Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un centenar d’estudiants d’arquitectura proposaran projectes per fer als terrenys de l’Illa de Blanes


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/05/2016 06:06:33 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Un centenar d’estudiants d’arquitectura proposaran projectes per fer als terrenys de l’Illa de Blanes

Es tracta de projectes acadèmics que desenvoluparan al llarg d’aquest curs com a pràctica. Compten amb el suport de l’Ajuntament de Blanes, que exposarà els treballs realitzats

Aquesta tarda s’han trobat plegats per primera vegada a Blanes bona part dels 120 alumnes que durant tots aquests mesos, com un treball de curs, elaboraran propostes per dur a terme en els terrenys de l’Illa de Blanes. Es tracta del què inicialment es va conèixer com el Projecte Isosaki, que havia de dissenyar el reconegut arquitecte japonès Arata Isosaki.

Prendre el relleu de l’arquitecte Arata Isosaki

Després que es van elaborar fins a dues propostes de contingut i un primer esbós arquitectònic elaborat pel mateix Isosaki fa 15 anys, finalment el projecte no es va tirar endavant i va quedar descartat durant la primera dècada d’aquest segle. Ara, a través d’una proposta conjunta entre l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona (ETSAB-UPC) i l’Ajuntament de Blanes, cadascun dels estudiants elaborarà sengles projectes acadèmics com a pràctica.


Trobada dels estudiants a la Plaça dels Països Catalans
Els alumnes són de quart curs de l’ETSAB-UPC, i l’experiència forma part de l’assignatura de Projectes, la més important que s’imparteix en aquesta carrera tècnica. Cada alumne s’encarregarà d’elaborar una proposta, aplegats en grups encapçalats per una desena de professors que imparteixen l’assignatura, i que tenen cadascun d’ells uns criteris determinats.

D’aquesta manera, l’Ajuntament tindrà un centenar de visions diferents sobre què es pot fer en els terrenys de l’Illa de Blanes. Els alumnes han de desenvolupar dos tipus d’espais: equipaments públics i equipaments privats, d’acord amb el plantejament inicial que tenia el projecte i els usos i serveis recollits en el POUM.


També hauran de seguir els criteris que ja es van marcar inicialment, en el sentit que els equipaments públics i privats havien de generar prou recursos econòmics per auto-sostenir tot el conjunt de l’Illa de Blanes, així com per contribuir a anar pagant el deute contret amb l’ICF per finançar la Ciutat Esportiva. En aquest sentit, el projecte contemplava la construcció d’un complex lúdico-cultural –que havia de ser el principal reclam- un hotel, un centre comercial, un auditori, una zona verda i altres elements.

Primera trobada de tots els estudiants a Blanes

La d’aquesta tarda ha estat la primera trobada que han fet de manera conjunta i formal tots els estudiants d’arquitectura, tot i que amb anterioritat alguns d’ells ja s’havien traslladat a Blanes extraoficialment per començar a familiaritzar-se amb el terreny in situ. En primer lloc els estudiants s’han concentrat a la Plaça dels Països Catalans per trepitjar terreny acompanyat dels professors.


Benvinguda amb la regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya,
i l'arquitecta municipal, Mercè Prades
Després, la reunió ha continuat a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Blanes, on els ha rebut la regidora d’Urbanisme, Pepa Celaya, acompanyada de l’arquitecta municipal, Mercè Prades. També ha participat el regidor de l’Ajuntament de Blanes Víctor Catalan, exestudiant d’arquitectura, que ha propiciat aquesta pràctica entre el consistori i la seva universitat.

Després de la benvinguda oficial, ha començat una classe formal, un aprenentatge que enlloc de fer-se a les aules de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat de Barcelona, s’ha acollit aquesta tarda a la Sala de Plens. El programa de pràctiques compta amb dues fases: en la primera -que ha comptat amb tres setmanes de temps-, els alumnes han fet propostes de la zona verda i han marcat els espais on aniran les edificacions.


En la segona fase, que començarà el proper 10 d’octubre i s’allargarà fins al 20 de gener, hauran d’elaborar els respectius projectes de continguts. La intenció de la universitat és plantejar al consistori la signatura d’un conveni que inclogui tres punts principals: la publicació dels projectes finals, l’exposició amb panells rígids dels més destacats i poder atorgar premis –consistents en material didàctic i educatiu- als millors treballs.


Fotografia de grup dels estudiants i els professors
Els professors han valorat molt positivament el recolzament que han trobat en l’Ajuntament de Blanes per poder dur a terme aquesta experiència, ja que consideren que pels seus alumnes és tot un estímul poder treballar amb la realitat, i els serveix per poder reflexionar sobre el terreny. D’altra banda, també entenen que és una manera prou eloqüent perquè la universitat pública es posi al servei de la societat.
Data de realització: 10/05/2016 | Data de la darrera actualització: 10/05/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300