Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

26 professionals de les emergències participen al 1er Concurs de Trauma de Catalunya, que s’ha allotjat a Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/10/2016 01:04:19 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

26 professionals de les emergències participen al 1er Concurs de Trauma de Catalunya, que s’ha allotjat a Blanes

Ha estat la primera vegada que s’ha organitzat una competició d’aquestes característiques arreu del país, amb bombers, sanitaris, policies i efectius de cossos d’emergència en general

Blanes ha estat la ciutat que avui dissabte ha allotjat la primera edició del Concurs de Trauma de Catalunya, una competició fins ara inèdita en aquest país. Organitzat pel Departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes amb el suport de SINDI.CAT, el Sindicat de Tècnics d’Emergències Sanitàries, aquesta primera edició ha estat valorada de manera molt positiva per l’èxit de convocatòria que ha tingut, així com pel nivell dels equips.


1er Concurs de Trauma de Catalunya - Fotografies: Marc Romero
En total, han participat 26 professionals que pertanyen a diversos cossos d’emergències i mèdics, estructurats en 13 equips de 2 persones cadascun: bombers, policies i sanitaris. D’aquest total, n’hi hagut 3 que ho han fet a nivell d’exhibició i sense competir, ja que provenen d’Andorra, Galícia i València. Després que el concurs ha començat aquest matí, no serà fins a darrera hora d’avui dissabte que es coneixerà la puntuació final i, per afegit, el primer millor equip que s’haurà classificat per participar en l’estatal que es farà al desembre a València.

L’objectiu del 1er Concurs de Trauma de Catalunya, però, no ha estat tant el de competir com posar a prova els coneixements dels equips perquè no perdin la pràctica. També ha estat una ocasió per aprendre nous procediments que, especialment en l’àmbit de l’atenció mèdica, pot significar salvar la vida a les víctimes que atenen.


Conegut internacionalment amb el nom de Trauma Challenge, el concurs estatal compta amb tres anys de vida, mentre que en canvi a Catalunya ha estat la primera vegada que s’ha organitzat. En definitiva, el plantejament dels casos que es presenten en el concurs amb la màxima veracitat –amb voluntaris i voluntàries que fan de víctimes amb la corresponent caracterització- és similar als simulacres que periòdicament organitzen els cossos d’emergències però, en aquest cas, amb un format de competició.


El concurs s’està allotjant a l’antic pavelló municipal d’esports de Blanes, ja que es necessita poder disposar d’un espai de grans dimensions per enquibir els casos d’accidents que es proposen atendre i resoldre als diferents equips. Per fer-ho més còmodament i facilitar la tasca als concursants, l’espai s’ha estructurat en tres grans àrees.

Atencions a víctimes en accidents de trànsit i laborals

Al llarg de tota la jornada, els equips s’estan enfrontant amb casos d’atenció de víctimes de trauma, tant en accidents de trànsit com laborals. Al llarg del concurs cada equip ha d’actuar en dues situacions genèriques: la Maniobra Simple i la Maniobra Complexa. En les primeres hi ha una sola víctima i disposen de 10 minuts des que entren en escena + 1 minut de transferència del malalt als jutges.


En els exercicis de Maniobra Complexa hi ha dues víctimes, i la duració en aquests casos és de 15 minuts + 1 minut de transferència als jutges. En tots dos casos els equips romanen confinats abans d’entrar en escena perquè l’organització pugui preparar els casos amb el màxim detall. Un cop acaben les respectives proves, els jutges es reuneixen amb els equips i els expliquen les mancances i fortaleses que han implementat, sense desvetllar encara la puntuació obtinguda.

El què es valora i atorga major puntuació és que s’hagi tractat la víctima segons els protocols establerts, així com immobilitzar les ferides i/o traumes de la millor manera que s’adapti a les lesions que pateixen les víctimes. Els concursants han de posar en pràctica tècniques d’immobilització del pacient, així com de tractament i extracció del vehicle on han quedat atrapats, i per això en alguns exercicis s’estan utilitzant cotxes o motocicletes.


El cap de Protecció Civil Blanes, Josep Lluís Pouy, donant la benvinguda
Els exercicis els puntuen i supervisen jutges/assessors amb una amplia experiència en el sector d’emergències extra-hospitalàries. Són membres de l’APRAT, l’Associació Professional de Rescat en Accidents de Tràfic. Al terme del concurs està previst que es lliurin diplomes de participació a tots els equips assistents, així com un trofeu als tres primers classificats, els que hauran obtingut les millors puntuacions, un acte que encapçalaran l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, el cap de Protecció Civil de l’Ajuntament, Josep Lluís Pouy, i el portaveu d’APRAT, David Fernández.

Data de realització: 09/10/2016 | Data de la darrera actualització: 09/10/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300