més petit. Quan la feina va escassejar, va haver de marxar a França per treballar durant un any a Burdeus, on va fer reparacions de vaixells com a torner. Pels volts de l’any 1950, després que durant molts anys havia estat treballant en fàbriques i tallers, Joaquim Illas va decidir dedicar-se de ple a la botiga familiar, on un dels puntals era la seva dona.
Data de realització: 07/26/2016 | Data de la darrera actualització: 07/26/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300