Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Més de 1.200 persones es manifesten a Blanes per reclamar la continuïtat de Nylstar


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/27/2016 11:45:18 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

LOGOMés de 1.200 persones es manifesten a Blanes per reclamar la continuïtat de Nylstar

La multitudinària mobilització, que ha superat la que es va fer al 2014 per idèntics motius, ha sortit des de davant la factoria i ha finalitzat al centre de la vila

Aquesta tarda-vespre de dimecres més de 1.200 persones han participat en la manifestació que s’ha fet a Blanes contra l’ERO d’extinció de Nylstar, reclamant que l’empresa és viable. La mobilització ha superat amb escreix la que va tenir lloc al 2014 per idèntics motius. Llavors, la manifestació que també es va fer ja va comptar amb el recolzament de l’Ajuntament de Blanes, que s’ha tornat ara a repetir.


Autor Fotografies: Javier Calvete
La mobilització ha començat pocs minuts després de les sis de la tarda, i ha sortit des de davant de l’entrada principal a la factoria, a la Carretera de l’Estació. Des d’allà els centenars de persones –primer eren unes 600 i posteriorment se n’han anat afegint pel camí fins superar les 1.200- han continuat per la Carretera d’Accés a la Costa Brava, la GI-682.


El pas dels manifestants ha fet necessari tallar el trànsit durant uns minuts a la carretera, i després el recorregut ha seguit fins al port, on han donat la volta per finalitzar a la Plaça dels Dies Feiners, darrera l’edifici consistorial. Allí s’han congregat tots els participants per escoltar els parlaments que han encapçalat Juanjo Rodríguez, president del Comitè d’Empresa, i Antonio Rodríguez, membre del comitè.

“Salvem Nylstar. No al tancament”

La capçalera de la manifestació la flanquejava una pancarta on es podia llegir “Salvem Nylstar. No al tancament”, un lema que també s’ha imprès en centenars de samarretes que lluïen bona part dels participants. La marxa ha inclòs consignes contra qui els treballadors i treballadores consideren que és el màxim responsable de la situació que es viu a la factoria blanenca: Alfons Cirera, president del Grup Praedium, actual propietari de l’empresa.


Els representants dels treballadors i treballadores han tornat a reiterar avui que l’expedient per acomiadar 155 membres de la plantilla és en realitat un tancament encobert, i reclamen a l’Ajuntament de Blanes que sota cap concepte requalifiqui els terrenys de la Nylstar. En aquest sentit l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que també ha participat en la manifestació igual que d’altres membres de l’equip de govern i de la resta de partits amb representació municipal, ha reiterat que el consistori no permetrà aquest extrem de cap de les maneres.

Parlament Juanjo Rodríguez, president del Comitè d’Empresa de Nylstar :

Treballadors i treballadores de Nylstar, veïns i famílies de Blanes. Bona tarda a tothom. Abans de res, vull agrair a tot el poble de Blanes, així com al seu Ajuntament l’estimació que ens han mostrat envers la nostra SAFA participant activament en aquesta manifestació per la continuïtat de la SAFA i per a defensar els nostres llocs de treball de Blanes i la nostra comarca.

Vull agrair també a totes les empreses del sector tèxtil procedents de tot l’estat l’esforç que han fet per estar avui aquí amb nosaltres: Antex, Trety, Dogi, Selvafil, Torraspapel, Sanofi, Hutchinson, etc. També ens han arribat nombroses cartes de solidaritat i suport d’empreses del sector tèxtil d’Andalusia, Aragó, Castella-La Manxa, Galícia, País Basc i, com no, d’arreu de Catalunya. Perquè Nylstar –SAFA- ha estat i és una empresa model, respectada en tot l’estat espanyol.


Companys i companyes de Nylstar: en aquests moments és difícil evitar que la moral no estigui pel terra veient com en aquests últims tres anys s’agafava el fruit de l’esforç dels treballadors de cent anys en aquesta empresa i es dilapidava només per a satisfer egos personals. Egos que han arribat amb aires de grandesa, amb prepotència i arrogància, i que han menyspreat l’experiència de generacions senceres de treball en la SAFA.

Moltes famílies d’aquest poble han tingut a l’avi, al fill i al net treballant en aquesta empresa. Hem estat sempre una empresa senzilla, tot i ser pionera en els nostres productes, i amb una qualitat envejada pels nostres competidors, així com un caràcter servicial i condescendent amb els nostres clients.

Hem treballat així durant 100 anys, essent els millors en la nostra feina, sense arrogància, sense presumir, i potser ha estat això el què ens ha permès a tots, companys, tenir treball i prosperitat durant aquests 100 anys. És cert que en aquesta empresa s’ha hagut de produir i treballar molt per tenir uns beneficis modestos. Els que som d’aquest mon del tèxtil sabem que aquesta és la realitat del sector, que hem de deixar-nos-hi el cor i l’alè per seguir vivint amb una mica de dignitat.


És cert, la gent del tèxtil som patidors. La SAFA hem estat exemple per a tota la nostra indústria del tèxtil de l’estat. Hem estat líders i hem obert fronteres a l’exportació després del franquisme, accedint a mercats europeus. No només hem superat la crisi del tèxtil, que va portar la inundació de productes procedents de la Xina, sinó que a més a més hem competit amb ells exportant a la Xina.

Ni les bombes que van caure sobre la Nylstar durant la Guerra Civil van aconseguir aturar la fàbrica, aquesta fàbrica que des de fa dècades se la coneix com l’Orgull de Blanes. Només ens situen a la corda fluixa, com en d’altres empreses del tèxtil del nostre país, els empresaris especuladors que volen embutxacar-se 100 anys de treball, 100 anys de sacrifici de les dones i dels homes de la Nylstar, de la nostra SAFA.

Hem patit molts expedients, expedients que han afectat totes les famílies de Blanes de forma més directa o indirecta, però sempre ens ha quedat el consol de veure com al final la fàbrica, la nostra SAFA, seguia en funcionament, era el nostre orgull, aquella pionera que va porta la indústria a Blanes.


Parlament Juanjo Rodríguez, president Comitè d'Empresa Nylstar
Avui tots estem cabrejats, molt cabrejats, perquè quan durant aquests tres últims anys la direcció d’aquesta empresa tirava d’arrogància davant dels clients, presumint de marca, la nostra marca, i posant Meryl –segons deien ells- en valor, tots els treballadors, tot el comitè li cridàvem a ple pulmó que això era el tèxtil, que aquí s’ha d’invertir molt per guanyar una mica i amb molt de treball. Els vam avisar que aquest canvi de rumb i aquesta prepotència feia que els clients se’ns tiressin en contra. Que no s’oblidi aquest empresari especulador i subhaster que aquesta marca la hem situat nosaltres en el mercat, i el seu valor és fruit del treball i bon fer dels treballadors de Nylstar.

Aquests bojos del poble que portem aquí 100 anys, que no hem viscut res més que la nostra Nylstar ho dèiem i no ens van fer cas. Doncs bé, ens rebenta tenir raó, però els vam dir que s’equivocaven i ho han fet, el més fotut és que aquella equivocació la pagarem tots els treballadors de Nylstar.

Amb tot, que els quedi clara una cosa: la gent del tèxtil, les seves dones i els seus homes som grans patidors, i aquesta capacitat és la que ens fa tenir un esperit de lluita que aquests especuladors no es poden ni imaginar. La manifestació d’avui només és el començament de les mobilitzacions i de la lluita. Per això, que et quedi clar, Alfons Cirera, anem a salvar la Nylstar.

Companys, no pararem fins a tornar a tenir la nostra empresa en marxa. Que a tots els quedi molt clar, ens barallarem per la continuïtat de Nylstar, de SAFA, i dels seus llocs de feina. Coratge i a seguir lluitant !

Data de realització: | Data de la darrera actualització: 08/01/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300