Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes organitza el 1er Concurs de Trauma en Emergències de Catalunya


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/05/2016 12:09:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes organitza el 1er Concurs de Trauma en Emergències de Catalunya

Participaran equips d’arreu del país, així com convidats d’altres comunitats fora de concurs, ja que competeixen a nivell internacional. Els tres primers es classificaran per l’estatal

Ja se sap que en qualsevol professió cal reciclar-se i exercitar-se constantment per no perdre efectivitat en la feina. Un dels col·lectius que ho tenen més clar són els sanitaris i els d’emergències, que necessiten no perdre pràctica i estar al corrent de nous procediments que, especialment en l’àmbit de l’atenció mèdica, pot significar salvar la vida a les víctimes que atenen.

Per posar a prova aquests coneixements, però amb la tranquil·litat que es tracta d’una situació controlada, s’organitzen a nivell estatal i internacional trobades d’excarceració de Bombers. Conegudes amb el nom de Trauma Challenge, des de fa tres anys també s’organitzen a l’estat espanyol aquest tipus de competicions que, fins ara, eren inèdites a Catalunya.


Concurs de Trauma: maniobres d'atenció víctima
El primer pas l’ha donat Blanes, que el proper dissabte 10 de setembre organitza el 1er Concurs de Trauma en Emergències de Catalunya. Serà puntuable pel Concurs de l’Estat Espanyol, i està organitzat pel Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes amb el suport de SINDI.CAT, el Sindicat de Tècnics d’Emergències Sanitàries i Tècnics de Transport Sanitari.


La competició servirà per classificar-se al Campionat d’Espanya que es farà al desembre a València, i està previst que hi participin un total de 32 professionals de seguretat i sanitaris, estructurats en 16 equips de 2 persones. Entre aquests 16 equips, n’hi haurà tres d’Andorra, Galícia i València que participaran a nivell d’exhibició, ja que competeixen a nivell internacional.

Actuacions en traumes de diferents nivells

A Catalunya aquesta primera experiència que es farà a Blanes no tan sols està dirigida als professionals del cos dels Bombers. Està oberta a la participació de tots els professionals que actuen en casos d’atenció de víctimes de trauma tant en accidents de trànsit com laborals, independentment del seu càrrec o categoria professional. Alguns dels exercicis seran en cotxes i d’altres en motos/ciclomotors.


Cas real d'atenció a una víctima d'accident de trànsit a Blanes
Totes les actuacions estaran supervisades per jutges/assessors amb una amplia experiència en el sector d’emergències extrahospitalàries. Es tracta de membres de l’APRAT, l’Associació Professional de Rescat en Accidents de Tràfic, que també col·labora en l’organització del concurs. Els concursants hauran d’implementar tècniques d’immobilització del pacient, així com de tractament i extracció del vehicle on han quedat atrapats.

Els equips s’enfrontaran a dues situacions genèriques: Maniobra Simple i Maniobra Complexa. En les Maniobres Simples hi haurà una sola víctima, i els equips disposaran de 10 minuts des que entren a l’escena + un minut de transferència del malalt als jutges. Per la seva banda, en la Maniobra Complexa hi haurà dues víctimes, i la duració en aquest cas serà de 15 minuts des que s’entra en escena + 1 minut de transferència als jutges. En tots dos casos l’equip romandrà confinat abans d’entrar en escena perquè l’organització la pugui preparar.


Un cop finalitzada cada prova, els jutges es reuniran amb els respectius equips per donar-los a conèixer les mancances i fortaleses, sense desvetllar encara la puntuació que han obtingut. Es valorarà que hagin tractat la víctima segons els protocols establerts, així com immobilitzar les ferides i/o traumes de manera adient i adaptada a les lesions que pateix.


Al finalitzar el concurs es lliurarà un diploma de participació a tots els equips, així com un trofeu als tres primers classificats. El 1er Concurs de Trauma en Emergències de Catalunya que tindrà lloc a Blanes el proper dissabte 10 de setembre, s’allotjarà a l’interior i a l’exterior de l’antic pavelló d’esports, a tocar de la Plaça dels Països Catalans, des de les 10 del matí fins les 5 de la tarda.
Data de realització: 09/05/2016 | Data de la darrera actualització: 09/05/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300