Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Un flashmob al Passeig de Mar de Blanes dóna el tret de sortida al projecte “Ciutats de Ciència”


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/29/2016 08:54:19 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Un flashmob al Passeig de Mar de Blanes dóna el tret de sortida al projecte “Ciutats de Ciència”

L’acció, que ha agafat per sorpresa blanencs i visitants, forma part del projecte de la Universitat de Girona per divulgar la recerca en entorns de la vida quotidiana, a peu de carrer

La tranquil·la vesprada que s’estava vivint avui dissabte al Passeig de Mar de Blanes s’ha vist de cop i volta animadament sacsejada per una acció de carrer que ha sorprès agradablement blanencs i visitants que en aquells moments passejaven tranquil·lament tot esperant que arribés la nit. La causa per aquest benvingut sotrac, aplaudit per tothom, l’hem d’anar a trobar en la iniciativa acadèmica a la qual s’ha adherit l’Ajuntament de Blanes.


Flasmob "Ciutats de Ciència" al Passeig de Mar de Blanes
Es tracta de Ciutats de Ciència, un projecte de la Universitat de Girona per apropar la recerca al territori i, en concret, a set ciutats de la demarcació que s’han adherit a la iniciativa: Blanes, Banyoles, Figueres, Girona, Olot, Palamós i Sant Hilari. El seu principal objectiu és treure la ciència dels laboratoris, les biblioteques, els tallers, les sales d’assaig i els despatxos i dur-la al carrer perquè es barregi amb la ciutadania.

Tret de sortida del projecte a Blanes: un flashmob al Passeig de Mar

La principal fita de Ciutats de Ciència és escampar la ciència pel territori a partir d’activitats perquè els ciutadans i els investigadors comparteixin coneixements científics. Per aquest motiu, s’ha buscat una acció que trenqués el gel per donar-se a conèixer, i el seu tret de sortida s’està fent durant aquest cap de setmana arreu dels set municipis, amb una acció de carrer sorpresa: un flashmob.


A Blanes, el flashmob ha tingut lloc al cèntric Passeig de Mar, quan començava a fer-se fosc. De cop i volta, han aparegut dalt del passeig un camió amb megafonia i un autocar replet de gent jove. Estudiants de la Universitat de Girona que lluïen una samarreta taronja -que identifica el projecte Ciutats de Ciència- han interpretat plegats una coreografia a ritme de tres cançons de rock català a càrrec dels conegudíssims grups Sopa de Cabra i Lax’n’Busto.


Jordi Freixenet, vicerector UdG, i Albert Sanz, regidor d'Educació i Participació Ciutadana
L’actuació que s’ha encarregat d’organitzar el Servei d’Esports de la UdG tot just s’ha allargat per sota dels 10 minuts, i ha estat una bona excusa per animar la vetllada. Un cop finalitzada l’acció, ha tingut lloc un torn de parlaments per explicar a la sorpresa concurrència què acabava de passar a peu de carrer. Se n’han encarregat de desvetllar-ho en un breu parlament el vicerector de Recerca a la Universitat de Girona, Jordi Freixenet, i el regidor d’Educació i Participació Ciutadana, Albert Sanz. També els ha acompanyat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez.


L’actuació d’avui al vespre ha tancat la jornada del dissabte, després que l’acció a peu de carrer va començar ahir a la tarda i es tancarà diumenge havent fet un recorregut pels municipis adherits. L’itinerari va començar divendres a Girona i Banyoles, ha continuat avui a Figueres, Olot, Palamós i Blanes, i demà es clourà a Sant Hilari.

Altres activitats del projecte Ciutats de Ciència

El projecte Ciutats de Ciència es va presentar aquest passat divendres al migdia a la Universitat de Girona, i inclou diverses activitats. La divulgació dels continguts arribarà a la ciutadania en diferents entorns del seu dia a dia: al carrer, les escoles i instituts i els cafès i restaurants de les set poblacions que participen. Així, hi ha Ciència al Carrer, Minuts Científics, Càpsules de Ciència i, finalment, Itineraris Científics, Ciència a l’Aula i Ciència a la Taula.

El flashmob defineix l’apartat anomenat Ciència al Carrer, on els carrers de les ciutats científiques conviuran amb la recerca des d’ara i fins a finals d’any a partir d’activitats programades espontànies. Per la seva banda, també s’organitzaran Minuts Científics, que tindran per escenari un carrer, una cafeteria o un mercat, sense previ avís. Un investigador de la UdG divulgarà en veu alta, i en cinc minuts, els aspectes més destacats de la seva recerca.


En les Càpsules de Ciència representants del món acadèmic tractaran temes d’interès de la ciutadania des d’un punta de vista científic. Debatran a l’entorn de temes com esport, medi ambient, cervell i emocions, fàrmacs, pesticides o alimentació amb experts com Víctor López, Marina Roldan, Toni Pujol, Josep Vehí i Marta Planas, entre d’altres. També es faran Itineraris Científics, recorreguts temàtics de la mà d’investigadors: a Banyoles es farà una sortida micològica, a Olot un itinerari energètic, a Figueres un recorregut màgic-dalinià, a Blanes i Girona un passeig químic i a Sant Hilari una caminada entre boscos saludables.

També es farà Ciència a l’Aula per promoure vocacions científiques entre els escolars, coordinat pels investigadors Lino Montoro i Jesús Francès. Per últim, l’activitat Ciència a la Taula s’ha endegat fa dues setmanes, i ha consistit en la distribució arreu de 300 establiments de restauració – bars, cafeteries, restaurants i fleques principalment- d’unes 150.000 tovalles individuals de paper en què s’anima els comensals a fer entreteniments científics entre plat i plat.

Ciutats de Ciència és un projecte finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT) del Ministeri d’Economia i Competitivitat que pretén involucrar la societat i fomentar la seva participació en debats sobre recerca científica per mitjà d’activitats col·lectives entre ciutadans i científics

Data de realització: 10/29/2016 | Data de la darrera actualització: 10/30/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300