Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes homenatja al fotògraf Josep Pons i Girbau (1889-1966), un dels pioners del cinema a Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 07/30/2016 12:07:06 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes homenatja al fotògraf Josep Pons i Girbau (1889-1966), un dels pioners del cinema a Catalunya

Amb motiu del 50è aniversari de la seva mort, l’Arxiu Municipal de Blanes ha organitzat una exposició que es podrà visitar a la Sala M. Luisa García-Tornel fins al 30 de setembre

El vespre d’aquest passat divendres es va inaugurar a la Sala Maria Luisa García-Tornel, al cèntric Carrer Ample, una exposició d’aquelles que fan poble. Organitzada per l’Arxiu Municipal de Blanes, la mostra vol ser un primer homenatge a l’artista Josep Pons Girbau (Blanes, 1889 – Reus, 1966) amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.


Inauguració de l'Exposició d'Homenatge a Josep Pons Girbau
Al centre de la imatge, el tinent d'alcalde de Cultura i Arxiu, Quim Torrecillas
Un dels racons més especials de l’exposició és una galeria on s’han penjat un bon nombre de retrats cedits per famílies de Blanes majoritàriament. L’anècdota de la inauguració d’ahir va ser precisament que alguns dels qui van assistir-hi es podien reconèixer immortalitzats ells mateixos o bé familiars seus, en una prova més que es tracta d’una mostra de memòria viva de Blanes.


L'alcalde, regidors i regidores, el fill del fotògraf homenatjat
i membres de l'Arxiu Municipal de Blanes
La inauguració de l’exposició la van encapçalar ahir al vespre l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Quim Torrecillas i el fill del fotògraf i cineasta, Josep Pons i Tordera. També hi van assistir el director i el tècnic de l’Arxiu Municipal, Toni Reyes i Aitor Roger, respectivament, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes.

Josep Pons i Girbau, el retratista de Blanes

En el record de molts blanencs i blanenques, Josep Pons i Girbau –conegut també amb el sobrenom de Pepito Pons- ha estat el retratista per excel·lència de la vila, ja que va exercir com a fotògraf durant la primera meitat del segle XX i va arribar a fer milers de retrats destinats principalment a àlbums familiars. Paral·lelament a aquest tipus d’obres, també va destacar en la fotografia artística, en els treballs fotogràfics meteorològics i en el cinema.


Els retrats de tipus, costums i escenes populars, amb caps d’estudi de pescadors, mariners o rodamóns, on emfatitza els detalls de la seva fesomia, són especialment remarcables. Amb la seva tècnica, Pons i Girbau va intentar superar els retrats estàtics herència del segle XIX. Ho feia buscant el perfil més psicològic de les persones a qui retratava, així com en l’ambientació dels personatges.


L’exposició d’aquest 2016 repassa la vinculació de l’artista amb Blanes a través dels seus retrats d’estudi i d’algunes fotografies dels paisatges de la vila gironina que tant estimava. De cara a l’any vinent, l’Arxiu Municipal s’ha plantejat fer una exposició de més abast per donar a conèixer totes les facetes del creador: el fotògraf artístic, el retratista de núvols i el pioner del setè art.


En aquest sentit, des de l’Ajuntament de Blanes s’ha fet una crida a la ciutadania, i se l’ha convidat a fer arribar a l’Arxiu Municipal les fotografies familiars d’estudi que puguin conservar realitzades per Josep Pons i Girbau. Es tracta de poder ampliar la galeria de retrats de l’exposició perquè, al 2017, es faci una nova mostra a l’entorn del retratista de Blanes.

Un dels pioners en l’art cinematogràfic a Catalunya

A banda de la seva extensa faceta com a fotògraf, Josep Pons Girbau va ser un dels pioners en l’art cinematogràfic a Catalunya. Va col·laborar amb les principals productores de l’Època, com Barcinografo o Royal Films. L’any 1915 va rodar La Costa Brava, al 1918 Unión que Dios bendice, i al 1920 dos treballs cinematogràfica més: Producció i Exportació d’Oli i El Expósito.


Al centre de la imatge, Josep Pons i Tordera, fill del fotògraf,
parlant amb autoritats i el director de l'AMBL
Especialment remarcable és la col·lecció de núvols que va realitzar com a fotògraf oficial del Servei Meteorològic de Catalunya de 1921 a 1939. Va disparar un gran nombre de fotografies del cel català per al Centre d’Estudis dels Núvols creat per encàrrec de la Fundació Concepció Rabell i Cibils, promoguda per Rafel Patxot.


Aquesta col·lecció és de les més valuoses que es conserva arreu del món, i d’altra banda la seva tècnica va crear escola, ja que va aconseguir que els clixés no quedessin cremats. A més, va crear un sistema de mesura de diferents paràmetres físics a partir de la fotografia de núvols. També és l’autor de moltes de les imatges de l’Atlas Internacional dels Núvols (1935), d’obligada consulta als observatoris d’arreu del món. Va col·laborar a la revista Recull, i al Butlletí del Centre Excursionista de Gràcia, i va publicar unes memòries sota el títol de Recordances.

Aquesta primera exposició sobre Josep Pons i Girbau, El Retratista de Blanes, es podrà visitar a la Sala Maria Luisa Garcia-Tornel fins al 30 de setembre, de dilluns a divendres d’11 a 13h, i de 18 a 21 h, i els dissabtes i diumenges de 18 a 21 h.

Cronologia Vital i Personal

El 17 d’octubre de l’any 1889 va néixer Josep Pons i Girbau i l’afecció per la fotografia li va arribar anys després a través del seu cosí Francesc Girbau, que tenia una càmera. Tot just començar el segle XX, aconsegueix la primera càmera fotogràfica. Li va costar 25 pessetes que va reunir treballant en una espardenyeria i en un barberia. Amb 15 anys, la família el va enviar a Barcelona perquè aprengués l’ofici d’adroguer però, descontent, ho va deixar córrer.


Josep Pons i Girbau - Catàleg AMBL
Amb l’ajut d’uns amics del seu pare, als 17 anys va entrar d’aprenent a la prestigiosa Casa de Fotografia Areñas del Carrer de Barcelona. Per l’aprenentatge teòric i pràctic el seu pare va pagar 150 pessetes, i als 18 anys va aconseguir el certificat de fotògraf. Va ser llavors quan son pare li va regalar una càmera fotogràfica professional i amb el seu ajut van muntar un estudi fotogràfic modern en una casa familiar de Blanes; entre el carrer dels Valls i el carrer Mercaders.

L’any 1909 va obrir de manera oficial l’estudi fotogràfic a Blanes, i al 1910 una fotografia seva es va publicar a La Ilustració Catalana, la revista il·lustrada més important del moment a Catalunya. Al 1913 es va casar amb la blanenca Francesca Tordera i Collell, i aquell mateix any va ser premiat en el Concurs Fotogràfic de Terrassa. Un any més tard va néixer el seu únic fill, Josep Pons i Tordera.


Josep Pons i Girbau - Catàleg AMBL
Durant els següents anys, la professionalitat de Pons i Girbau es va anar estenent en el món fotogràfic, afegint-s’hi també en els cercles del cinema. Així, l’any 1918 va dirigir juntament amb Francesc Carreras el migmetratge Unión que Dios bendice, i al 1919 la fotografia del film Vida cruel, vida de color, del director Alfons Roure.

Un any més tard, al 1920, també es va encarregar de la direcció fotogràfica de la pel·lícula Els rats penats, rodada a Blanes amb molts extres de la vila. Tot i l’èxit que va tenir, després d’aquest rodatge l’artista va abandonar el món del cinema i es va bolcar en el fotogràfic.


L’any 1959 es va jubilar de la seva feina al Departament Cartogràfic de la Diputació de Barcelona, i a principis dels anys 60 va començar a patir una malaltia mental degenerativa. L’Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes (AFIC) va retre-li homenatge al 1960, i al 1965 el va nomenar President Honorari. Després que aquell mateix any va morir la seva dona, Josep Pons Girbau va finar el 19 d’agost de 1966 a l’edat de 76 anys.

Tot just un any més tard, l’Ajuntament de Blanes va encetar la tradició d’homenatjat Pons utilitzant les seves imatges en programes, cartells i felicitacions municipals, i al 1973 va organitzar l’exposició Josep Pons i Girbau, precursor i artífex de la fotografia. Dos anys més tard, el fill únic de l’artista va fer donació a l’Ajuntament de Blanes de part del fons documental de son pare.
Data de realització: 07/30/2016 | Data de la darrera actualització: 07/30/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300