Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/19/2016 04:39:16 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

La junta local de l’Associació Contra el Càncer de Catalunya ha instal·lat una taula informativa on s’han repartit llaços roses i s’han venut diversos articles per recaptar fons econòmics

Durant aquest 2016, a Catalunya s’han diagnosticat un total de 4.687 nous casos de dones amb càncer de mama. És el tumor més diagnosticat en aquest sexe, i representa el 28% de tots els tumors malignes. Des de l’any 1994, la incidència d’aquest tipus de càncer es manté estable després d’uns anys d’augment sostingut, i actualment la taxa de mortalitat es calcula que va disminuint un 2’6%/any.

Aquesta evolució favorable és fruit de les millores terapèutiques i dels programes de detecció precoç implementats a Catalunya, on la taxa de mortalitat és més baixa que a la resta de països europeus. Avui dimecres, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama, cal tenir presents totes aquestes dades. Per això, la junta local de Blanes de l’Associació Contra el Càncer de Catalunya ha instal·lat aquest matí una taula informativa al centre de la vila.


Taula Informativa coincidint amb el 19 d'Octubre, Dia Mundial contra el Càncer de Mama
El seu objectiu: conscienciar la ciutadania en general i les dones en particular sobre aquest tipus de càncer. Al llarg de tot el matí s’han repartit els llaços roses que identifiquen la lluita contra aquest tipus de tumor, i es podien comprar diversos articles de la campanya com ara ulleres, braçalets i joies en forma d’agulles de pit. Tanmateix, hi havia una guardiola per fer donacions, i s’han repartit els característics globus roses a les criatures, així com informació per als joves i adults.

Un dels fulletons informava sobre el programa de suport Molt per Viure que impulsa l’AECC, adreçat a les dones a qui se’ls ha diagnosticat un càncer de mama. Ajuda a poder afrontar la malaltia i a millorar la qualitat de vida de la pacient a través d’atenció psicològica tant per a ella com pels seus familiars; informació i suport sobre el diagnòstic, el tractament i la presa de decisions; orientació en la recerca de recursos socials, com ara ajuts econòmics i socials, pròtesis, etc; recomanacions per a un estil de vida saludable; i activitats culturals d’oci i temps lliure.


Tots els serveis són gratuïts, i es poden consultar trucant al telèfon 900 100 036, o bé a través del web www.muchoxvivir.org

Els beneficis dels Programes de Cribatge preventius

El Pla Director d’Oncologia del Departament de Salut de la Generalitat ha desenvolupat diverses accions per millorar la situació del càncer de mama a Catalunya. Entre elles destaquen el Programa de Cribratge de Càncer de Mama, el circuit de diagnòstic ràpid quan hi ha sospita de patir la malaltia, o les unitats de consell genètic que atenen les dones i famílies amb un risc elevat de patir-lo. El programa està adreçat a dones de 50 a 69 anys que viuen a Catalunya. L’any passat van participar 271.960 dones i es van detectar 1.148 casos de càncer.


El cribratge permet descobrir amb una mamografia (radiografia de les mames) tumors tan petits que fins i tot no són palpables –no és recomanable fer servir com a únic mètode de cribratge l’auto exploració de les mames. El programa de detecció precoç consisteix en practicar una mamografia cada dos anys a dones entre 50 i 69 anys. És en aquest període d’edat que el cribratge ha mostrat la seva eficàcia de manera clara.


Com més aviat es detecta un càncer de mama, hi ha més opcions terapèutiques per tractar-lo, especialment les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia, per exemple). El cribratge amb mamografia augmenta les possibilitats de curació dels càncers detectats precoçment i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor entre un 25% i un 35%. Per això el cribratge, juntament amb les millores en els tractaments, ha ajudat a disminuir la mortalitat.


La prevenció, un element clau

El Codi europeu contra el càncer proposa una sèrie d’actuacions per a la prevenció del càncer entre les quals destaquen:

- Practicar activitat física regularment
- Mantenir-se en un pes saludable
- Seguir una dieta equilibrada
- Reduir el consum d’alcohol i evitar el consum de qualsevol tipus de tabac
- Practicar la lactància materna.
Data de realització: 10/19/2016 | Data de la darrera actualització: 10/19/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300