Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes engega una campanya per promoure l’ús del compostatge


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/05/2016 11:43:59 AM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

DIBUIXBlanes engega una campanya per promoure l’ús del compostatge

Ahir al vespre es va fer un taller perquè tothom qui volgués aprengués a fer el seu propi compost per enriquir la terra del seu hort o jardí, i s’ha creat una “Xarxa de Compostaires”

L’Ajuntament de Blanes, comptant amb el suport del Consell Comarcal de la Selva i l’Agència de Residus de Catalunya, ha endegat una campanya per a l’ús del compostatge a través de diverses accions. El punt d’arrencada va tenir lloc ahir al vespre, a través d’un taller que es va allotjar a la Sala de Plens del consistori.


Taller sobre Compostatge
El taller de compostatge casolà va consistir en una detallada de informació sobre què cal tenir en compte en cas que es vulgui ser un compostaire per enriquir la terra del propi hort o jardí, d’una manera eminentment pràctica, amb materials reals i un compostador que es va muntar per a la ocasió. Les escombraries que se solen generar en un habitatge contenen fracció orgànica en un 41%, productes per portar a la deixalleria en un 22%, un 15% de paper, un 11% d’envasos, un 8% de vidre i un 3% de rebuig.

Consells per obtenir el millor compost casolà

El compostatge és un procés natural que precisament aprofita el tipus de residus que més es genera en un habitatge, la fracció orgànica, i ho transforma en adob natural, molt semblant a la terra vegetal. Aquest canvi el realitzen una sèrie de microorganismes (fongs i bacteris) que es troben en la matèria. Compostant les restes orgàniques es redueixen els residus destinats a l’abocador, es disminueix l’ús de fertilitzants químics i els compostaires s’auto-proveeixen d’un adob de qualitat.


Els avantatges del compostador domèstic són diversos: el compost no està sotmès a les inclemències meteorològiques, el procés és més ràpid, està més endreçat, no atreu els animals (gossos, ocells, gats, etc.), no molesta els veïns i el manteniment és menor. Durant la sessió es van donar consells sobre el millor indret per situar un compostador, què es pot compostar de la cuina, del jardí o de l’hort, però també tot allò que no s’hi pot llençar: pols d’escombrar, burilles de cigarreta, serradures de fustes tractades, excrements, etc.

Igualment, es van explicar les condicions per obtenir un bon compost, la millor manera d’obtenir la matèria seca, i tota una sèrie d’indicadors que ajuden a poder assegurar-se que el compost que s’obtindrà estarà en òptimes condicions. En aquest darrer sentit, es van descriure diverses possibles situacions, es va explicar el perquè i –sobretot- la solució per arranjar-ho. Després d’un procés que pot allargar-se entre 3 i 6 mesos segons l’època de l’any (a l’hivern s’alenteix el procés), s’obtindrà el compost.


De cada 10 kg de material que compostem es poden obtenir uns 3 kg de compost, que es considera madur quan es donen 4 condicionants: fa olor de terra de bosc, té un color marró fosc o negre i taca poc les mans, no s’hi reconeix cap tipus de resta excepte alguna branqueta o pinyol, i està a temperatura ambient. La darrera part de l’explicació del taller que es va fer ahir divendres va consistir en descriure els millors indrets on utilitzar el compost obtingut, així com durant quant de temps i la quantitat més recomanable per a cada cas.

Xarxa Comarcal de Compostaires

Un altre dels ingredients de la campanya de sensibilització que s’ha iniciat és promoure la creació d’una Xarxa Comarcal de Compostaires. S’hi pot adherir tant qui ja disposi d’un compostador i s’hi vulgui donar d’alta, com els qui comencen ara en el seu aprenentatge.


Per aquests darrers casos, ahir també es va informar sobre el procés per obtenir un compostador casolà: s’ha de dipositar una fiança de 20 € o 40 €, per a compostadors de 420 litres o 1050 litres respectivament, segons les necessitats de cada cas. Al cap de dos anys es pot demanar el retorn de la fiança del compostador, una acceptació que està sotmesa a la supervisió del seu ús.

Per garantir el bon funcionament del procés, quan se’ls hagi lliurat el compostador, tots els compostaires rebran la visita d’un expert a casa per assessorar i mostrar quan s’ha acabat el procés d’obtenció del compost. També hi ha a la seva disposició un telèfon i un correu electrònic on poder fer consultes i resoldre possibles dubtes: 972 842 161 (de 9 a 14 h.) i compostatge@laselva.cat. Igualment, també hi ha informació en la web www.selva.cat/compostatge.

Data de realització: 11/05/2016 | Data de la darrera actualització: 11/05/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300