Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes i Lloret reten homenatge a l’escriptora blanenca Alba Saskia Rivas, finalista del Premi Planeta 2016


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/04/2016 11:28:34 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Blanes i Lloret reten homenatge a l’escriptora blanenca Alba Saskia Rivas, finalista del Premi Planeta 2016

L’autora de la novel·la finalista “Con un par de alas”, nascuda a Blanes fa 25 anys i resident actualment a Lloret, es pot dir que té gairebé garantida la publicació de la seva obra

Representants dels Ajuntaments de Blanes i Lloret de Mar, així com una gran quantitat d’amics i familiars, van omplir ahir al vespre la Sala de Plens del consistori blanenc en un acte de reconeixement senzill però carregat d’emoció. Es tractava d’homenatjar la jove escriptora Alba Saskia Rivas, una de les 10 úniques finalistes del LXV Premi Planeta 2016, justament l’edició que ha estat rècord de participació, amb 552 novel·les d’arreu del món que hi optaven.


Acte de Reconeixement a Alba Saskia Rivas - Fotografies: Aitor Roger
L’acte el van encapçalar l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el primer tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Quim Torrecillas, acompanyats de la quarta tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lloret de Mar, Lluïsa Baltrons, regidora de l’Àrea de Règim Intern. També van participar-hi regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. L’homenatge va unir als dos consistoris en una mateixa celebració, ja que Alba Saskia va néixer a Blanes fa 25 anys, però actualment resideix a Lloret de Mar.


D'esquerra a dreta: Quim Torrecillas, Mario Ros, Lluïsa Baltrons, Alba Saskia Rivas,
Miquel Lupiáñez, Víctor Catalán i Albert Sanz
El reconeixement que se li ha fet és per destacar no tan sols aquesta important fita, sinó també pel mèrit que ha tingut haver estat destacada entre tants aspirants. La majoria són escriptors, filòlegs o inclús autors i autores consagrats en el món de la novel·la, i en canvi per aquesta jove literata ha estat la primera novel·la que ha escrit, i a més en un temps rècord: 15 dies.

Blanes i Lloret unides en l’acte de reconeixement

L’alcalde va encetar el torn de parlaments desitjant-li a la jove escriptora el plaer que significarà en un futur que espera que sigui proper tornar a organitzar un altre acte d’homenatge quan finalment guanyi el Premi Planeta o qualsevol altre guardó literari. Per la seva banda, Quim Torrecillas va agrair la presència de la representant de l’Ajuntament de Lloret, desitjant que la connexió entre les dues poblacions veïnes sigui cada cop més fluïda després dels nexes d’unió que ja gaudeixen: el Teatre de la Costa Brava Sud, el Carnaval de la Costa Brava Sud o bé el conveni del Concurs Internacional de Focs d’Artifici, en què els guanyadors de Blanes oferiran l’espectacle del dia central de la Festa Major de Lloret.


El primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes va lloar dues grans qualitats d’Alba Saskia Rivas: la seva actitud enfront la vida i la capacitat de transmetre, que va qualificar com absolutament sorprenent a través dels seus relats. Per últim, també va posar-la com exemple de dona lluitadora. La 4a tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Lloret, Lluïsa Baltrons, va seguir en aquesta mateixa línia, i va reblar les seves paraules d’enhorabona explicant que l’Alba és un exemple que els somnis, amb perseverança, es poden aconseguir.

Vida i obra definida per un sentiment: esperança

Alba Saskia Rivas va presentar als coneguts guardons literaris l’obra titulada Con un par de alas, que va signar amb el pseudònim Hope (esperança), una paraula que justament du tatuada a l’avantbraç, i que significa molt per a ella. No tan sols perquè és la seva tarja d’identitat en tot el què la mou en la vida, sinó també perquè identifica el seu blog de micro-relats www.infinity-hope.com.


D’altra banda, també dona nom a l’associació que presideix a l’estat espanyol per potenciar la investigació de la Síndrome de Brown Vialetto Van Laere, de la qual n’és presidenta. Alba Saskia Rivas és una de les poques persones que pateix aquesta estranya malaltia degenerativa: a l’estat espanyol només n’hi ha dues, i arreu del món una vuitantena.

Per culpa d’aquesta síndrome, l’Alba pateix una sordesa pràcticament total i altres petites discapacitats físiques que eclipsa amb un gran somriure que sempre du escrit en els seus ulls. L’escriptura ha estat el seu refugi contra la malaltia, i ara és la seva vocació. En l’acte d’aquest passat dijous va voler compartir amb tots i totes les assistents aquesta seva passió llegint un dels relats que més li agrada: Azul marino casi tú, que està inclòs al seu blog de micro-relats.


La mateixa autora es va encarregar de fer-ne lectura, i va voler obsequiar a tots els assistents regalant-los-en una còpia impresa del relat, que signa amb el seu pseudònim: Hope. Després del torn inicial de parlaments i l’emotiva lectura que va aixecar un sentit aplaudiment de tothom, amb el públic d’empeus, va ser el moment d’entregar-li un destacat obsequi.


L’Ajuntament de Blanes va lliurar-li una reproducció de l’Escut dels Cabrera, el medalló central de la font gòtica que va ser construïda a principis del segle XV pels vescomtes de Cabrera, una peça única d’artesania signada pel seu autor, l’escultor Fèlix Ametlla. L’emocionant acte es va tancar amb unes senzilles paraules de l’homenatjada, qui va agrair la seva mare Carmen i la seva germana Laia, presents a la sala, per haver-li fet sempre costat.

L’obra finalista té assegurada la seva impressió

Pel que fa a la novel·la finalista dels Premis Planeta Con un par de alas, està protagonitzada per Lia, que explica la seva història de superació personal després d’un desengany amorós. La seva autora la defineix com un relat molt sensorial i íntim, i ara el què li agradaria més és poder publicar-la, un desig que segurament es veurà complert. Durant tres mesos el Grup Planeta té els drets de l’obra, i de fet aquests dies l’Alba s’ha de reunir amb l’editorial, que molt probablement li comunicarà la seva decisió d’imprimir-la.


Alba Saskia Rivas, amb la seva mare Carmen i la seva germana Laia
En cas que no fos així, ja hi ha hagut dues altres editorials que s’han interessat en fer-ho. Una d’elles fins i tot li ha ofert publicar-la en català i castellà. Pel que fa a tota l’experiència mediàtica que ha viscut d’ençà que la seva història de superació va veure la llum arran de ser la finalista més jove del Premi Planeta, ho viu amb l’aparent tranquil·litat de qui està acostumada a lluitar contra els impossibles, i la modèstia que sol caracteritzar els homes i dones tocats pels déus.
Data de realització: 11/04/2016 | Data de la darrera actualització: 11/05/2016

© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300