Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes s’adhereix a “Ciutats de Ciència”, un projecte de la UdG per divulgar la ciència entre la ciutadania


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/28/2016 04:46:56 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes s’adhereix a “Ciutats de Ciència”, un projecte de la UdG per divulgar la ciència entre la ciutadania

El projecte s’ha presentat avui al migdia a Girona, i s’encetarà aquest dissabte 29 d’octubre, amb una acció-sorpresa al carrer que a Blanes tindrà lloc a la tarda, al Passeig de Mar

Treure la ciència dels laboratoris, les biblioteques, els tallers, les sales d’assaig i els despatxos i dur-la al carrer perquè es barregi amb la ciutadania. Aquest és el principal objectiu de Ciutats de Ciència, un projecte de la Universitat de Girona per apropar la recerca al territori i, en concret, a set ciutats de la demarcació: Blanes, Banyoles, Figueres, Girona, Olot, Palamós i Sant Hilari.


Presentació projecte "Ciutats de Ciència" a la Universitat de Girona
Avui al migdia s’ha presentat el projecte a la Universitat de Girona, en una roda de premsa que ha encapçalat el vice-rector de Recerca de la UdG, Jordi Freixenet, acompanyat de representants de les set poblacions que participen en el projecte. En el cas de l’Ajuntament de Blanes, ha assistit a la presentació el regidor d’Educació i Participació Ciutadana, Albert Sanz.


En el centre de la imatge, d'esquerra a dreta, Jordi Freixenet i Albert Sanz
En aquest sentit, Albert Sanz ha lloat la iniciativa que ha impulsat la Universitat de Girona, mostrant-se convençut que beneficiarà als dos principals col·lectius implicats: els investigadors i la societat en general. Justament per aquest motiu ha puntualitzat: “A Blanes comptem amb un centre de recerca de primer ordre internacional, el Centre d’Estudis Avançats de Blanes, del Consell Superior d’Investigacions Científiques, que entenc que també encaixaria molt bé en aquest projecte. Esperem que també ajudem a contribuir en fer difusió de la seva important tasca a tots els blanencs i blanenques”.

La divulgació dels continguts arribarà als ciutadans i ciutadanes en diferents entorns del seu dia a dia: el carrer, les escoles i instituts i els cafès i restaurants de les set poblacions que participen. Ciutats de Ciència és un projecte finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat que pretén involucrar la societat i fomentar la seva participació en debats sobre recerca científica per mitjà d’activitats col·lectives entre ciutadans i científics.

Tret de sortida del projecte a Blanes: una acció-sorpresa al Passeig de Mar

La principal fita de Ciutats de Ciència és escampar la ciència pel territori a partir d’activitats perquè els ciutadans i els investigadors comparteixin coneixements científics. El seu tret de sortida tindrà lloc durant aquest cap de setmana de finals d’octubre, amb una acció que sortirà del què sol ser habitual.


Representants de la UdG i dels municipis participants. Sostenint les
dues samarretes, d'esquerra a dreta, Albert Sanz i Jordi Freixenet
A Blanes s’ha programat perquè tingui lloc aquest dissabte 29 d’octubre a la tarda, al Passeig de Mar, però no s’han volgut rebel·lar més detalls per no trencar l’encant de la sorpresa. Altres activitats que es faran més endavant serà el què s’anomena Minuts Científics, en què s’envairan espais públics –el carrer, una cafeteria, un mercat, etc- sense previ avís. Un investigador de la Universitat de Girona divulgarà en veu alta durant cinc minuts els aspectes més destacats de la seva recerca.

Altres activitats de Ciutats de Ciència

A Càpsules de Ciència representants del món acadèmic tractaran temes d’interès de la ciutadania des d’un punt de vista científic amb un ritme més pausat. La dinàmica consistirà en què ciutadans i investigadors comparteixin i debatin a l’entorn de temes com esport, vacunes, medi ambient, cervell i emocions, ciutats intel·ligents, fàrmacs, pesticides i alimentació, entre d’altres, amb els experts Víctor López, Àlex Latinjak, Marina Roldan, Núria Sala, Toni Pujol, Lluís Villar, Jesús Colprim, Miquel Rustullet, Ramon Brugada, Carmen Carretero, Josep Lluís de la Rosa, Josep Ricart, Guillem Picart, Remei Calm, Josep Vehí, Marta Planas, Lídia Feliu i Joan San.


Per fer visible la ciència al carrer també es realitzaran Itineraris Cientíics, uns recorreguts temàtics de la mà d’investigadors que passejaran per les poblacions tot explicant els secrets científics que amaguen els seus racons. A Banyoles, tindrà lloc una sortida micològica; a Olot, un itinerari energètic; a Figueres, un recorregut màgic-dalinià; a Girona i Blanes, un passeig químic; i, a Sant Hilari, una caminada entre boscos saludables.

Una altra activitat serà la Ciència a l’aula, que té per objectiu específic promoure vocacions científiques. Per això, el projecte Ciutats de Ciència s’introduirà a les escoles i instituts de les ciutats científiques. El programa Ciència a l’aula està coordinat pels investigadors Lino Montoro i Jesús Francès i compta amb la gastronomia local com a eix central dels tallers que es faran a les aules.


En concret, els estudiants analitzaran el plat típic de la seva comarca i n’avaluaran els seus flavors (sabor, aroma i les sensacions tàctils, tèrmiques i auditives en el moment de la seva manipulació i consum). A més, descobriran els costos energètics domèstics i, en especial, a la cuina. Els estudiants explicaran el que han après per mitjà d’un vídeo de 2-3 minuts que, posteriorment, compartiran amb la resta d’escoles i instituts del projecte.

Per últim, una altra activitat és la que du per nom Ciència a la taula, que ha consistit en el repartiment de 150.000 tovalles individuals de paper en què s’anima als comensals a fer entreteniments científics entre plat i plat. Durant aquests darrers dies s’han estat repartint les tovalles en uns 300 establiments de restauració –bars, cafeteries, fleques i restaurants, principalment- dels set municipis que participen en el projecte Ciutats de Ciència.
Data de realització: 10/28/2016 | Data de la darrera actualització: 10/28/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300