Escut Ajuntament de Blanes Ajuntament de Blanes

Idiomes

www.blanes.cat

Blanes fa un pas més per revaloritzar el patrimoni del Vescomtat de Cabrera com atractiu turístic cultural


Camí de tornada


Menú principalNoticia publicada a la web el 11/12/2016 01:25:27 PM
ATENCIÓ: pot incloure informació no actualitzada !

Reconstrucció del Palau de Blanes · Il·lustració: Isidre Puig BoadaBlanes fa un pas més per revaloritzar el patrimoni del Vescomtat de Cabrera com atractiu turístic cultural

El Bisbat, propietari del palau vescomtal, l’Ajuntament de Blanes, el Consell Comarcal i l’Associació Amics del Palau dels Vescomtes han signat avui al migdia un conveni de col·laboració

Ara fa uns mesos, es presentava a Blanes una acció conjunta que es volia dur a terme per posar en valor el Castell-Palau del Vescomtat de Cabrera, un dels vestigis culturals més representatius de la vila. No tan sols per promoure aquesta destacada part de la història de Blanes, sinó també per projectar-la com un atractiu turístic del seu ric patrimoni cultural, en sintonia amb altres iniciatives que s’han anat posant en marxa al territori.


Signatura conveni de col·laboració. D'esquerra a dreta:
Joan Surís, Salvador Balliu, Miquel Lupiáñez i Francesc Pardo
El primer pas per continuar treballant en aquesta línia s’ha donat avui al migdia, amb la firma d’un conveni de col·laboració que ha materialitzat, negre sobre blanc, les intencions de sumar esforços de les quatre parts implicades: Ajuntament, Consell Comarcal, Bisbat i una entitat blanenca creada fa uns anys, i que compta amb un projecte propi.

L’acte de signatura l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acompanyat del primer tinent d’alcalde de Cultura, Quim Torrecillas. També han assistit el president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu; el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el rector de la parròquia Santa Maria, Enric Roura; i el president de l’Associació d’Amics del Palau dels Vescomtes de Cabrera de Blanes, l’arquitecte Joan Surís.


La Sala de Plens també s’ha omplert amb diversos membres de l’entitat, així com amics i familiars dels impulsors de la iniciativa, l'exalcalde de Blanes, Josep Trias, i l’arxiver municipal, Toni Reyes, entre d’altres. Per la seva banda, l’historiador blanenc i tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger, s’ha encarregat de fer de mestre de cerimònies de l’acte, que s’ha tancat de manera distesa amb una fotografia de grup.

Recuperar i revaloritzar el Castell-Palau del Vescomtat de Cabrera

El conveni estableix la bona predisposició de col·laboració entre les quatres parts signants i també és una explícita declaració d’intencions. Es tracta que els diferents agents implicats desenvolupin accions conjuntes en l’àmbit de la promoció històrica, artística, cultural, turística i educativa del Palau Vescomtal de Cabrera, així com del seu mateix fet històric.


L’esforç conjunt per a recuperar i posar en valor aquest espai que forma part del patrimoni històrico-cultural municipal i comarcal s’anirà traduint en l’establiment d’acords, així com en la realització d’accions específiques. Per això, cadascuna de les quatre parts s’ha compromès a diferents línies d’actuació. Una de les més destacades és que tant l’Ajuntament de Blanes com el Consell Comarcal de la Selva impulsaran la recerca de fons públics destinats a finançar obres o actuacions de millora del Palau dels Vescomtes.

Un altre compromís de les dues administracions és promoure aquest espai dins les accions de difusió dels indrets més emblemàtics i els itineraris i/o activitats promogudes a nivell local i comarcal. Per la seva banda el Bisbat de Girona, com a propietari del Palau Vescomtal, accedeix a facilitar les accions que s’acordin realitzar per a la dignificació i millora de l’espai.


En qualsevol cas, les actuacions que es vulguin emprendre en la finca hauran de ser expressament autoritzades pel Bisbat de Girona. En aquest darrer sentit, l’Associació d’Amics del Palau dels Vescomtes de Cabrera ha passat a ser reconeguda per les altres tres parts signants com a l’interlocutor vàlid per l’assoliment del conveni, atesa la seva trajectòria i implicació desinteressada en aquest projecte. L’entitat també aporta al conveni el Projecte de Millora del Palau redactat pel seu president, un dels objectius que li agradaria poder fer realitat en un futur no massa llunyà.

Per últim, el conveni també inclou la creació d’una Comissió Paritària de seguiment per vetllar pel desenvolupament de les línies d’actuació acordades al document de col·laboració. L’òrgan de treball estarà composat pels responsables polítics de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Blanes i del Consell Comarcal de la Selva, un representant del Bisbat de Girona, el rector de la Parròquia Santa Maria i un representant de l’Associació Amics del Palau dels Vescomtes de Cabrera.

El Castell-Palau de Blanes, Bé Cultural d’Interès Nacional

Aquest important vestigi dels Cabrera va ser declarat Monument Històric l’any 1949 i, posteriorment, la Generalitat també el va distingir com un Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment només en queden les façanes i alguns altres elements després que originàriament comptava amb quatre torres de defensa, edifici de planta i pis i un pati d’armes al seu centre. L’Església Santa Maria era llavors una petita construcció inclosa al fort i el seu campanar una de les torres.


D'esquerra a dreta: Joan Surís, Salvador Balliu, Miquel Lupiáñez,
Francesc Pardo, Enric Roura i Quim Torrecillas
Les úniques parts que encara es conserven, a banda de l’actual temple, són la base que salva el desnivell, restes de murs, la sagristia i la façana occidental. A les restes dels murs perimetrals meridionals s’entreveuen encara dues arrencades de volta de creueria, i a la banda oriental també resten dues finestres, però sense grans pedres com les de la façana principal.

També es conserven restes escultòriques a les vàries arrencades de volta amb decoració humana i heràldica. Alguns dels capitells i elements escultòrics es poden veure reaprofitats a la veïna església. La part desapareguda era justament la més imponent i alta, tal com es pot apreciar a la reconstrucció que va proposar el Servei de Monuments de la Diputació de Barcelona a mitjans del segle XX.


La història d’aquest edifici es remunta al segle XI, quan es vincula al vescomte Sunifred de Girona i als seus successors, els Cabrera. Del segle XII al XIV serà possessió de la família de cavallers de cognom Blanes, feudataris dels Cabrera, i al segle XIV, en un context de creixement urbà i d’activitat portuària, els vescomtes de Cabrera van recuperar el fort –l’any 1381-, quan Bernat IV de Cabrera adquireix el castell a Ramon de Blanes.

Durant el segle XV el palau va ser la residència principal dels vescomtes, i a partir del 1623, quan va ser venut, va passar a ser va caserna de soldats. Finalment, durant la Guerra de la Lliga dels Ausburg, les tropes franceses del General Clark van atacar i dinamitar l’edifici. Les seves pedres es van aprofitar per fer altres construccions, al mateix palau i a l’església.Data de realització: 11/12/2016 | Data de la darrera actualització: 11/12/2016


© Ajuntament de Blanes | Protecció de dades | Avís Legal | Política de cookies

Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes Telèfon: 972 379 300 | Informació

Inici de la pàgina

© Ajuntament de Blanes | Passeig Dintre 29 | 17300 | Blanes | Telèfon: 972 379 300