Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes millora la seguretat dels vianants en el tram final del Carrer Salut, al centre de la vila


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 09/21/2016 11:05:36 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes millora la seguretat dels vianants en el tram final del Carrer Salut, al centre de la vila

Els treballs s’han consensuat amb els veïns, l’AVV del barri, la direcció del col·legi que hi ha en aquest carrer i els grups municipals de l’Ajuntament, que va convocar sengles reunions

Coincidint amb la represa de la normalitat que suposa l’inici del curs escolar, Blanes ha estrenat les obres que s’han fet en el tram final d’un dels vials del centre del municipi, el Carrer Salut. No han estat uns treballs de gran calat, però sí que feia temps que els seus veïns i usuaris –hi ha un centre escolar en el seu recorregut- havien demanat que s’implementessin alguns canvis, principalment per millorar la seguretat dels vianants.


Tram final Carrer Salut: itinerari per a vianants
Abans de dur-ho tot a la pràctica, es van celebrar dues assemblees amb veïns i veïnes de la zona, representants de l’Associació de Veïns de Raval –el barri on està localitzat el Carrer Salut-, i la direcció del Col·legi Santa Maria, ja que un dels accessos al centre educatiu es fa pel Carrer Salut. En les dues trobades també van participar tècnics de l’Ajuntament i representants de les forces polítiques municipals. Tant els veïns com les parts afectades van poder opinar i suggerir quins canvis creien més necessaris.

Les modificacions suggerides les van estudiar els tècnics de Mobilitat i Trànsit de l’Ajuntament de Blanes, i les que van considerar més adequades es van encarregar de traslladar-les sobre el paper, un projecte que es va dur a la pràctica entre finals d’agost i la primera quinzena de setembre. Els treballs havien de començar abans, però es va haver d’ajornar l’inici perquè coincidís amb els que també havien de fer una companyia telefònica, que havia demanat permís per obrir una part del carrer per a la instal·lació de fibra òptica.


El compromís de l’Ajuntament de Blanes va ser que les obres estarien enllestides abans que comencés el curs escolar i, com que també es volia evitar haver de tancar l’accés al trànsit del carrer dues vegades, es va coordinar amb el timming de l’empresa de telecomunicacions. Els darrers detalls de les obres de millora del tram final del Carrer Salut s’han enllestit aquests darrers dies.

Millora de la Seguretat dels Vianants

L’actuació ha prioritzat la seguretat dels vianants, ampliant les zones protegides per on poden passar. Per aconseguir-ho, s’han creat espais al costat de les voreres que s’han pintat en vermell i s’han protegit amb pilones que impedeixen que els vehicles puguin aparcar-hi. Sobre l’espai en vermell, que discorre paral·lel a les voreres, s’ha pintat la silueta d’un vianant, per evidenciar encara més la prioritat de pas de l’itinerari.


També s’ha reforçat tant la senyalització vertical com la horitzontal, amb el pintat dels límits de velocitat que, conforme s’apropa la cruïlla del Carrer Salut amb el Carrer Ample –un vial molt transitat-, disminueix fins als 10 km/h. Aquesta protecció es complementa amb el senyal d’STOP pintat al terra i amb un senyal vertical que obliga els conductors a aturar-se en una cantonada que està complementada amb un mirall de seguretat.

Una altra millora ha consistit en actuacions d’obra civil, amb l’adaptació de guals en trams concrets perquè puguin ser utilitzats per usuaris amb mobilitat reduïda o pels qui duen carretes amb nadons i de la compra. Es tracta de rampes que suavitzen la vorera fins que arriba al nivell de la calçada. Una d’elles està en la cruïlla amb la Travessia de Jaume I, i l’altra en l’accés d’entrada al Col·legi Santa Maria.


En aquest darrer sentit, l’itinerari de zona escolar i/o de vianants protegit que s’ha creat aprofita la traçada del carrer per obligar els vehicles a que facin un recorregut no lineal. D’aquesta manera, es contribueix a què la seva velocitat no pugui ser elevada, a banda de les indicacions de senyalització. Pel que fa al seu cost, la major part de la mà d’obra per instal·lar les pilones i elements de seguretat ha anat a càrrec de les Brigades Municipals, l’adquisició d’aquests elements s’ha fet a través de la Policia Local, i la senyalització amb l’empresa que se n’encarrega.

Un primer pas cap a un projecte definitiu

Els regidors d’Obra Pública i Mobilitat, Juanjo Navarro i Albert Sanz respectivament, han coincidit en valorar positivament tot el procés que s’ha seguit per dotar de major seguretat el trànsit de vianants en aquest carrer. No tan sols pel resultat, que s’ha considerat excel·lent, sinó també perquè s’ha consensuat amb els veïns i els usuaris que l’utilitzen prioritàriament, així com amb els grups polítics municipals.


D’altra banda, han avançat que es tracta d’un primer pas de cara a la redacció d’un projecte més complex i definitiu. Aquestes futures obres, que es volen implementar quan es disposi d’una partida pressupostària adequada, consistirien en habilitar una plataforma única, a l’estil de la que hi ha al Carrer S’Auguer o al Carrer Ample.

Es tracta d’adoptar la fesomia dels vials que són com les illes de vianants, on no hi ha separació entre la zona on circulen els vehicles i la gent de a peu. Els tècnics de Mobilitat i Seguretat aconsellen que en aquells vials on és impossible eixamplar les voreres perquè no hi ha suficient espai –com és el cas del Carrer Salut-, es facin plataformes úniques.


Tot i que podria semblar que quan desapareixen les voreres la seguretat dels vianants disminueix, els entesos en la matèria asseguren que produeix l’efecte contrari, ja que tant conductors com vianants extremen les precaucions. Amb l’execució de les obres que s’han enllestit al Carrer Salut, es tanca una demanda dels veïns que es portava debatent des de principis d’any.
Data de realització: 09/21/2016 | Data de la darrera actualització: 09/21/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300