Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

El Teatre de Blanes acull el concert de cant internacional XIII Cantate Barcelona


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/24/2016 11:12:42 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

TeatreDeBlanesEl Teatre de Blanes acull el concert de cant internacional XIII Cantate Barcelona

El Cor de Cambra Sota Palau de Blanes, i el Cor Gintaras de Lituània van actuar dissabte a la nit en una nova edició del “Concert d’Amistat” que se celebra des del 2004

El Teatre de Blanes va allotjar la nit de dissabte passat una nova edició del Concert d’Amistat, corresponent a la XIII Cantate Barcelona que se celebra en aquest municipi des de l’any 2004. El cicle internacional de cant coral és un esdeveniment abastament conegut en aquest municipi, i porta cada any a la Costa Brava formacions d’arreu del món.

En aquesta ocasió la coral amfitriona, el Cor de Cambra Sota Palau, va actuar acompanyada del Cor Gintaras, que procedia de Kaunas (Lituània). La formació coral lituana –Kauno Misrus Choras “Gintaras” està dirigida per Jovita Kulakauskiené, mentre que la blanenca va cantar dissabte excepcionalment sota la direcció d’Àngel Campos Sebastiàn, sots-director del Cor de Cambra Sota Palau, en absència del seu director titular i fundador, Josep Maria Guinart.


Teatre de Blanes, dissabte passat
Més de 150 persones van assistir al concert del festival internacional que se celebra amb caràcter anual en diverses localitats catalanes. Inicialment també estava prevista la presència d’una tercera formació. Es tractava de Cor Deum, que provenia de la localitat hondurenya de Comayagüela, i que finalment va excusar la seva assistència a l’esdeveniment blanenc.


Celebració posterior al concert, en la Sala d'Assaig
Després del concert, els membres del Cor de Cambra Sota Palau i els de Cor Gintaras van compartir experiències i estretar coneixences a través d’un acte informal celebrat al mateix teatre. En aquest cas, es va allotjar a la Sala d’Assaig, on se’ls va oferir un refrigeri acompanyat de cava blanenc. La XIII Cantate Barcelona ha estat organitzada per l’Ajuntament de Blanes amb el suport de la Diputació de Girona, del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Agruapció Coral de les Comarques de Girona.

Cor de Cambra Sota Palau: una ferma trajectòria de gairebé 20 anys

La formació blanenca es va fundar l’any 1996, i aviat complirà els seus primers 20 anys de trajectòria, ja que el concert de presentació el va fer el 18 de maig de 1997, després de poc més d’un any de treball. El Cor de Cambra Sota Palau agafa el seu nom de la seva antiga sala d’assajos, sota el Palau dels Vescomtes de Cabrera.


Cor de Cambra Sota Palau
Si alguna cosa defineix aquesta coral és la seva ampla varietat estilística. Formada actualment per 22 veus, compta amb un repertori que volta les 220 cançons que van des del segle XII fins a obres contemporànies, incloent-hi dues peces escrites expressament per a ells. Durant tots aquests anys ha fet –comptant també la d’aquest passat dissabte- un total de 226 actuacions que l’han dut arreu del món, i més concretament a 44 ciutats diferents.

Així, han pogut gaudir de les seves cançons el públic del Festival Internacional de Música de Cantonigròs el 2001, l’Advent Coral de Praga el 2005 i, molt en especial, la interpretació del Llibre Vermell de Montserrat amb la Companyia Elèctrica Dharma i el Cor Anselm Viola al Festival de Música de Torroella de Montgrí. El gener de 2002 van presentar un CD amb 20 cançons, i aquest 2016 han participat en el CD Ratpenat, del cantautor blanenc Isaac Ulam.


Àngel Campos, director de la formació dissabte passat,
a l'esquerra del Cor de Cambra Sota Palau
El repertori que va interpretar a la XIII Cantate Barcelona va incloure des de les cançons tradicionals El Rossinyol, L’amo de son carbassa i On suuri sun rantas autius, fins a peces més conegudes com les immortals Blue Moon de Richard Rodgers i Goodnight Sweetheart, Goodnight de Calvin Carter. També va sonar el tema popular de Nova Zelanda Pokarkare Ana i Camino del indio, que va popularitzar Atahualpa Yupanqui.

Cor Gintaras de Lutània, una formació amb més de 80 anys d’història

El Cor Gintaras ve de la ciutat Kaunas, la segona de Lituània en nombre d’habitants, i coneguda pel seu casc antic, de renom internacional. Inicialment va començar com un cor mixt amb vuit homes i vuit dones l’any 1936. Amb seu al Palau de Cultura de Kaunas, l’any 1949 va prendre una nova trajectòria dirigit per A. Zaukas. Des de llavors hi van anar passant diferents directors fins que al 1976 en va agafar les regnes Leokadija Januskienè. El nou equip artístic va aconseguir moltes veus joves, i el cor va començar a guanyar premis nacionals i internacionals.


Jovita Kulakauskiené dirigint el Cor Gintaras dissabte al Teatre de Blanes
L’any 1985, en el Concurs Nacional de Dansa i Cançó, es va classificar com el millor cor mixt de Lituània, i el 2000 els van atorgar el premi Aukso Paukste (Ocell d’Or) per la seva contribució a la cultura lituana. L’any 2009 es va incorporar com a directora Jovita Kulakauskiené, que ho continua sent en l’actualitat. Ella es va encarregar de fer canvis en l’estil de treball i de repertori, que inclou compositors lituans i estrangers, cançons populars, clàssics i música contemporània.

En els darrers anys ha continuat participant en concursos internacionals, i en aquest sentit destaca la medalla de plata obtinguda el 2012 a la Competició d’Olomuc (República Txeca), el diploma de plata del 2013 a la Competició Internacional de Gdansk (Polònia), i l’any passat la tercera posició en el Festival Internacional de Música Sacra Laudate Dominus. El passat 13 de maig Gintaras va oferir un concert especial pels seus 80 anys de trajectòria que ha complert enguany.


Pel que fa al repertori que va oferir al públic que va assistir dissabte passat al Teatre de Blanes, va incloure sis temes. Per trencar el gel van interpretar Die Primel de Felix Mendelssohn. Darrera d’aquest tema, van cantar Il bianco e dolce cigno, de Jacob Arcadelt; dues peces de Morten Lauridsen –La Rose Complete i Dirait-on-, i finalment Aguonos Ziedas, de Lina Kairyté i Gintarai, d’Andrius Kulikauskas.Data de realització: 10/24/2016 | Data de la darrera actualització: 10/24/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300