Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

221 anys del Vot de Vila a Blanes, un costum que s’ha renovat avui al Santuari del Vilar, a l’Aplec de Sant Rafel


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 10/30/2016 02:22:59 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

221 anys del Vot de Vila a Blanes, un costum que s’ha renovat avui al Santuari del Vilar, a l’Aplec de Sant Rafel

Es tracta d’una de les tradicions més longeves que hi ha arreu de comarques gironines. Data del segle XVIII, quan es temia la possibilitat que hi hagués una invasió de tropes franceses

Diuen que qui perd les arrels perd la identitat, i no hi ha dubte que un dels elements més destacats que la configuren són les tradicions lligades a la història d’un municipi. A Blanes, una de les més antigues que encara es conserva és el Vot de Vila, una prometença que li van fer la Verge del Vilar els seus devots al segle XVIII, quan es temia la possibilitat que hi hagués una invasió de tropes franceses.


Santuari del Vilar, Aplec de Sant Rafel - Fotografies: Quim Llorens
Aquest migdia Blanes ha renovat un any més de manera fidel aquesta tradició, que se celebra el darrer diumenge del mes d’octubre al Santuari del Vilar. El Vot de Vila s’emmarca en l’Aplec de Sant Rafel, que es manté a Blanes des de fa més de dos segles. Més concretament, amb la renovació que s’ha fet aquest 30 d’octubre, ja s’han complert els 221 anys d’ençà que es va fer per primera vegada. En aquest sentit, és una de les tradicions més longeves que hi ha arreu del territori gironí.


Il·lustració Josep Pruna Cortacans
Enguany s’ha volgut aprofitar la celebració del Vot de Vila per fer un homenatge especial a Josep Pruna Cortacans, un il·lustrador de Blanes i meteoròleg aficionat traspassat fa poques setmanes. Per això, s’ha utilitzat un dibuix seu per il·lustrar el cartell de l’aplec, on hi ha una representació de la Mare de Déu del Vilar amb el perfil de Blanes al fons i els principals sectors econòmics de la vila.

Segona renovació del Vot de Vila a càrrec de l’actual alcalde

La celebració del Vot de Vila, tot i el pas del temps, manté encara l’essència de la prometença feta fa més de dos segles, i per això la presideixen els representants de l’Ajuntament de Blanes encapçalats pel seu alcalde. Aquest 2016 ha estat la segona vegada en què s’ha encarregat de perdurar-la l’actual alcalde, Miquel Lupiáñez, qui ha llegit la prometença que es conserva en el redactat original, del segle XVIII.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, renovant el Vot de Vila
Poc abans que comencés la cerimònia, Miquel Lupiáñez s’ha mostrat satisfet de poder donar compliment a la prometença: “Com alcalde de Blanes, és un honor poder ajudar a perdurar aquesta tradició tan antiga. És molt important que puguem preservar qualsevol tipus de patrimoni immaterial, aquella part invisible que resideix en els trets que identifiquen la nostra vila, per insignificant que puguin semblar”.

L’alcalde també ha recordat: “Per fonamentar la nostra identitat cultural hem de promoure que no es perdin tradicions com aquestes. Per això, qualsevol acte que vagi en aquesta direcció, sempre serà benvingut”. En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat des de l’Obreria del Vilar un dels seus obrers, l’historiador Aitor Roger: “En uns temps en què sembla que cada vegada es respecta i valora menys la cultura i els llegats generacionals, crec que és important continuar treballant perquè no sigui així. La clau per no perdre les arrels històriques és estar atents a les distincions, el què ens fa ser diferents, i l’Aplec Votiu sense cap mena de dubte és singular”.


Aitor Roger, membre de l'Obreria del Vilar
Després que l’alcalde ha llegit el text de la prometença, la celebració s’ha completat amb una missa concelebrada pels rectors de la vila i, un cop acabat l’acte bicentenari, s’ha ofert un aperitiu sota el porxo del Santuari. La tradició marca que la primera part de l’Aplec Votiu de Sant Rafel, amb la lectura de la prometença i la missa, se celebri amb tota solemnitat. Per això l’alcalde i els regidors i regidores de l’Ajuntament s’asseuen al costat dret de l’altar, mentre que a l’altre ho fan els membres de l’Obreria.

Una tradició que va néixer el 24 d’octubre de l’any 1795

Els fets que van originar el naixement d’aquest costum es remunten a l’any 1794, quan els blanencs i blanenques temien la invasió de les tropes franceses. Els devots de la Mare de Déu del Vilar es van endur la imatge del Santuari a la Parròquia Santa Maria per protegir-la, i van prometre a la verge que, si els salvava de l’amenaça invasora, assistirien de nou cada any al Vilar per renovar la prometença, el què es coneix com el Vot de Vila, per agrair-li aquesta intercessió.


Un cop passat el perill, el 24 d’octubre de 1795, van retornar la imatge al Santuari del Vilar i, en compliment de la prometença, van llegir el Vot de Vila per primera vegada amb el compromís de seguir perpetuant-ho any rere any. La raó per la qual també es coneix com L’Aplec de Sant Rafel és perquè el dia en que es va llegir el vot se celebrava Sant Rafel.

Els llibres d’història expliquen que el solemne acte per iniciar la tradició del Vot de Vila es va encetar amb una processó per portar la imatge al seu propi temple. Fins que no va ser al seu lloc original, la van escortar representants de l’església i de l’Ajuntament de Blanes acompanyats de música, canonades, trets de pistola i fusells. Perquè en quedés constància, a més, van demanar al llavors notari de Blanes, Manel Miralbell, que aixequés acta dels fets.


L'alcalde i un dels membres de l'Obreria del Vilar,
després de dipositar el ram de flors davant la imatge de Sant Rafel
Actualment l’Obreria del Vilar està formada per 13 membres, dels quals 4 són dones. La seva missió és encarregar-se del manteniment del Santuari del Vilar i treballar perquè perdurin les tradicions lligades a aquest indret sacre. Abans d’efectuar el Vot de Vila, per donar un major relleu a la celebració de la festivitat de Sant Rafel, un membre de l’Obreria i l’alcalde s’han encarregat de dipositar un centre de flors als peus de la imatge del sant que presideix un lateral del santuari.


Per facilitar l’accés al Santuari del Vilar a totes aquelles persones que no tenen transport privat, es va posar a disposició de tothom un autocar gratuït que va sortir a les 12 del migdia des de la Plaça Catalunya i que va tornar cap a Blanes a 2/4 de 3 del migdia. Organitzat per l’Obreria del Vilar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, novament també s’ha comptat amb el patrocini del Càmping Solmar.


Data de realització: 10/30/2016 | Data de la darrera actualització: 10/30/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300