Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Es presenta a Blanes l’Agenda Llatinoamericana 2017, que reivindica una major consciència ecològica


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/11/2016 08:52:02 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

PORTADAEs presenta a Blanes l’Agenda Llatinoamericana 2017, que reivindica una major consciència ecològica

L’acte ha comptat amb la participació d’un dels membres de la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana, Jordi Pujadas, que ha reivindicat l’ecologia com l’instrument per poder canviar-ho tot

Ja fa molts temps que, durant les setmanes prèvies a la celebració del Nadal, Blanes compta amb un esdeveniment que no falta mai al calendari: la presentació de l’Agenda Llatinoamericana. Aquest any no podia ser menys, i en aquest cas l’acte ha tingut lloc avui al vespre, a la Sala de Plens, organitzat per l’Ajuntament de Blanes conjuntament amb les parròquies Santa Maria, Santa Teresa i Sagrada Família.


L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, durant la presentació de l'Agenda 2017
La presentació l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, i el regidor d’Acció Social, Cooperació i Solidaritat, Mario Ros, acompanyats de regidors i regidores del consistori. També han participat membres de la Comissió de Cooperació, Solidaritat i Cohesió Social, que s’encarrega de proposar i triar cada any els projectes que es financen amb el 0’7% del pressupost. La col·laboració amb la campanya de l’agenda es fa a través de la ONG Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i s’hi destinen 500 €.


Se n’han editat 2.500 exemplars en català, i com cada any va acompanyada d’un calendari solidari que en aquesta nova entrega està dedicat a les dones. Entre elles destaca especialment l’activista hondurenya Berta Cáceres, una gran defensora de l’ecologisme que va ser assassinada al març després d’anys d’haver rebut amenaces per la seva lluita a favor dels indígenes i el medi ambient. També hi apareixen altres lluitadores femenines com Rigoberta Menchú, Alfonsina Storni i Anna Frank, entre d’altres.

Una revolució ecològica integral per canviar-ho tot

Després de donar la benvinguda a tots els assistents, la introducció de l’acte ha l’ha fet el rector de la Parròquia Santa Maria de Blanes, Enric Roura. Tot seguit, s’ha encarregat d’aprofundir en la presentació Jordi Pujadas, mestre pedagog i membre de la Comissió de l’Agenda Llatinoamericana. En la seva edició del 2017 el lema que s’ha escollit és Ecologia Integral. Reconverteix-ho tot.


D'esquerra a dreta: Mario Ros, Jordi Pujadas i Enric Roura
La principal reivindicació que mou el contingut del nou exemplar de l’agenda és la necessitat que hi hagi una reconversió ecològica integral, a tots els nivells, per poder salvar tant el planeta com a la mateixa humanitat que l’habita, acabar amb l’amenaça del canvi climàtic. Prenent com a referència el 2017 se celebra l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, l’anuari convida a reflexionar sobre el futur del planeta, i promou la reconversió d’estils de vida, sistemes energètics i de producció, pensament i religiositat.

En la seva introducció, Pere Casaldàliga i José Maria Vigil, impulsors de l’Agenda Llatinoamericana fa 26 anys, s’incideix en què malgrat la consciència ecològica creix en el món, els fets no ho acompanyen. El crit d’alerta rau en què es considera que encara no hi ha una voluntat política ni a les societats ni als governs ni prou moviment de l’opinió pública pel canvi que el planeta necessita.


Jordi Pujadas durant la presentació de l'Agenda 2017
Veuen que fa falta una urgent i peremptòria conversió ecològica per transformar estils i maneres de viure: “Descobrir que és una antiga manera de mirar el món la que ens està apropant al desastre, a l’ecocidi, al suïcidi en definitiva. Mentre mantinguem la vella visió reduccionista, dualista, antropocèntrica, utilitarista, desencantada, ignorant de les dimensions profundes de misteri... continuarem depredant la natura i destruint el nostre hàbitat natural”.


I és que en definitiva, el què persegueix cada any l’Agenda Llatinoamericana és que sigui una eina de reflexió al voltant de temes polítics i socials des d’una vessant constructiva i crítica. Per això, en cada nova edició s’hi inclouen un centenar de pàgines amb firmes tant prestigioses com Saramago, Leonardo Boff, Eduardo Galeano i el mateix Pere Casaldàliga. Si bé és una iniciativa llatinoamericana, té vocació mundial i les reflexions que inclou són vàlides arreu.


Abans i després que comencés l’acte de presentació d’avui al vespre a Blanes, tothom qui ha volgut ha tingut l’oportunitat d’adquirir una Agenda Llatinoamericana. Es ven al preu de 8 €, i durant aquests dies també es podrà comprar a la rectoria de la Parròquia Santa Maria, així com a la Papereria de Can Bitlloch fins esgotar exemplars.Data de realització: 11/11/2016 | Data de la darrera actualització: 11/11/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300